Paniek in Duitsland, de bierflesjes zijn op!

25 juli 2018 om 10:30

In Duitsland zorgt de hitte voor een groot tekort aan bierflesjes. De hele sector heeft daar te maken met ‘Leerfutknappheit’. Brouwers noemen het zelfs een drama voor de Duitse bierindustrie.

Minder bier leverbaar

Door het gebrek aan bierflesjes kunnen sommige brouwerijen bepaalde bieren niet meer leveren. De Duitsers drinken de afgelopen tijd veel meer bier, maar brengen de lege flesjes niet snel genoeg terug. Volgens Niklas Other, uitgever van drankenvakblad Inside, is de aanhoudende hitte de boosdoener. Vooral brouwerijen met merkflesjes, met een eigen logo, zijn de pineut. Voor de grotere brouwerijen zijn de flesjes makkelijker te hergebruiken.

Brouwerij Moritz Fiege roept hun klanten zelfs via social media op de flesjes zo snel mogelijk weer in te leveren. Met de tekst “Tolles Wetter + tolles Bier = viel Durst!”, laten zij hun volgers weten dat het echt de hoogste tijd is om de flesjes terug te brengen. Het bericht volgt: “Breng voor je op vakantie gaat je flesjes terug. Terwijl jij lekker in de zon ligt, kunnen wij ze weer vullen”. Ook brouwerij Veltins in het Duitse Sauerland, geeft aan duizenden nieuwe flesjes te hebben besteld.

Genoeg bierflesjes in Nederland

De Duits brouwersbond zegt dat deze problematiek vaker voor kan komen. Maar deze zomer is de nood wel erg hoog, erkennen zij tegenover persbureau DPA. Woordvoerders van AB InBev en Heineken hebben aan RTL Z laten weten dat we ons in Nederland nog geen zorgen hoeven te maken. De situatie wordt nauwlettend in de gaten te houden, maar van een tekort is hier nog geen sprake.“Mooi weer leidt tot meer bierconsumptie. Als de zon schijnt gaan mensen bijvoorbeeld vaker het terras op, of ze drinken een biertje in de tuin. Daar houden we in de zomermaanden rekening mee, ook qua inkoop”, aldus de Nederlandse bierconcerns.