Meer dan 30 brouwers slaan de handen ineen voor Stichting ALS

10 december 2018 om 08:00

Het vijfjarig bestaan van de Facebookgroep ‘Beer Geeks’ en het behalen van 10.000 leden wordt eind dit jaar goed gevierd. En met goed bedoelen we dan ook héél goed! De initiatiefnemers slaan namen met meer dan 30 brouwerijen de handen ineen om gezamenlijk één bier te brouwen waarvan alle opbrengsten naar Stichting ALS gaan.

Liefde voor bier verenigd

Wie in Nederland gek is op craftbier is zeer waarschijnlijk niet alleen een trouw volger van Bierista, maar ook zeker bekend met de Beer Geeks in ons land. In deze groep hebben een hele hoop liefhebbers van craftbier zich verenigd om te delen wat zij drinken, maar ook alles daaromheen met elkaar te bespreken. Naast het bespreken van bier worden vriendschappen voor het leven gesloten, lief en leed gedeeld én er wordt bijzonder veel gelachen.

Dit jaar bestaat de groep dus al vijf jaar en blijft gestaag groeien. Om dit jubileum te vieren wordt aanstaande 19 december een bier gebrouwen door meer dan 30 brouwerijen tezamen. Zoals gezegd zal de opbrengst volledig gedoneerd worden aan Stichting ALS. Deze stichting is gekozen ter ere van een prominent Beer Geeks- lid, Oscar Wagner, wie in december 2015 overleden is na deze progressieve ziekte. 

Eervolle herdenking

Op Nederlandse bodem heeft er nog niet zo’n grote samenwerking met brouwers plaats gevonden. “We komen hiermee net niet in het Guinness Book of Records, want daar staat de teller inmiddels op 44, maar wij komen een aardig eind in de buurt”, vertelt Ferry Wijnhoven, oprichter van deze enthousiaste  groep.

“Het gaat tegenwoordig over veel meer dan bier alleen, vriendschap staat centraal. Vele vriendschappen en zelfs liefdes zijn binnen de groep beklonken. Oscar Wagner leed aan ALS en is aan de gevolgen hiervan in december 2015 overleden. Dit was een groot verlies voor Beer Geeks om zo’n gewaardeerd- en geliefd persoon te moeten missen. Maar vergeten is hij nog lang niet, dit 5-jarig feestje wordt aan hem en de Stichting ALS gewijd. Alle opbrengsten van dit speciale bier, maar ook acties van leden en bedrijven, worden gestort op een speciale actiepagina van stichting ALS.”

De voorlopige lijst met deelnemende brouwerijen is bekend gemaakt en kan zelfs nog langer worden!

1. vandeStreek-bier
2. Brouwerij Natte Gijt
3. Mannenpap Craft beer
4. Brouwerij Bliksem
5. LOC Brewery
6. De Kromme Haring
7. Oproer
8. Kleine Beer Brouwerij
9. Brouwerij Frontaal
10. Muifelbrouwerij
11. Jopen
12. The Sisters Brewery
13. Walhalla Brouwerij en Proeflokaal
14. Van Moll
15. Crooked Spider
16. Brouwerij de Moersleutel
17. Spierbier
18. Brouwerij 74
19. Rock City Brewing
20. Brouwerij Hommeles
21. Brouwerij Kees
22. De Bebaarde Brouwer
23. Brouwerij 1573
24. Briljant Brouwhuis
25. Berghoeve Brouwerij
26. Bronckhorster Brewing Company
27. De Blauwe Ijsbeer
28. Brouwerij Jovius
29. Lux Brewey
30. Leidsche Brouwerij
31. Kompaan
32. Brouwerij de Molen
33. Oersoep
34. Ramses Bier