Duvel Tripel Hop 2016 met pit maar zonder rozen

20 februari 2016 om 20:18

Duvel Tripel Hop is een traditie aan het worden. Elk jaar proberen de brouwers de fans te verrassen met een Duvel-versie met een extra toegevoegde hop. Dit jaar werd met de nodige bombarie aangekondigd dat de extra hopsoort de experimentele hopsoort HBC 291 is. Op de redactie van Bierista ontvingen we een fles met bijbehorend glas. Tijd voor een serieuze productie-confrontatie.

Hemels schenkritueel

Het glas is een het bekende traditionele tulpvomige Duvelglas. Op het breedste deel van het glas de letter D. Op de andere zijde van het glas staat ‘Hemels Schenkritueel’ met daarbij een afbeelding van het glas in een hoek van 45 graden. Op de bodem van het glas is de Duvelse D gegraveerd. De gewenste beschadiging van het glas zorgt voor de sprankelende belletjes.

Niet te koud

Na de studie van het glas is het tijd om het flesje tevoorschijn te halen. We hebben het bier op een temperatuur van 9 graden gebracht. Als je uit de koelkast haalt die te koud staat afgesteld, een graad of 3 tot 5, loop je het risico dat het bier gesloten blijft en zijn aroma’s niet prijsgeeft. Een niet te lage temperatuur is dus belangrijk. In veel gevallen is het alcoholpercentage tevens een prima temperatuur om het bier in te schenken. In veel gevallen …, uitzonderingen zijn er altijd.

De serveertemperatuur van 9 graden is prima voor dit bier van 9,5%. Door het inschenken wordt het bier warmer, waardoor de drinktemperatuur een fractie hoger komt te liggen. De dop gaat met een lustopwekkende ‘sssst’ van het bekende buikflesje. Met het glas in een hoek van 45 graden schenken we de Duvel Tripel Hop 2016 in.

Intens witte schuimkraag

Een rijke, intens witte schuimkraag vormt zich op het bleekgele bier. Rustig inschenken is het devies. Snelle schenkers schuimen het glas uit. Ik kies er heel bewust voor om het gist onderuit de fles mee te schenken. Met het laatste beetje bier in de fles wals ik het gist los en schenk het in. In het glas zie je de gist als een soort nevel naar de bodem zakken. De gist geeft extra smaak.

Gist kan apart

Je hoeft het niet mee te schenken. Als je het in de fles laat zitten, mis je in mijn optiek een deel van de beleving. Je kunt het onderste uit de fles ook apart in een borrelglaasje serveren en apart opdrinken. Daar ben ik niet zo van. Hou je de gist apart, dan is je Duvel mooi helder en voor veel bierliefhebbers is die aanblik al reden genoeg om het depot het depot te laten. En o ja, van het drinken van de gist word je echt niet sneller dronken en je wordt er ook niet misselijk van.

Wel peper, geen rozen

Het aroma van deze Duvel is overweldigend. Citrus, kruidig en een aroma dat ik associeer met strak en groen. Op het etiket staat zwarte peper als aroma. Dat is wat ik omschrijf als kruidig. Zwarte peper had ik nooit genoemd, maar nu ik het lees, kan ik het zeker plaatsen.

Ook lees ik bij de bijgeleverde informatie dat het bier geurt naar lavendel en rozen. Die aroma’s herken ik wel in mijn badkamer, maar niet in deze Tripel Hop. Ook niet na meerdere maken proeven en ruiken.

Fris en fruitig

De smaak is intens, intenser dan ik had verwacht. In die zin is deze beleving al verrassend. Deze Duvel Tripel Hop is fris, kruidig en groen. De nasmaak is stevig maar aangenaam. Geen harde bitters, maar pit met een prikkel. Hier haal je de pepers er wel uit. Toch heeft deze Duvel een frisse, fruitige toon van citroen en limoen.

Geen doordrinker

De Duvel Tripel Hop 2016 is met 9,5% een flinke jongen, die je niet even ‘wegtikt’. De aroma’s zijn intens en maken het een bier waar je echt voor gaat zitten. Het is geen bier waar ik snel een tweede flesje van opentrek. De smaaksensatie is op de bodem van het glas ook over. Deze Tripel Hop ga ik zeker nog eens drinken, maar een evergreen in mijn biercollectie zal het niet worden.

HBC 291

De reguliere Duvel – wel een evergreen in mijn collectie – is gebrouwen met de hopsoorten Saaz Saaz en Styrian Golding. Voor de Tripel Hop-serie wordt er jaarlijks een andere derde hopsoort aan toegevoegd. In 2015 was dat Equinox. Dit jaar is gekozen voor de hopsoort HBC 291. Een hop, die nog niet op grote schaal is toegepast en daarom nog een soort laboratorium-naam draagt.

Kwartet

De Tripel Hop 2016 is de vierde Tripel Hop. Duvel brengt dit voorjaar een speciale verpakking op de markt, waarin alle vier de verschillende Tripel Hops opgenomen zijn. Dat is zeker de moeite waard om samen met andere biergenieters de verschillende soorten naast elkaar te proeven!

Bier-spijs

Voor de lekkerbekken en keukenprinsen en -prinsesjes de volgende tip. Na het bier uitgebreid besnuffeld, bekeken en geproefd te hebben, heb ik het gecombineerd met een zelfgemaakte maaltijdsalade. Dat bleek een verrukkelijke combinatie. De maaltijdsalade had ik samengesteld met penne, olijven, pesto, pijnboompitten, pittig gekruide kip, geitenkaas, knoflook, gemengde salade en gegrilde puntpaprika’s, courgette en wortel. De pittige karakters van het zwaar blonde bier en de stevige salade harmoniëren prima.