Grolsch Zomerbok: sensueel gezelschap voor zwoele zomeravonden

11 juli 2018 om 08:00

Grolsch blijft maar met nieuwe bieren komen. Het laatste nieuws van de brouwerij uit Enschede is de Zomerbok. Dit is een kristalheldere Weizenbock van 6,4%. Hiermee heeft Grolsch een bok voor elk seizoen. Alain proeft het bier en vertelt je meer!

Seizoensbier

De Grolsch Zomerbok draagt de handtekening van brouwmeester Guy Evers. De meest recente nieuwe bieren van Grolsch droegen steevast de handtekening van de jonge Marc Janssen, die Grolsch duidelijk een meer ‘Craft-karakter’ heeft gegeven. De Zomerbok is een traditioneel seizoensbier en wordt door Grolsch niet onder de craft bieren geschaard.

De Grolsch Zomerbok maakt de cirkel rond. Grolsch Herfstbok is sinds jaar en dag het meest gedronken bockbier in ons land. De Lentebok gaat al even mee en de zoete, kruidige Winterbok heeft in korte tijd zijn positie verworven. Nu dus de beurt aan de Zomerbok.

Grolsch Zomerbok

De Zomerbok is afgevuld in bruine flesjes met een lekker fris, zomers label in de kleuren geel en blauw. De frisse look heeft dit bier ook als je het inschenkt. Een kristalhelder goudgeel bier met een mooie, volle schuimkraag erop.

De geur is vooral zoet en heeft geel fruit in zich. Het is bier Weizenbock, een Duits tarwebier, dus dat gele fruit is te verwachten. Van een tarwebier mag je ook wat frisheid verwachten. Voordat ik de eerste slok neem, hoop ik vurig dat het bier niet zo zoet is. Dit is namelijk een belangrijk kenmerk van de Herfstbok en de Winterbok.

Bijna sensueel

De eerste slok heeft een volmondig gevoel. Geen waterig biertje, maar een vol en rond bier. Ja, het bier is zoet; het heeft een zoete fruitigheid. Deze zoetheid is aangenaam, temeer omdat deze Weizenbock ook een frisse touch heeft. Het is geen dorstlesser, geen doordrinker, maar een bier om rustig van te genieten. Wil je een dorstlesser? Dan is de Grolsch Weizen of de Grolsch Session IPA een beter alternatief. De Grolsch Zomerbok is een vol en rond bier, ik zou bijna zeggen ‘in de sensuele zin van het woord’.

Als je dan bij een ondergaande zon op een ildyllisch van dit bier zit te genieten, dan past daar prima een belegen kaas bij of olijven. Ook bij visgerechten is de Zomerbok een prima partner. Gegrild vlees kan dit bier ook wel aan. Wees bij het barbecuen wel op je hoede, want dat volle, ronde sensuele karakter kan je zo maar verleiden, zodat je de volgende dag de zomerbokkenpruik op hebt.

Een fijne verrassing!

Samenvattend kan ik zeggen dat de Zomerbok me op een positieve manier heeft verrast. De suikerzoetheid van andere bokken heeft de Zomerbok gelukkig niet. De zoetheid is vooral fruitig, waarin je duidelijk geel fruit herkent. De tarwemout zorgt voor de nodige frisheid, maar de volmondigheid en het alcoholpercentage zorgen er wel voor dat je dit bier niet achteloos naar binnen kloekt. De Zomerbok is geen verfrissende dorstlesser, maar sensueel gezelschap voor lange zwoele zomeravonden!

Door Alain Schepers