Nederland koploper in bierexport

25 augustus 2017 om 08:00

Van alle Europese landen exporteert Nederland zonder twijfel het meeste bier. Zo ging er in 2016 maar liefst 1,9 miljard liter de grens over! Eurostat publiceerde deze maand nieuwe cijfers in het kader van de Internationale dag van het Bier.

Tien miljard fluitjes

1,9 miljard liter bier… Dat klinkt als een hele hoop en dat is het ook! Omgerekend zijn dit namelijk bijna 10 miljard glazen bier (fluitjes)! Daarmee steven we de Duitsers voorbij, die uitkwamen op 1,7 miljard liter en exporteerde we ook meer bier dan onze Zuiderburen waar de teller op 1,5 miljard liter stil bleef staan. Per inwoner exporteerden we 112 liter vanuit Nederland, terwijl dat in Duitsland een kleine 20 liter per persoon is. De Belgen halen ons wat dit betreft dan wel weer in, per persoon exporteren zij zo’n 130 liter per persoon.

Waar gaat dat heen?

De meeste bieren van Nederlandse afkomst worden gedronken door Amerikanen maar ook in China, Canada, Korea en Zwitserland is men gek op een heerlijk Hollands biertje.

Nederland-koploper-bierexport-eurostat

Ook in de productie van bieren scoren we hoog binnen Europa. Met een bierproductie van 2,6 miljard liter staan we op de vijfde plek. Hiermee heeft Nederland 7% van de totale bierproductie in Europa in handen. België blijven we hiermee net voor, daar werd vorig jaar 2,3 miljard bier geëxporteerd. Duitsland is verreweg de grootste producent en blijft de achterban met 8,3 miljard liter bierproductie ver voor. Andere koplopers in de lijst zijn het Verenigd Koninkrijk (5,1 miljard liter), Polen (4 miljard liter) en Spanje (3,7 miljard).

Europeanen zelf lijken overigens niet erg happig te zijn op bieren van buiten de EU, maar wanneer er dan toch een buiten de lijntjes gekleurd wordt zijn dit vooral bieren vanuit Mexico.

Voor meer informatie, cijfers en infographics sturen we je graag door naar de bron