Sfeerimpressie: Borefts – Graadmeter voor de nieuwe trends

2 oktober 2015 om 20:22

Bierista bezoekt natuurlijk ook Borefts, één van de interessantste bierfestivals van ons land. Dat Borefts – georganiseerd voor de Brouwerij de Molen – internationaal ook goed te boek staat is gelijk duidelijk. Continu hoor je een mengelmoes van Nederlands, Engels en verschillende andere Europese talen om je heen. 

Eerste indruk

Ik kom om klokslag 12:00 aan op het festival. Ik kom uit Breda, waar twee medewerkers van café Zeezicht een touringbus hebben geregeld om ons af te zetten. Zij zijn zeker niet de enige geweest met dat idee, valt me gedurende de dag op. Bussen rijden af en aan. Opmerkelijker is dat er al een flinke rij staat voor de kassa. De meeste bierfestivals die ik bezoek komen vaak rustig op gang. Op Borefts is het vanaf moment één volle bak gas geven voor de organisatie en brouwers. Wat verder direct opvalt is de professionele opzet, bijvoorbeeld te zien aan de immense evenementen-tent buiten. Maar ook de enorme ruime opzet valt op, veel ruimte voor een groot aantal brouwers en een veelvoud aan publiek. De uitbreiding aan ruimte ten opzichte van vorig jaar doet goed. We hoeven nergens echt te dringen en is het, hoewel de banken continu vol zitten, nooit moeilijk om ergens aan te schuiven.

Grote diversiteit

Als we kijken naar de brouwerijen die aanwezig zijn zien we een grote internationale diversiteit. Wat mij betreft een perfecte variëteit uit diverse landen. Nederland was in verhouding schaars vertegenwoordigd met drie brouwerijen, terwijl de Scandinavische landen hun mannetje wel stonden. Noorwegen (2 brouwerijen), Zweden (5), Letland (1). Ook België (1 brouwerij), Verenigd Koninkrijk (4), Duitsland (1), Verenigde Staten (1) en Spanje (1) ontbraken niet. Tevens was er bij de Molen zelf een USA plein ingericht waar diverse Amerikaanse bieren gedronken konden worden.

Van elke brouwerij waren eigen mensen aanwezig, wat het internationale karakter zeer versterkt. Tevens zegt het iets over de kwaliteit en naam van het festival als de brouwers zelf de moeite nemen om de lange reis te maken.

Saison en trends

Zoals elk jaar heeft elke brouwerij de opdracht gekregen een bier te brouwen, speciaal voor het festival. Dit jaar was dat – ik zou bijna willen zeggen ‘hoe kan het ook anders’ – een saison. Binnen deze categorie hebben de brouwers het voor elkaar gekregen om wederom een grote diversiteit te presenteren. Van klassieke, goede saison, tot meer experimentele bieren.

Graadmeter voor trends

Dit laatste zie je overigens goed terug in het totale assortiment van bieren waar de vele duizenden bezoekers van konden genieten. Wat mij betreft is Borefts een goede graadmeter om uit te vinden vanuit welke hoek we de aanstaande trends kunnen verwachten. Hoewel de IPA’s vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd zijn, zien we duidelijk dat brouwers steeds meer bezig zijn met het bereiken van smaken in het bier die niet voortkomen uit enkel het gebruik van water, mout, hop en gist. Zo wordt er veel gebrouwen met fruit, kruiden en andere toevoegingen. Ook het rijpen op (gebruikte) vaten en foeders zien we steeds meer terug komen.

Een kleine greep uit het gebruik van deze smaaktoevoegingen: gerookte chipotle chili pepers, cacao bonen, Fruit IPA’s ((bloed)sinaasappel, cassis, passiefruit, ananas, framboos), madame jeanette, gember, citroengras, sprinkhanen (niet vegetarisch!!!), wilde oregano, wortel & ui, rozemarijn, tijm, rijping op Pedro Ximonex vaten etc. etc.

De innerlijke mens

Met zoveel diversiteit aan bieren moet natuurlijk de innerlijke mens ook goed worden verzorgd. In tegenstelling tot vorige edities, was er dit jaar ruim voldoende assortiment om de honger te stillen. Zelfs de hipstercultuur weet door te dringen tot zulke festivals met pulled pork, maar ook in meer passende stijl vonden we stoofschotels in grote massieve pannen op groot vuur. Gewoon een lekker frietje was ook aanwezig, alsmede ze Aziatische keuken. Voor ieder wat wils dus. Een vergeet de grote, strategisch geplaatste tanks met plastic aged brewwater niet, geweldig!

Zeer geslaagd

Al met al heb ik de vrijdag van Borefts als zeer, zeer geslaagd ervaren en ik kan me niet anders voorstellen dan dat de zaterdag minstens zo geslaagd is geweest. Ik kijk nu al uit naar Borefts 2016 en de nieuwe bieren die we daar mogen gaan ontdekken. Tot dan!

Deze blog is geschreven Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt horecatrainingen en trainingen op het gebied van gastvrijheid. Meer over BaBierista_Refresh_Bas.008s en zijn activiteiten vind je op www.baspitality.nl.

Bierista_Borefts.006 Bierista_Borefts.005 Bierista_Borefts.004 Bierista_Borefts.003 Bierista_Borefts.002
Borefts

Borefts