Rainbeer gebruikt regenwater om bier te brouwen

30 januari 2018 om 08:00

Samen met verschillende partners laat Rainbeer regenwater in bier veranderen. En aangezien we in ons kikkerlandje toch genoeg water uit de hemel zien vallen, is er ruim baan voor deze jonge onderneming!

Water opvangen

Stedelijke gebieden ondervinden een hoop problemen met de overvloed aan regen in ons land. Volgens Rainbeer kan dit water ook prima worden gebruikt om bier te brouwen. Het bedrijf ontwikkelde een systeem om brouwerijen hun eigen regenwater op te laten vangen en te filteren. Ook diverse andere locaties in het land worden aangesproken om hun regenwater op te vangen en af te staan aan Rainbeer.

Hemelswater

Het begon allemaal bij Hemelswater, een initatief van mediaLAB Amsterdam, de Amsterdam Knowledge Mile, Brouwerij de Prael en Amsterdam Rainproof. Dit project kwam tot stand door een idee van Joris Hoebe: “Ik werkte in het MediaLAB samen met Amsterdam Rainproof om mensen bewuster te maken van het ‘rainproof’ probleem. Thuis brouwde ik bier en kwam erachter dat ik heel veel water aan het verspillen was, toen het op dat moment buiten ging regen werd het simpele idee geboren.” Hij ging op zoek naar een plek waar regenwater werd opgevangen en een brouwerij om mee samen te werken, de Amsterdamse brouwerij de Prael was direct enthousiast. In 2016 werd dit initiatief reeds beloond met een ASN Wereldprijs in de categorie ‘Duurzame energie, natuur en milieu’.

Groter geheel

Ondertussen is men niet alleen Amsterdam bezig met het doorontwikkelen van dit initiatief. Ook bij het Groningse Baxbier zijn de brouwers bezig met het ontdekken van Rainbeer. Zij zijn er hier ook van overtuigd dat er minder kalk in het regenwater zit en zijn nu dus druk bezig te ontdekken wat het regenwater precies met hun bieren doet. “Voor het ene bier zal het regenwater meer doen dan voor het andere bier, maar dat is het leuke van dit onderzoeken”, aldus Jeroen Bax.

Duurzaam en voordelig

Het gebruik van regenwater tijdens het brouwproces kan de productie van bier voordeliger en duurzamer maken. De brouwerij vangt het regenwater op vanaf het eigen dak en met een flinke regenbui heb je dan al snel een paar duizend liter water opgevangen. Dat water gaat de filter in en wordt compleet gezuiverd. Dit gezuiverde water wordt opgeslagen in een watertank en het brouwen kan beginnen. Deze manier van watergebruik laat zien dat regenwater veel meer waard kan zijn dan alleen vocht dat uit de lucht komt vallen. Aan de ene kant kunnen de waterproblemen in laag liggende steden op een mooie manier aangepakt worden en aan de andere kant houden we er een mooi bier aan over!

[Video via RTL Z Nieuws]