Op deze Rijksweg rij je binnenkort onder een golf van bier door!

30 juli 2018 om 08:00

Langs de Rijksweg bij Gulpen in Limburg, staat de Gulpener bierbrouwerij. Aan de overkant van die Rijksweg, bouwt De Vrije Brouwer aan een nieuw brouwhuis. Om het bier daar te krijgen wordt er een heuse bierbuis over de weg heen gebouwd. Binnenkort rij je daar dus onder een golf van bier naar je werk, familie of natuurlijk de brouwerij zelf!

Nieuw brouwhuis

Nu het nieuwe brouwhuis wordt gerealiseerd is het ook tijd om te bedenken hoe dat bier dan van de ene kant van de weg, naar de andere kant komt. In eerste instantie werd er gedacht aan leidingen via de grond. Maar dan kan men er eigenlijk nooit meer bij wanneer dat nodig is. “Dit betekent dat je de straat bij elke storing die optreedt opnieuw zou moeten opbreken. Bovendien geven leveranciers geen enkele garantie voor zulke ondergrondse leidingen. Wat ons als bedrijf voor grote problemen zou stellen”, legt bedrijfsleider Steven van den Berg uit aan De Limburger.

Daarom is De Vrije Brouwer met een betere oplossing gekomen. Dat idee staat natuurlijk al een tijdje en is al in een vroeg stadium met de directe buren overlegd. Beide gebouwen worden straks namelijk aan elkaar verbonden met een leidingenbrug over de Rijksweg. De brug wordt zo’n 2 meter breed en anderhalve meter hoog op een hoogte van 8 meter. Dat biedt ruimte voor ongeveer 14 buizen en pijpen. “Door de brug zo hoog te maken, kan het verkeer op de Rijksweg er nog altijd makkelijk onderdoor. Ook de carnavalswagens zullen er tijdens de optocht geen hinder van ondervinden”, benadrukt Jean-Paul Rutten, de directeur van Gulpener.

Over de Rijksweg

Gulpener heeft in eerste instantie gekeken of het nieuwe brouwhuis naast het bestaande kon worden gebouwd, maar daar is gewoon te weinig ruimte voor. Aan de overkant van de Rijksweg heeft het bedrijf daarentegen juist ruimte te over. De vroegere azijnfabriek die daar stond, is lang gebruikt voor de opslag van bier, maar is sinds maart verplaatst naar een centrale plek in Brabant.

En er is echt over alles nagedacht. Zo wordt ook de kleur wordt aangepast aan de omgeving. Daarbij zal de brouwerij in overleg gaan met de Monumentencommissie. Niet alleen voor deze brug, maar ook omdat het Familiehuis en de brouwerij erkende Rijksmonumenten zijn. Iedere aanpassing moet dus altijd eerst voorgelegd worden aan de Monumentencommissie.

Het nieuwe brouwhuis, dat energieneutraal wordt, moet medio volgend jaar klaar zijn. De bouw start in het najaar!

[Foto: via De Limburger door Rob Oostwegel]