Mout Bierfestival Nijmegen, een sfeerimpressie

8 juli 2016 om 20:22

In Nijmegen werd begin juli de eerste editie van het Mout Bierfestival georganiseerd. Daar waar de Nijmeegse Vierdaagse jaarlijks zijn startpunt beleeft, werd nu de bierliefhebber getrakteerd op heerlijke bieren. Het Julianapark was het zonnige toneel van dit festival.

“Is dit echt de eerste keer dat het georganiseerd wordt?” vraag ik me af als ik het terrein oploop. Door de entourage en professionele uitstraling van het terrein zou je denken dat ze minimaal hun 10-jarig jubileum vierden. Professionele kassa’s, grote tenten met veel bierbanken maar ook kleine gezellige zitjes, de bars met een stoere houten uitstraling en aankleding met houten kratten. Goede foodtrucks en een centrale bar waar ook water, wijn en fris te krijgen is. Alles straalt een professionaliteit uit waar menig bierfestival jaloers op mag zijn.

Te ruime openingstijden

De vrijdag valt qua drukte wat tegen. Omdat het festival al om 13.00 uur begint komt het traag op gang. Hier had een latere starttijd niet misstaan. Maar het weer zit ook niet mee: veel regen. Op zaterdag en zondag hebben we meer geluk. Op een enkel buitje na is het beide dagen vanaf 15.00 uur heerlijk zonnig en dus goed toeven op het terrein. Getuige het springkussen, maar ook de live muziek, mikt de organisatie op een festival voor iedereen. De zeer ruime openingstijden van 13.00 uur tot middernacht komen hiermee prima tot zijn recht, hoewel ik de indruk had dat in de avond mensen toch thuis of elders voetbal gingen kijken; daar doe je als organisatie helaas weinig aan. Op zondag duurde het festival tot 23.00 uur, wat mij betreft echt te lang. Het bloedt een beetje dood. Kies er dan voor om de bars tot 20:00 open te houden en er tot die tijd echt volle bak voor te gaan.

Alle ingrediënten

Eigenlijk zijn de openingstijden het enige waar niet goed over is nagedacht. Er staat een goede variatie van 22 brouwers, voornamelijk de ietwat kleinere brouwerijen. Er is een leuke variatie aan live muziek, een springkussen en erg belangrijk, voldoende diversiteit aan foodtrucks. Van barbecue tot frietjes en hotdogs, maar ook maistortilla’s met kip en vegetarische gerechten. Er zijn leuke workshops over foodpairing, maar ook biermixen met sterke drank. Deze worden gegeven door bierspecialist Ivo Thijssen, die in Nijmegen een thuiswedstrijd beleeft. Ook is er de mogelijkheid om spectaculair bier te sabreren met een heuse sabel.

Zeer geslaagd

Wat wens ik nog meer op een bierfestival? Helemaal niets! Er is voor ieder wat wils. De niet-drinkende partner of vrienden kunnen ook gezellig mee, je hoeft zelfs geen oppas te regelen voor de kinderen. De eerste keer was meer dan geslaagd, volgend jaar hopen we op nog meer zon en iets hogere temperaturen. Plan de datum maar vast in hoor, dan staat ie in mijn agenda!

Tot volgend jaar, proost.

De foto’s zijn van We Do en Bas Schampers.

Deze sfeerimpressie is geschreven door Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt met Baspitality diverse horecatrainingen op het gebied van gastvrijheid en (speciaal)bier. Tevens is hij de drijvende kracht achter de Bourgondische Bierkelder.

Mout

Mout

Bierista_Mout_festival.005
Mout Festival

Gezellig op het Mout Festival in Nijmegen.

Bierista_Mout_festival.003 Bierista_Mout_festival.002 Bierista_Mout_festival.001