Een memorabele Mikkeller-avond bij Het Uiltje

14 februari 2017 om 08:35

Vrijdag 10 februari stond voor menig bierliefhebber al enkele weken rood omcirkeld. De beroemde Deense brouwers van Mikkeller zouden naar Haarlem komen voor een tap-take-over. Onze Nederlandse trots, de mannen van het Uiltje, stelden hun Uiltje Bar met liefde beschikbaar voor de Scandinavische alleskunners. Een verslag van een memorabele avond.

door Michael Jacobs

Wie de centraal gelegen Uiltje-bar binnentreedt, wordt direct overvallen door een weldadig gevoel van thuiskomen. Het meubilair is veelal van hout, de sfeerverlichting subtiel en er klinkt een prettig achtergrondmuziekje. De directe aanblik van een dertigtal taps met vloeibaar goud is natuurlijk een prettige bijkomstigheid.

Danish Dynamite

Het is waterkoud buiten dus er is geen enkele reden om het pand op korte termijn te verlaten. Iedere kroegtijger kan beamen dat er weinig mooiers is dan met een blanco agenda wortel te schieten in een aangenaam café. 

Hoewel het nog geen avond is zijn er al aardig wat mensen op het Danish Dynamite afgekomen. Een klein groepje is zelfs uitgedost in Deense kledij. Ieder zijn ding, zeg maar.

bierista_uiltje_mikkeller_haarlem-002

Volgorde bepalen

Wetende dat Mikkeller niet terugdeinst voor een procentje meer of nog meer besluiten mijn kompaan (jawel, uit Den Haag) en ik strategisch te werk te gaan. Niet alleen het alcoholpercentage wordt in de te bepalen volgorde meegenomen maar ook de intensiteit van de smaken. 

Wanneer de eerste keuze gemaakt moet worden, blijkt dat Mikkeller zijn kleine neefje heeft meegenomen, genaamd WarPigs. WarPigs is ontstaan na een samenwerkingsverband tussen Mikkeller en 3 Floyds uit de Verenigde Staten wat heeft geresulteerd tot een heuse brewpub in Kopenhagen. De focus ligt op het maken van excentrieke bieren. Dat willen we uiteraard meemaken.WarPigs – Power Move (5%)


We gaan van start met een zeer hoppige session IPA. In de neus vechten verschillende citrusvruchten om voorrang. Wie zijn ogen sluit waant zich op de Cariben waar een plaatselijke schone een fruitig cocktailtje serveert. Helaas blijft er van deze fantasie weinig over wanneer er geproefd wordt. De aromahoppen delven het onderspit en worden weggeblazen door een bitterexplosie. Desalniettemin een interessante start.WarPigs – Biiru For Ramen (6,1%)


Ons oog valt op een yuzu-pils. Yuzu is een soort heet gewassen citroen uit Azië. Deze is een stuk milder van smaak dan onze welbekende supermarkt-citroen. De Yuzu geeft een fris karakter aan de pils. Wellicht door het relatief hoge alcoholpercentage doet Biiru For Ramen op geen enkele manier denken aan een radler. Een aangename verrassing die in de zomer vast nog beter tot zijn recht komt.

Mikkeller – Beer Geek Flat White (7,5%)


Aan etnisch profileren hebben we een broertje dood en daarom wordt er overgeschakeld naar deze gitzwarte oatmeal stout. Complexe koffiearoma’s dartelen vanaf de tafel richting onze neus. 
De haver zorgt voor volmondigheid waarbij de smaken naast aanwezig toch subtiel weten te blijven. De gebrande mout wordt fraai gecamoufleerd door de zachte smaken van vanille en mokka.


Mikkeller – 12’’ Winale (8,1%)


Terwijl de Uiltje Bar inmiddels grotendeels gevuld is met bierfanaten neemt de spanning toe. Vanaf 20.00 uur worden ‘the big guns’ van Mikkeller aangesloten op tap. Dit treft want het is duidelijk dat alle aanwezigen op oorlogspad zijn. Tot die tijd wagen we een uitstapje naar een sour bier. Hoewel dit genre goed vertegenwoordigd is vanavond zijn we ietwat huiverig voor dit biertype en kunnen we ons (nog) niet vinden in de vaak gehoorde kreet: ‘zuur is het nieuwe bitter’. De 12’’ Winale doet vooral denken aan een glas goedkope champagne. Vrij hoog in de koolzuur en een droge, lichtzurige afdronk. Als dorstlesser een prima aanloop naar het zwarte geweld wat nog gaat komen. 


bierista_uiltje_mikkeller_haarlem-003

Mikkeller – Beer Geek Cocoa Shake (12,1%)


De remmen gaan los. Nummertje 27 op het krijtbord staat al uren opzichtig te flirten met ondergetekende. Een nadere kennismaking met toenemende intimiteiten is daarom onvermijdelijk. Het extreem donkere bier met lichtbruine kraag zorgt voor een veelbelovend aanzicht. De geur doet denken aan chocoladetruffels welke ook in de smaak duidelijk te herkennen zijn, aangevuld door een handjevol pure chocoladetoffees. Het hoge alcoholpercentage wordt gevaarlijk goed gecamoufleerd. Werkelijk een prachtbier.


Mikkeller – Black (17,5%)


De afsluiter van de avond is een kneiter van een imperial stout. De nuance moet nog ergens in de brouwketel zitten want in het bier is het niet terug te vinden. Erg bitter van smaak, alsof je aan een sinaasappelschil likt, aangevuld met een genadeloze alcoholkopstoot die het werk van een uitsmijter aanzienlijk vergemakkelijkt. Gelukkig is een dergelijk persoon absoluut niet nodig in de Uiltje Bar. 

Met murw gebeukte smaakpapillen lopen we voldaan richting treinstation. We zijn een mooie bierervaring rijker!