Het Graafsch Genot: bieren met historische namen

17 mei 2017 om 05:05

Bierbrouwer Ed Linnenbank uit Grave heeft een nieuwe stek gevonden voor zijn passie: bij collega-brouwers van Wijchense Schône en Haas. Drie brouwerijen van speciaalbier onder één dak in een bedrijfspand in Wijchen. “Mijn droom blijft echter een eigen brouwerij met proeflokaal in mijn eigen stad, in het oude historische hart van Grave.”

Door Twan Dohmen

“Ik ben thuis in een schuurtje begonnen met bierbrouwen, in een keteltje van twintig liter. Zes jaar later is mijn passie een flink uit de hand gelopen hobby geworden”, vertelt de Gravenaar, die in de gevangenis werkt.
Één dag per week is hij tussen de brouwketels te vinden. De Speidel Braumeister – een populaire brouwinstallatie – is 575 liter groot. Thuis heeft hij voor zijn experimenten – zoals het uitproberen van nieuwe recepten – nog een ‘keteltje’ van 50 liter staan. “Met z’n drieën kunnen we de kosten van bijvoorbeeld de inkoop van ingrediënten als mout en hop én de brouwcapaciteit delen. Elke dag wordt hier wel gebrouwen. Een efficiënte en betaalbare oplossing.”

Historische namen

Bierbrouwerij Graafsch Genot ontstond tijdens een feestje. “Speciale bieren brouwen, dat moet ik ook kunnen”, aldus een Linnenbank die een zelfbrouwpakket aanschafte. Van hobby werd het professioneel.
De namen van zijn speciaalbieren verwijzen naar het roemruchte verleden van de stad. Zoals het zwaar blond bier Aldeweireldt, 9 procent alcoholvolume zwaar. Het was de laatste bierbrouwer, die ruim honderd jaar geleden voor het laatste bier maakte in de Oliestraat. Of de Pothuus Tripel dat refereert aan de kleine schuurtjes achter de stadswoningen waar de ambachtslieden werkten. Verder zijn er de Sint Henricus (8,5 procent), het Graafsch Keteltje (4,5 procent), de Elisabeth dubbel (6,5 procent) of de Witte Reiger (een zomer witbier van ‘maar’ 5 procent).

Nieuwe etiketten

“Alle recepten stel ik zelf samen. Verder optimaliseren om tot een perfect bier te komen is het motto, een mooie palet van heel verschillende lekkere bieren. Mijn lekkerste bier? De Elisabeth, mijn meest uitgebalanceerde bier.” Recent presenteerde Graafsch Genot nieuwe etiketten. Vormgever Paul Rozestraaten heeft de link gelegd tussen de stad Grave en zijn historie. Een pothuus siert een tripel, de kerk de dubbel. Of een stevig ros op het Strafpaard, een 9 procent zwaar bier, gebrouwen met whiskymout. “Verder hebben wij ook een nieuw logo en viltjes”, vertelt Linnenbank. De bieren zijn in Grave te koop bij slijterij Mitra en en in de horeca.