Duvel Tripel Hop 2015 met de nieuwe Amerikaanse hop Equinox

23 maart 2015 om 13:32

Duvel komt elk jaar met een speciale versie, de zogenaamde Tripel Hop. Aan dit speciaalbier is één extra hopsoort toegevoegd ten opzichte van de reguliere Duvel.

Traditioneel dragen de hopsoorten Saaz Saaz en Styrian Golding bij tot de kenmerkende frisse citrusaroma’s en zorgen ze voor een licht bittere afdronk. Voor de Duvel Tripel Hop 2015 koos brouwmeester Hedwig Neven voor de nieuwe Amerikaanse hopsoort Equinox. “Door het toevoegen van Equinox vinden we in onze selectie van 2015 naast de aroma’s van grapefruit en citroen ook een vleugje groene peper. Dit bier past daarom perfect bij pittige Aziatische gerechten of bij typische Belgische, eerder bittere groenten, zoals asperges”, aldus Neven

Hop is hip

In augustus 2007 werd voor de eerste keer Duvel Tripel Hop gebrouwen. Deze prestigieuze flessen waren in een mum van tijd uitverkocht en dat zorgde voor talrijke teleurgestelde bierliefhebbers. De brouwerij besloot dat iedereen de kans moest krijgen om van deze unieke Duvel Tripel Hop te genieten. Sindsdien komt er jaarlijks een Duvel Tripel Hop op de markt, gebrouwen met telkens een andere hopsoort. De eerste Duvel Tripel Hop in 2007 werd gebrouwen met hopsoort Amarillo.

De Equinox hop wordt toegevoegd tijdens de dry-hopping. Bij deze techniek worden de Equinoxhopbellen niet alleen in de kookfase in de brouwzaal, maar ook later in het proces tijdens de rijping, net na de hoofdgisting, toegevoegd. Dit zorgt voor een rijker smakenpallet, extra hoparoma’s en een grotere bitterkracht als ondersteuning bij een alcoholpercentage van 9,5%.

Equinox

Een equinox is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op dit moment is de lengte van dag en nacht overal op aarde grofweg gelijk. Er vindt op aarde tweemaal per jaar een equinox plaats. Op 20 maart om 23.45 uur werd geklonken op de eerste equinox van dit jaar.