Palm hapt lekker weg voor Bavaria

10 mei 2016 om 20:04

Palm is overgenomen door Bavaria. De Brabantse brouwer heeft met de overname van 60% van de aandelen een meerderheidsbelang genomen in de Belgische brouwerij. Vanaf 2021 komen de resterende 40% van de aandelen in Brabantse handen. Over de overnameprijs zijn geen mededelingen gedaan.

In een persverklaring geven beide partijen aan erg blij te zijn met de samenwerking. Vanuit het perspectief van Bavaria is dit goed voor te stellen. Bavaria versterkt hiermee opnieuw haar positie in de markt van speciaalbier. De Brabantse brouwer heeft met trappistenbrouwerij De Koningshoeven – bekend van La Trappe – al lange tijd een sterk speciaalbiermerk in handen. Onlangs werd ook een belang genomen brouwerij De Molen in Bodegraven.

Overleven

Palm was ooit een populair bier, ook in Nederland. Van die populariteit is vrijwel niets meer over. De volumes van het amber bier zijn fors gedaald en om te kunnen overleven werden speciaalbieren in de markt gezet als Cornet. Het succes van deze speciaalbieren gaf onvoldoende vertrouwen om de toekomst zelfstandig in te gaan. Door de overname door Bavaria ziet de toekomst van de Belgische bieren er ineens een stuk florissanter uit.

Wie is de volgende?

De biermarkt is flink in beweging. Recentelijk nam Duvel Moortgat een belang in Brouwerij ’t IJ, nam Bavaria een belang in De Molen, werd Grolsch overgenomen door Asai en nu neemt Bavaria Palm over. Daarmee lijkt het nog niet gedaan. Het lijkt wachten op een volgende overname. De groei zit de komende jaren in speciaalbier en niet in pils. De grote (pils)brouwerijen hebben vaak wel het geld maar onvoldoende vooruitzichten op groei. Dus moeten zij hun positie in de groeimarkten uitbreiden.

Opgericht in 1686

Dit is een deel van de tekst die Bavaria en Palm aan de pers verstuurden:
Bavaria en Palm Belgian Craft Brewers zijn samen goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. De geschiedenis van bierbrouwerij Bavaria gaat terug tot 1719 en inmiddels wordt de brouwerij in Lieshout geleid door de 7e generatie van de familie Swinkels. De familie Toye staat aan het roer van de Palm brouwerij die in 1686 opgericht werd in het Belgische Steenhuffel. Anno 2016 produceren de brouwers gezamenlijk jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.

Rijk assortiment

Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter Bavaria N.V.: “België is hét speciaalbierland bij uitstek. We zijn trots op deze samenwerking en het samengaan van twee prachtige familiebedrijven met beide een eeuwenoude historie. Palm Belgian Craft Brewers heeft in die tijd een rijk assortiment aan speciaalbieren opgebouwd. Dit assortiment is complementair aan onze merken en daarom past deze samenwerking binnen onze strategie van ultieme portfoliospeler. Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca.”

Perfect fit

Jan Toye, eigenaar Palm Belgian Craft Brewers: “Voor ons is deze stap een belangrijke mijlpaal. Belgisch speciaalbier brouwen is onze familietraditie sinds 1686. Na de sterke groei van Palm hebben we onze positie door een aantal overnames en innovaties versterkt. Om onze internationale distributiekracht te maximaliseren, zijn wij op zoek gegaan naar een strategische partner, waarbij Bavaria omwille van de vele synergiën direct aanvoelde als een ‘perfect fit’. Wij zijn uitgegaan van het centrale belang van de onderneming en onze werknemers en daarom is in volle overtuiging voor een verregaande samenwerking en nadien een volledig samengaan van Palm Belgian Craft Breweries met Bavaria gekozen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze mooie brouwlocaties en bieren door de familie Swinkels en hun Brouwerij Bavaria verder zullen gekoesterd worden!”

Strategie

De stap is in lijn met de strategie van Bavaria N.V. om de ultieme portfoliospeler te worden. Voor Palm Belgian Craft Brewers betekent deze samenwerking een versterking en versnelling van hun reeds ingezette groeistrategie. Palm Belgian Craft Brewers heeft een breed aanbod van speciaalbiermerken, waaronder Palm, Rodenbach, Brugge, Steenbrugge, Cornet, Arthur’s Legacy en Estaminet. Bavaria is in 120 landen actief met merken als Bavaria Premium, Swinckels’ en 8.6. Door het samengaan met Bavaria N.V., krijgt Palm Belgian Craft Brewers toegang tot het internationale netwerk van Bavaria N.V. en versterkt Bavaria N.V. haar toegang tot de Belgische retailkanalen en horeca. De komende tijd zullen beide partijen werken aan het samengaan van de twee familiebrouwerijen.

Rodenbach

De brouwerijlocaties Palm & De Hoorn in Steenhuffel en Rodenbach in Roeselare maken deel uit van het meerderheidsbelang. Deze locaties zullen ook in de toekomst bier blijven brouwen. Palm Belgian Craft Brewers blijft als Belgische entiteit (N.V.) bestaan en behoudt de Belgische directie. Jan Toye zal Voorzitter van het formeel toezichtsorgaan blijven, waarin eveneens Jan-Renier Swinkels en Frank Swinkels zullen zetelen.

Overname Palm door Bavaria

De Palmbieren zijn toegevoegd aan het portfolio van Bavaria

 

Over Bavaria

Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van Bavaria N.V. en heeft als onafhankelijke familiebrouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Al zeven generaties lang wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Ook werkt de brouwerij uit Lieshout nauw samen met trappistenbrouwerij de Koningshoeven en Brouwerij De Molen.

Sinds 2015 produceert de brouwerij samen met 8.000 lokale aandeelhouders bier in Ethiopië, Habesha genaamd. Doordat het bedrijf beschikt over twee eigen mouterijen is het gehele brouwproces nog in eigen beheer.
Swinkels Family Breweries N.V. is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste filosofie: een constante hoge kwaliteit van haar bieren. Van de zes miljoen hectoliter bier die de in Brabant gewortelde organisatie jaarlijks produceert, is 65% bestemd voor de buitenlandse markt. Inmiddels genieten meer dan 120 landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V.

In 2015 ontving Bavaria N.V. de IMD-Lombard Odier Global Family Business Award. Daarmee is Bavaria N.V. verkozen tot het beste familiebedrijf ter wereld. Het doel van deze onderscheiding is de onmisbare rol van familiebedrijven in de wereldeconomie te onderstrepen en te bevorderen. De prijs wordt toegekend aan familiebedrijven die familiebelang verenigen met zakelijk belang en traditie met innovatie.

 

Over Palm Belgian Craft Brewers

De Belgische brouwerijgroep Palm Belgian Craft Brewers heeft een gezamenlijke productiecapaciteit van een miljoen hectoliter en een omzet van € 53 miljoen. De brouwerij bekleedt met haar Belgische speciaalbieren van hoge- en gemengde gisting een unieke positie in het bierlandschap. Zij is in oorsprong brouwer van Brabantse hoge gisting bieren onder het merk Palm (Palm, Dobbel Palm, Palm Hop Select, Palm Royale, Palm N.A) en is daarmee, in het segment van de amberbieren, ruim marktleider in de Benelux. Uit haar bewogenheid voor het Belgisch bierpatrimonium verwierf ze in 1998 de brouwerij Rodenbach, bekend voor haar “Vlaamse Rood Bruine” bieren van gemengde gisting (Rodenbach, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach Vintage, Rodenbach Caractère Rouge en Rodenbach Rosso) en haar unieke foederzalen, waar de bieren gedurende twee jaar rijpen op eiken vaten.

De overname van Brouwerij De Gouden Boom te Brugge in 2001 verruimde het aanbod hoge gisting bieren in het segment van de degustatiebieren met Brugge Tripel en de abdijbieren van Steenbrugge (Wit/Blanche – Dubbel Bruin – Blond – Abdijbock en Tripel).

Vanuit de passie om verder te innoveren werd in 2014 Brouwerij De Hoorn ge-herinstalleerd en werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze meesters specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de productontwikkeling van de brouwerijen. Vanuit Brouwerij De Hoorn werden in 2014 de bieren Cornet en Arthur’s Legacy gelanceerd.

Eerder focuste Palm Belgian Craft Brewers haar export volledig op Nederland waar Palm, samen met de Palm sub-merken, het meest verkochte speciaalbier is. Export buiten Benelux is de nieuwe groeirichting. Het rijke portfolio van Palm Belgian Craft Brewers, gebaseerd op unieke Belgische traditie, innovatie en knowhow, is de troef voor verdere groei in alle markten.