Guinness opent nieuwe brouwerij in Baltimore!

6 augustus 2018 om 08:00

Wereldwijd is Guinness het bier dat ter sprake komt als het over donker bier met geroosterde tonen en een volle schuimkraag gaat. Toch wordt het nog steeds alleen in Ierland gebrouwen, en wel door de St. James Gate Brewery in Dublin. En nu is het tijd om uit te breiden, daarom openen zij een nieuwe vestiging in Amerika!

Revolutionair

In 1759 opende Arthur Guinness St. James Gate Brewery in Dublin. Deze brouwerij is dus al meer dan 250 jaar oud! Het was een revolutionair gebeuren. Meneer Guinness betaalde zijn werknemers namelijk zo’n 15 tot 20% meer dan Jan Modaal maandelijks in handen kreeg. Daarnaast gaf hij een weduwepensioen en betaalde hij vrije dagen uit. Dat was toentertijd absoluut nog niet het geval bij veel bedrijven.

Samen met zijn medewerkers bracht Arthus Guinness een legendarisch bier op de markt dat tegenwoordig nog op dezelfde wijze wordt gebrouwen als heel lang geleden. Wist je al dat in de blikjes Guinness Draught een widget zit? Dit is een gepatenteerd balletje dat bij het openen van het blikje stikstof vrijlaat, waardoor je de zo kenmerkende fijne schuimkraag op je bier krijgt.

Guinness Blonde LagerGuinness Blonde Lager

Het zal je misschien verbazen, maar de welbekende Guinness Stout gaat in de nieuwe brouwerij niet gebrouwen worden. Het biermerk gaat in deze nieuwe locatie juist een andere kant van het merk laten zien. Vooral Blond Lager bier voor de Amerikaanse en Canadese markt is wat hier de klok slaat. Deze Guinness Blonde is een Amerikaanse stijl Lager. De Ierse traditie komt in dit bier samen met de Amerikaanse smaak. Complex en smaakvol met lichte, bloemige citrussmaken. Mooi in balans met een moutige, biscuitachtige afdronk. Daarnaast wordt er ook op kleine schaal nieuw bier gebrouwen dat alleen in het bijbehorende proeflokaal of winkeltje, getapt en verkocht gaat worden.

Het is sinds 1954 de eerste Guinness brouwerij op Amerikaanse grond. Het wordt gebouwd in een oude Calvert distilleerderij. Er wordt zo’n 80 miljoen dollar in de bouw van de nieuwe brouwerij gestoken. Dat is net iets meer dan 60 miljoen euro. Deze nieuwe locatie in Baltimore krijgt ‘The Guinness Open Gate Brewery & Barrel House’ als naam en bestaat naast de brouwerij uit een taproom, kledingwinkel en restaurant. Natuurlijk kun je ook tour door de brouwerij boeken. De nieuwe brouwerij heeft 3 augustus haar deuren geopend. Dus als je in de buurt bent van Baltimore, weet je waar je naartoe moet!