Grolsch Porter met ‘een dropje’ is best gewaagd

24 februari 2018 om 08:00

Grolsch heeft de smaak te pakken. De bierbrouwer uit Enschede heeft onlangs alweer een nieuw bier gelanceerd. Het gaat om de Grolsch Porter, een donker en rijk bier. Een Porter staat bekend om zijn volle moutsmaak met een zoete gebrandheid. Als extraatje hebben de Grolsch-brouwers een dropsmaak toegevoegd.

De Grolsch Porter is vooralsnog alleen verkrijgbaar bij zo’n vijftig horecazaken verspreid over heel Nederland. Gasten kunnen de Porter proeven en hun mening geven. Met al deze feedback gaan de brouwers aan de slag. Aan de hand van de reacties wordt bepaald welke experimentele bieren doorontwikkeld worden en mogelijk vast op de kaart en in het winkelschap komen.

Nieuwsgierig

Op de redactie van Bierista zijn we altijd nieuwsgierig naar nieuwe bieren. Gaaf dat de brouwmeester persoonlijk een testfles bezorgt. Het zegt veel over het plezier en de passie waarmee de brouwers werken. Zij kunnen zich weer helemaal uitleven in de speciale Grolsch Proefbrouwerij die na werkeloze jaren nu weer overuren draait.

Grolsch Porter smaak-omschrijving

De Grolsch Porter heeft een diep donkerbruine kleur en een behoorlijke schuimkraag met een beige, bruine kleur. De smaak is dik en vol. Het bier vat 6% alcohol. De donkere moutsoorten geven aroma’s van karamel, chocolade en getoast brood. Het toegevoegde drop-extract geeft een zoethoutachtige smaak en een licht salmiak- en laurierachtige hint. De nasmaak is lang en overwegend zoet.

Grolsch Proeverij

De Grolsch Porter maakt onderdeel uit van de Grolsch Proeverij. Vorig jaar werd een serie experimentele bieren in de markt gezet. Allereerst was daar Grolsch Weizen IPA. Brouwmeester Marc Janssen liet zich inspireren door brouwerijen Weihenstephan en Brewdog, die de bierstijlen Weizen en IPA bij elkaar in een fles bracht. Dat smaakte zo goed dat hij zijn eigen versie brouwde. Inmiddels is de Grolsch Weizen IPA een vaste waarde in het assortiment.

De serie experimentele bieren kreeg in het najaar echt vorm. Een twintigtal horecazaken werd uitgekozen om nieuwe bieren te testen. Dat begon met de Grolsch Tripel, gevolgd door een Saison met honing. Het derde bier in deze serie, de Grolsch Session IPA, was wederom een voltreffer. Dit bier vol van smaak en laag in alcohol werd zo positief beoordeeld, ik me wel heel erg moet vergissen als dit bier niet snel wordt uitgerold.

Tripel Vatgerijpt

Het laatste bier van 2017 in de Grolsch Proeverij was de Tripel, die op houten vaten was gelegd. De zogenaamde Tripel Vatgerijpt verscheen in een zeer kleine oplage en moet ook echt worden gezien als een experiment, een nieuwe ervaring voor de Grolsch-brouwers.

Lef tonen

Met de keuze voor een Porter toont Grolsch wel lef. Het grote publiek kent een Tripel wel en zal de smaak van Session IPA en een Weizen IPA best accepteren. Een stevige Porter is toch van een andere orde. En er dan ook nog een droppige twist aan toevoegen. De keus is mede ingegeven door de voorkeuren van de brouwers. Een gedurfde stap, die op diverse ratingsites met een ruime voldoende wordt beoordeeld. Ik ga daar in mee. De Grolsch Porter is een vol en rond bier. De twist met drop is met gevoel gedaan. De drop proef je, maar is niet overheersend.

Grolsch Dubbel

Binnenkort verschijnt het tweede bier uit de Grolsch Proeverij van 2018. Dat wordt een Grolsch Dubbel. Benieuwd of daar ook een bijzondere draai aan wordt gegeven. Wil je de Grolsch Porter proeven, haast je dan naar een van de ruim vijftig deelnemende Grolsch-café’s.

door Alain Schepers