Sfeerimpressie: Refresh – Bier&Co & Grape District

2 oktober 2015 om 19:51

We ontvingen op de redactie van Bierista een uitnodiging voor een relatie-evenement van Bier&co. Wij zijn altijd wel in voor een bierig evenement en dus pakte ik, samen met een bevriend bierliefhebber, de trein naar Amsterdam. 

Vooraf wist ik niet precies wat ik kon gaan verwachten, maar direct bij aankomst op het Westergasterrein werd het één en ander duidelijk. Langs de rode loper stonden diverse vitrines met een grote diversiteit aan producten. Meest opvallend: een varkenskop, maar ook flessen bier, wijn, cider en whisky. Er stond ons dus meer te wachten dan enkel bier.

Collaboration event

Het evenement, Refresh genaamd, werd georganiseerd door Bier&Co en Grape District. Bier & wijn, dat geeft venijn? Nee hoor! Ook als zelfstandig professional ben ik van mening dat je samen met andere de mooiste resultaten kan behalen. 1 + 1 = 3 zeg maar. Precies de reden waarom ik graag voor Bierista schrijf. Ieder heeft zijn eigen specialiteit en samen kan je elkaar versterken. Bier&co begrijpt dit ook en nodige, samen met Grape District, diverse andere leveranciers uit. Een kans om elkaars klantenkring te laten zien wat voor moois er allemaal te vinden is in de wereld van eten en drinken.

 Proeven, kijken en beleven

Iedere leverancier had flink uitgepakt in de prachtige, industriële Westergasfabriek. Je kon proeven van  onder andere een varken dat live werd uitgebeend en bereid, diverse bieren van de tap bij Bier&Co en verse koffie. Liever alcoholvrij? Dan klopte je aan bij Fritz Kola of Cucumis, een frisfrank op basis van komkommer. Hoewel, alcohol vrij, bij de laatste werden je al gauw de mogelijkheden van toevoeging van bijvoorbeeld Cointreau onder de neus gedrukt. Of wat dacht je van deze frisdrank in plaats van tonic als toevoeging aan je gin? Match made in heaven wat mij betreft. Andere leveranciers pakten het wat grootser aan. Er werden diverse workshops georganiseerd. Bijvoorbeeld een masterclass whisky tasting bij Highland Park of Glenfiddich.

Inspiratie

Ik kom uit de horeca en kan genieten van al dat lekkers, zo dicht bij elkaar, gepresenteerd door mensen die er echt voor gaan. Echter ben ik natuurlijk wel echt een bierman. Toch deed ik de beste inspiratie op dit evenement op bij de silent tasting van Grape District. In de grote, rumoerige ruimte kregen wij een koptelefoon op waarop een DJ plaatjes draaide en wij de stem van de presentator hoorden. Omgeving was niet langer van invloed, enkel de focus op de te proeven wijnen. Bij elke wijn die we kregen, andere muziek en tevens een wijn die we geblinddoekt mochten proeven. Hoewel dit een informele vlotte proeverij was, kreeg ik hier wel inspiratie om meer mee te doen.

Silent tasting

Ik krijg op bierproeverijen regelmatig de vraag, ‘wat is je favoriete bier?’ Mijn antwoord is dan, dat hangt af van het moment, het weer, mijn gezelschap, de sfeer. Allen, bewust of onbewust, van invloed of ik een bier lekker vind of niet. Ik ben wel benieuwd hoe men een bier ervaart als we een silent tasting organiseren, en we draaien de ene keer klassiek, de andere keer een Franse chanson en weer een andere keer Happy van Pharell op de achtergrond, kijken hoe we het bier dan ervaren.

Geslaagd evenement

Maar ik dwaal af. Al met al kan ik concluderen dat deze eerste editie van Refresh een zeer geslaagde is geweest. Het laat zien dat we in de huidige wereld beter kunnen samenwerken dan elkaar de laan uit concurreren. Dat zien we bijvoorbeeld bij Jopen, die dit jaar met diverse wereldwijde brouwers, de samenwerking aan gaat. Ook Scheider Weisse deed dat natuurlijk eerder al eens met hun Tap5. Brouwers, hou dat vol. Wellicht kunnen bierbrouwers ook eens verder kijken dan alleen de bierwereld. Zo kunnen er wellicht creatieve en verrassende samenwerkingen ontstaan. Het Bierist
a-team laat zich graag verrassen. Proost!

Deze blog is geschreven Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt horecatrainingen en trainingen op het gebied van gastvrijheid. Meer over BaBierista_Refresh_Bas.008s en zijn activiteiten vind je op www.baspitality.nl.

Bierista_Refresh_Bas.009Bierista_Refresh_Bas.008Bierista_Refresh_Bas.008 Bierista_Refresh_Bas.006 Bierista_Refresh_Bas.002 Bierista_Refresh_Bas.003 Bierista_Refresh_Bas.004 Bierista_Refresh_Bas.005