Oktoberfest van start in München

16 september 2017 om 11:24

O’zapft is! Het Oktoberfest barst weer los. Vandaag wordt het eerste vat aangeslagen van het Oktoberfest 2017. De literpullen bier worden weer massaal gevuld, de haantjes gegrild en vele honderdduizenden braadworsten en de pretzels worden verorberd. Beierse biercultuur ten top!

door Charlotte Wagenaar

Het Oktoberfest… we vieren het tegenwoordig in ons lokale café en vinden de benodigde outfit in de feestwinkel om de hoek. Maar het Duitse volksfeest omvat veel meer. In Beieren, in het zuiden van Duitsland, waar het van oorsprong vandaan komt, wordt het feest met al haar tradities gevierd.

Met dank aan Theresia

Het eerste Oktoberfest werd gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saxen met de latere koning Ludwig I in oktober 1810. Daar dankt de Theresienwiesse (‘velden van Theresia’) in München, het huidige terrein van het Oktoberfest, haar naam aan, al kort men het terrein en de bijbehorende feesten tegenwoordig af tot Wies’n. Men besloot er een jaarlijks volksfestijn van de maken, en organiseerde daarbij jaarlijks paardenrennen.

Met uitzondering van de oorlogsjaren bleef de jaarlijkse viering eeuwenlang in stand, al werden de paardenrennen na verloop van tijd van de hand gedaan. De traditie breidde zich later uit door Zuid-Duitsland, waar het bijvoorbeeld in Stuttgart grootschalig wordt gevierd, maar ook in kleinere steden in Beieren en Baden-Württemberg is het jaarlijks feest.

Brouwerijen op locatie

De viering is inmiddels ook veel groter geworden. Op de Theresienwiesse staan tegenwoordig 14 grote feesttenten. Iedere tent biedt een eigen programma en schenkt bieren van een specifieke brouwerij. De sfeer en het aanbod aan live muziek verschillen flink tussen de tenten: van gemütlich een biertje drinken met een bijpassende kaasplank in een prachtig gedecoreerde tent tot dansen op de tafels bij een partyband in een tjokvolle tent, het kan er allemaal.

Augustiner is de oudste brouwerij van München, daterend uit 1328. Het is de enige brouwerij die nog houten vaten gebruikt om bier in op te slaan. Een andere bekende brouwerij is de Hofbräu, die ook wordt geschonken in het populaire Hofbräuhaus in de stad. Beiden hebben een eigen tent die plaats biedt aan 6.000-7.000 bezoekers. Andere brouwerijen die op het Oktoberfest vertegenwoordigd zijn, zijn Hacker Pschorr, Löwenbräu, Paulaner en Spaten, die ook eigenaar is van Franziskaner bier.

Officiële opening

Elk jaar wordt het Oktoberfest op de eerste zaterdag om 12:00 uur ’s middags officieel geopend door de burgemeester van München. Hij of zij doet dat door in de Schottenhameltent (de grootste tent, met plek voor 10.000 gasten) het eerste vat aan te slaan op traditionele wijze: door met een hamer de tap in het vat te slaan.

Het aantal slagen dat nodig is, zegt volgens de traditie iets over de bestuurderskwaliteiten van de burgemeester. Naar verluidt is er ooit een burgemeester afgetreden omdat hij er te veel slagen voor nodig had om het vat aan te slaan… Het record staat overigens op twee slagen. Als deze belangrijke taak is volbracht, wordt de kreet “O’zapft ist!” (Beiers voor “Het is getapt!”) ten gehore gebracht, en wordt het eerste vat gratis verdeeld over de aanwezigen. In de andere tenten op het terrein mag ook hierna pas bier worden getapt.

Oktoberfest München

Oktoberfest München

Elke keer anders

Elk jaar is er een nieuw logo, dat onder ander op bierpullen (van glas en van aardewerk) wordt gedrukt. De sfeer van het feest is elk jaar vergelijkbaar, al zit er wel verschil tussen de weekenden. Oktoberfest vindt plaats gedurende drie weekenden tussen half september en de eerste zondag van oktober. De verplaatsing van half oktober (de oorspronkelijke bruiloft van Theresia en Ludwig I) naar september vond ooit plaats in de hoop op mooier weer. Het tweede weekend staat traditioneel bekend als het ‘weekend van de Italianen’, die dan in groten getale naar München afreizen.

Gepast gekleed

Waar men in Nederland vaak genoegen neemt met een lederhosen of dirndl van de feestwinkel, wordt de mode, ofwel ‘tracht’, in Beieren zeer serieus genomen. Zo zijn er jaarlijks nieuwe trends van patroontjes, blouses of schoenen voor zowel mannen als vrouwen. Ook voor kinderen is een hele garderobe te koop, en zij kunnen zich vermaken op het kinder-oktoberfest of op de naastgelegen kermis. De volwassenen hebben zich bij het aankleden nog te houden aan diverse tradities. Zo maakt het bij de vrouw uit op welke plaats het schortje van de dirndl gestrikt is: links betekent vrijgezel, rechts is bezet.

Ook het bier dat op Oktoberfest geschonken wordt, kent eigen tradities. Daarover lees je volgende week meer! Mocht je besluiten af te reizen naar München, stuur ons dan wat leuke foto’s. En vergeet je portemonnee niet. Een biertje is dit jaar weer duurder geworden. Voor een glaasje van een liter betaal je ca. € 10,75. Prosit!