Slaagt de vernieuwde Grolsch Kruidige Tripel voor de test?

23 oktober 2018 om 08:00

Het is al weer even geleden dat Alain voor het eerst kennis maakte met de Grolsch Kruidige Tripel. Dat was bij Café De Tol in Zelhem, bekend als de stamkroeg van de Achterhoekse boerenrockgroep Normaal. Op het zonovergoten terras zette hij zijn tanden in de schuimkraag van dit brouwsel uit de Grolsch Proeverij, een serie met experimentele bieren. Geniet je mee?

Door Alain Schepers

Nog even doorontwikkelen

Die eerste keer was de Grolsch Tripel ongelofelijk kruidig. In de basis een prima bier, maar de brouwers waren naar mijn mening wel erg kwistig met de koriander en kardemom geweest. Dat haalde de balans weg en het bleef die middag bij dat ene glas.

Nu staat er een hele tijd later een bruine beugelfles voor me, met daarin de doorontwikkelde Tripel. De inhoud van deze fles belooft een stukje genuanceerder en toegankelijker te zijn dan de eerste versie een jaar geleden. De brouwers hebben wel degelijk geluisterd naar de feedback die de gasten hebben gegeven op dit bier. Nu maar wel hopen dat het niet doorslaat de andere kant op en een vlakke zoete tripel is geworden. Ik ben benieuwd…

Dat deze Tripel nu op de markt komt in de iconische bruine beugelfles snap ik niet. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 8,5. Zo’n krachtpatser zou je in een kleinere fles wensen in deze tijden van verantwoord alcoholgebruik. “Deze fles is gemaakt om te delen”, zo zeggen ze bij Grolsch. Beetje makkelijk antwoord. Zeg dan gewoon dat je per se de bruine beugelfles terug op de markt wilde hebben. Het was naar mijn bescheiden mening een betere keus geweest om bijvoorbeeld de Dunkel Weizen in deze fles uit te brengen.

‘Plop’ zei de fles

Terug naar het bier, want daar gaat het toch uiteindelijk om. Met een mooie ‘plop’ schiet de beugel van de fles. Het bier schenk ik in de Grolsch-variant van een TeKu-glas. Het bier heeft een diepgele kleur en is redelijk helder. De witte schuimkraag is fijn van structuur en zakt redelijk snel in.

Zodra je met je neus boven het glas komt, vang je de kruidige geuren. De kardemom en de koriander die ik me herinner, ruik ik ook nu weer terug. Echter komen ze in de smaak wat minder prominent naar voren dat ik verwachtte. Niettemin blijft het een zeer kruidig bier. De Grolsch Kruidige Tripel is een bier met een stevige body en dat mag ook wel bij een bier met 8,5%. Opvallend wel, is de doordrinkbaarheid van dit bier. Je blijft maar nippen en schenkt al snel nog een glas in. Bij nader inzien is die grote beugelfles misschien toch wel handig.

Een geslaagd experiment

De vernieuwde Grolsch Kruidige Tripel is weer zo’n voorbeeld van een geslaagd experiment uit de Grolsch Proeverij. Vorig jaar verrijkte Grolsch haar assortiment dus al met de populaire bierstijl tripel. De brouwers vulden deze stijl op geheel eigen wijze in en hebben ,et behulp van een grote schare bierliefhebbers het recept verder fijngeslepen. Nu heeft Grolsch er potentieel succesnummer bij. Het concept van de Grolsch Proeverij begint steeds meer vruchten af te werpen. Kijk bijvoorbeeld naar de Grolsch Session IPA, ook een smakelijk Grolsch bier dat zo die een vast plekje in het winkelschap heeft veroverd. Hoe zal het deze Kruidige Tripel vergaan en wat voor moois mogen we de komende tijd nog verwachten vanuit de Proefbrouwerij van Grolsch? Ik laat me weer graag verrassen!