Gerardus Tripel ziet het levenslicht in het Gerardus Klooster

2 november 2017 om 10:30

Een lang gekoesterde wens van bierbrouwerij Gulpener is in vervulling gegaan. Het assortiment Gerardus kloosterbieren wordt uitgebreid met Gerardus Tripel. Gerardus Blond en het bekroonde Gerardus Dubbel zijn inmiddels gevestigde bieren, maar de reeks was nog niet compleet. 

Lancering Gerardus Tripel

1 november werd Gerardus Tripel gepresenteerd in de prachtige Kloosterbibliotheek van het Gerardus Klooster in Wittem. De bakermat van de Gerardus bieren. Deze Gerardus Tripel is een krachtig meergranen blond bier. Hij is rijk, bovengistend gebrouwen en bevat licht zoete tonen. Kruiden en specerijen als kardemom, koriander, steranijs en kaneel geven dit bier pit. Daarnaast is een deel van de omzet van Gerardus Tripel bestemd voor het behoud van het prachtige Gerardus Klooster in Wittem.

Eerste vat aangeslagen

Onder toeziend oog van zo’n 180 gasten werd het eerste vat Gerardus Tripel aangeslagen door Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij, Burgemeester Ramaekers van de gemeente Gulpen-Wittem, Henk Erinkveld, Rector van Gerardus Klooster Wittem en Eugène Vaessen van Hotel Restaurant Gerardushoeve. Voorafgaand aan het aanslaan van het eerste vat werden alle gasten rond geleid door het Klooster en brachten zij een bezoek aan de Heilige Gerardus Majella.

Gulpener brouwt sinds 2000 Gerardus Kloosterbier, dat zijn oorsprong vindt in het redemptoristen-klooster in Wittem, waar de edele brouwkunst tot 1952 bloeide. Klooster Wittem is het landelijk pelgrimsoord van St. Gerardus Majella. De baten van de Gerardus Blond, Gerardus Dubbel en nu dus ook Gerardus Tripel komen deels ten goede aan de instandhouding van dit historische bedevaartklooster.

Pioniersgeest

Gulpener combineert traditioneel vakmanschap met pioniersgeest. Zo was deze familiebrouwerij in de jaren ’80 de eerste Nederlandse brouwerij die meerdere speciaalbieren introduceerde. Inmiddels worden er meer dan 16 speciaalbieren gebrouwen met een grote verscheidenheid aan smaken, brouwtechnieken en drie vergistingsmethodes, waaronder spontane gisting. Wekelijks wordt er geëxperimenteerd met nieuwe receptuur in de microbrouwerij van het Gulpener BrouwLokaal.

Wist je dat…

Gulpener is de enige brouwerij in Nederland die haar 16 speciaalbieren brouwt met hop uit eigen hoptuin, gerst van boeren uit de regio en water uit eigen bronnen.