Klein Duimpje heeft het beste bokbier van het land

25 oktober 2015 om 16:00

Klein Duimpje Slobberbok heeft op het 38e PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam de titel Beste Bokbier van Nederland 2015 in de wacht gesleept. Klein Duimpje haalde goud in de grootste categorie Bokbier. Goud was er ook voor De Lepelaar met de Beemster Dubbelbok in de categorie Dubbelbok en voor Duits & Lauret in bij Speciaalbok.

Uitslag Beste Bokbier van Nederland

Categorie Bokbier

1) Klein Duimpje – Slobberbok
2) Nederlands Openluchtmuseum – ‘t Goeye Goet Herfstbockbier
3) De Schelde – Wildebok

Totaal waren er 51 deelnemers in deze categorie.

Categorie Dubbelbok-IJsbok-Tripelbok

1) De Lepelaer – Beemster Bock
2) ‘t IJ  – Dubbelbok
3) St. Christoffel  –  Bock

In deze categorie streden 22 deelnemers om de hoogste eer.

Categorie Speciaalbok

1) Duits & Lauret – Houtgerijpte Rook Dubbelbock
2) Oldskool – Shut the bock up
3) De Praght – Bockbier 2

In deze categorie deden 28 deelnemers mee.

Steeds meer interessante bieren

Onder leiding van de internationale bierautoriteit Derek Walsh hebben 24 bierexperts zich gebogen over 101 inzendingen. „De biercultuur in Nederland bloeit als nooit tevoren. Het aantal brouwerijen groeit explosief. Dat betekent dat we voor deze verkiezing steeds meer en ook steeds interessantere bieren keuren”, aldus Derek Walsh.

Professionele wedstrijd

De Beste Bokbier Competitie van Nederland is een professionele wedstrijd en ’s werelds grootste bokbierkeuring. Bierkeurmeesters, bierexperts en biersommeliers uit Nederland proeven de bieren in vier verschillende rondes. „Dit gebeurt in een stille, afgesloten ruimte in het beursgebouw, waar de juryleden zich optimaal kunnen concentreren op hun taak. Brouwers stoppen hun ziel en zaligheid in het bier. Dan mag je verwachten dat de bieren met dezelfde passie en vooral ook deskundigheid worden beoordeeld door mensen die er echt verstand van hebben”, verkondigt de juryvoorzitter.

Verschillende categorieën

Een dag lang is er gekeurd in zeven verschillende subklassen. „De categorie bokbier kun je zien als de standaard klasse. In deze categorie vallen de gangbare bockbieren met een alcoholpercentage tussen de 6 en 7,5%. De zwaardere bockbieren, de zogenaamde dubbelbokken, bevatten een alcoholpercentage tussen de 7,6 en 8,5%. De zwaarste (IJsbok- en Tripelbokbieren bevatten een alcoholpercentage tussen de 8,6 en 11%.

Speciaalbok

Speciaalbok is een categorie waarin bijzondere bockbieren met bijvoorbeeld rooksmaak, houtrijping, honing, vruchtenextracten of kruiden voorkomen. Deze categorie laat zien wat er op dit moment gebeurt in ons land. Er worden veel interessante bieren gebrouwen. Niet voor niks winnen Nederlandse brouwerijen steeds vaker prestigieuze internationale prijzen. Kwalitatief goede bieren zijn essentieel voor een gezonde groei en bloei van de biercultuur in ons land. Met Beste Bokbier Competitie van Nederland denken wij daar een positieve bijdrage aan te leveren”, aldus Walsh.

PINT Bokbierfestival

De Beste Bokbier Competitie van Nederland is een onderdeel van het PINT Bokbierfestival dat van vrijdag 23 tot en met zondag 25 oktober voor de 38e keer werd gehouden.  Tientallen brouwers presenteerden op de Amsterdamse beursvloer hun bokbier, het meest gedronken speciaalbier van ons land. Het bokbierfestival, het grootste en meest bekende bokbierfestijn in Nederland, trekt jaarlijks vele duizenden bokbierliefhebbers uit binnen- maar ook steeds meer uit het buitenland.

De foto’s zijn gemaakt door Derek Walsh.
Bierista_PINT-Bokbierfestival.006 Bierista_PINT-Bokbierfestival.005