Mitra maakt doorstart na faillissement dankzij De Monnik

29 juli 2016 om 18:47

Mitra blijft bestaan. In juni werd het faillissement uitgesproken. Aan een periode van onzekerheid is gisteravond een einde gekomen. Toen werd besloten dat de Mitra-franchisenemers en drankengroothandel De Monnik uit Oldenzaal samen een doorstart voor Mitra mogelijk maken.

Donderdagavond werd een informatiebijeenkomst gehouden bij Van der Valk in Leusden. Tijdens deze bijeenkomst gaven Hans en Luuk Olde Monnikhof van De Monnik Dranken uit Oldenzaal uitleg over de plannen voor een doorstart van Mitra. “Ze hebben heel open de plannen besproken met de franchisenemers. Mitra wordt 50% eigendom van De Monnik en voor 50% van de 120 franchisenemers, die samen 145 winkels runnen. Natuurlijk waren er wel wat vragen, maar de franchisenemers konden zich vinden in de plannen”, aldus Marcel Rensink van Mitra Hoogeveen. “Ik doe al jarenlang heel prettig zaken met Olde Monnikhof. Het zijn nuchtere Tukkers, die je kunt vertrouwen. Ze doen wat ze zeggen. Ik vind het geweldig dat ze deze stap hebben gezet.”

Kortere lijntjes

Na het faillissement werden 24 eigen winkels van Mitra gesloten. Deze winkels blijven dicht. Een deel van het personeel van het hoofdkantoor kan aanblijven. Het zou gaan om negen personen. Volgens Marcel Rensink heeft de doorstart positieve gevolgen. “De laatste tijd had ik het idee dat het beter ging met Mitra. We waren op de goede weg. Het faillissement kwam voor ons dan ook als een donderslag bij heldere hemel. De doorstart zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de lijntjes nog korter worden. We werken nu allemaal met franchisenemers, met gepassioneerde ondernemers, die voor eigen risico en rekening ondernemen. Ik denk dat dit gunstige effecten heeft voor de bierliefhebbers onder meer door een uitgebreider assortiment”, zegt Rensink.

Cadeaukaart en webshop

Mensen met een cadeaukaart van Mitra doen er goed aan deze niet weg te gooien. Er moeten nog wat plooitjes worden gladgestreken maar binnen nu en een paar weken kunnen de cadeaukaarten weer worden ingeleverd. Ook de website van Mitra, inclusief de webshop gaat binnen afzienbare tijd weer de lucht in.

Hans en Luuk Olde Monnikhof waren vrijdagmiddag niet beschikbaar voor commentaar. Enkele momenten nadat de redactie van Bierista zich had gemeld naar aanleiding van berichten over een doorstart werd dit persbericht online gezet.

(persbericht) Mitra drankenspeciaalzaak maakt doorstart

Doesburg, 29 juli 2016 – De doorstart van de drankenspeciaalzaakketen Mitra is een feit. Mitra, voorheen dochteronderneming van de Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager, is door De Monnik Dranken te Oldenzaal samen met de Mitra ondernemers overgenomen. Sinds juni 2015 heeft Mitra reeds een goede samenwerking met De Monnik Dranken als distributeur en de opgedane ervaringen over en weer zorgen voor een gezamenlijke toekomst en de redding van Mitra.

Eigen bestuur

De samenwerking tussen De Monnik Dranken en de ca. 120 ondernemers met ca. 145 drankspeciaalzaken wordt geïntensiveerd en samen zullen ze sturing gaan geven aan de nieuwe organisatie van Mitra. Mitra zal dus geen onderdeel worden van De Monnik Dranken, maar zal op zichzelf staand opereren, waarbij de ondernemers een eigen bestuur zullen vormen.

Mitra-formule

De afgelopen weken heeft de curator, mr. Coen Houtman (Poelmann Van den Broek Advocaten te Nijmegen), zich ingespannen om er voor te zorgen dat een dergelijke doorstart gerealiseerd kon worden. Tot grote tevredenheid van de Mitra franchisers en De Monnik Dranken als toeleverancier is de curator er in geslaagd de Mitra-formule voor de consument te bewaren.

Vooruit kijken

Hans Olde Monnikhof, directeur De Monnik Dranken: ”De doorstart zorgt ervoor dat Mitra, sinds 1974 actief en een grote speler in de drankenwereld, niet uit de markt verdwijnt. De ondernemers hebben een zware tijd achter de rug, maar gelukkig kunnen we met elkaar weer vooruit kijken”.

De komende dagen zullen dan ook worden besteed aan het oppakken van alle activiteiten en het bekijken van de verdere invulling van de organisatie.

Over De Monnik Dranken

De Monnik Dranken is een familiebedrijf uit Oldenzaal dat al bijna 100 jaar actief is in de drankenwereld. Als importeur, groothandel en merkenbouwer is het bedrijf al jaren een gerenommeerde en betrouwbare partner.