De Koperen Kat is de lekkerste van Nederland

17 oktober 2015 om 17:56

Het bokbier van De Koperen Kat uit Delft is het Lekkerste Bockbier van Nederland. Een jury van ruim 140 bierconsumenten heeft dat bepaald. Zaterdagmiddag werd bij Burg Bieren in Ermelo de jaarlijkse verkiezing gehouden. Het bokbier van Brouwerij De Pelgrim uit Rotterdam won goud in de categorie Zwaar Bockbier.

Bij de standaardbokken won De Koperen Kat met de Delftse Donderslag, een bokbier met 7%. Brouwerij Rodenburg eindigde net als vorig jaar als tweede met de IJsselbock. Brons ging naar Texels.

Reactie brouwer Rolf Katte

Brouwer Rolf Katte van De Koperen Kat kon niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking; hij verblijft momenteel in de Ardennen. Op het moment dat Bierista de felicitaties overbracht was de brouwer nog niet op de hoogte. ‘Dat meen je niet’, was zijn eerste reactie. ‘Ik ben hartstikke blij met deze prijs!’ nog nauwelijks beseffend wat voor prestigieuze prijs hij in de wacht heeft gesleept.

Reactie brouwer Eric van der Lugt

De Pelgrim uit Rotterdam brouwt de Lekkerste Zware Bock van Nederland. De Roos uit Hilvarenbeek eindigde als tweede en derde werd Brok in de Keel van Brouwerij Rodenburg.

Eric van der Lugt, brouwer van De Pelgrim, is overdonderd door het goud in de categorie Zware Bock. “Heel stiekem had ik op een medaille gehoopt, maar een eerste plek had ik nooit verwacht.” De Dubbelbock heeft 8% alcohol. “Ik heb ‘m iets terugbracht, van 9% naar 8%. In de smaak proef je Chocotof, karamel, koffie en chocolade en iets rood fruit.”

De uitslag bockbier standaard

1 – De Koperen Kat – Delftse Donderslag
2 – Brouwerij Rodenburg – IJsselbock
3 – Texelse Speciaalbierbrouwerij – Texelse Bock
4 – Burg Bieren – Herfstbok
5 – Bax’s Bier – Oma’s Pruim Oude Bok
6 – Brouwerij Koningshoeven – La Trappe Bockbier

De uitslag Zware Bocken

1 – Stadsbrouwerij De Pelgrim – Pelgrim Dubbelbock
2 – Museumbrouwerij De Roos – De Roos Bokbier
3 – Brouwerij Rodenburg – B(r)ok in de Keel
4 – SNAB – IJsbok
5 – St. Christoffel – Christoffel Bok
6 – SNAB – IJsbok Hout

Bierista_Lekkerste_bockbier

Weg naar de finale

Ruim 140 bierconsumenten hebben zaterdag het lekkerste bokbier van Nederland gekozen. In twee voorrondes werden de achttien halve finalisten bepaald. Zes bieren haalden de finale.

Organisatie

De organisatie van deze verkiezing is in handen van het Lekkerste Bockbier van Nederland. De comité werd in oktober 2001 opgericht door twee genootschappen van bierliefhebbers: het biergilde De Dubbele Arend uit Purmerend en het biergilde Geheim Genootschap Arendsnest uit Amsterdam. In ruim vijftien jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een succesvolle proeverij met rond de 45 bokbieren op fles. Er wordt jaarlijks geproefd door ruim 140 bierdrinkers uit heel Nederland.

Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg neemt de tweede prijs in ontvangst van Frans van der Schot.

Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg neemt de tweede prijs in ontvangst van Frans van der Schot.