Brouwerij Wentersch volop in bedrijf

23 juni 2017 om 00:25

Brouwerij Wentersch is sinds deze week volop in bedrijf. De brouwerij van Michiel van der Vaart in Winterswijk heeft afgelopen weekend de eerste bieren gebotteld en vanaf deze week zijn ook het proeflokaal en de winkel geopend. “Een mijlpaal na een reis van vijf jaar. En een nieuw begin. Het avontuur gaat nu pas echt beginnen!”

Het is vijf jaar geleden dat het ondernemersbloed sneller ging stromen bij Michiel van der Vaart. De Winterswijkse traumachirurg werd getriggerd door alle berichten over de craft beer revolutie. In het zuiden en het westen schoten de bierbrouwerijen als paddestoelen uit de grond. In het oosten keken ze eerst nog even de kat uit de boom.

Vol gas

Michiel zag een gat in de markt en dook er in. Ruim een jaar geleden gaf hij vol gas. Samen met investeerder Bart Looman werkte hij aan een businesscase. Daar kwam Onno Raspe bij. “Onno leerde ik kennen via de Stichting Bieropleidingen Nederland. Ik heb vergeleken met Onno bijzonder weinig brouwervaring; hij heeft tientallen jaren brouwervaring opgedaan bij grote brouwers. Met zo’n inspirerende bron vol kennis en ervaring vielen de puzzle-stukjes op hun plaats.” Inmiddels is ook een assistent-brouwer aangetrokken. André Pampiermole staat Onno en Michiel terzijde.

Autogarage

Afgelopen najaar werd tijdens een grote biervakbeurs – de Braubeviale – in Nürnberg een Oostenrijkse brouwinstallatie uitgezocht. In Lichtenvoorde werden de tanks besteld. Alles kwam in mei bij elkaar in een voormalige autogarage aan de Groenloseweg in Winterswijk.

Wentersch bieren

De eerste bieren werden gebrouwen. De Wentersch Sonne Weizen is een verfrissend zomerbier, Wentersch Aan de Tripel een Tripel op de Belgische leest geschoeid maar met een Winterswijkse twist. Wentersch Druuf is een druivenbier gebrouwen met het sap van Winterswijkse druiven. Wentersch Blondelle is vernoemd naar Eveline Blondelle, de vrouw van Michiel. De Blondelle is een Blond voor alle gelegenheden met een zacht fruitig karakter. Een stuk pittiger is de Wentersch IPA, een fruitige India Pale Ale met een ronde bitterheid.

Wentersch en Grolsch

De naam Wentersch is dialect voor Winterswijk. Het is tevens een knipoog naar het naastgelegen stad Groenlo – Grol in het dialect – waar vroeger Grolsch werd gebrouwen. Wentersch is trots op Winterswijk en trots op de Achterhoek. Dat zie je terug aan de naamgeving, maar ook aan de ingrediënten. “We hebben al de Druuf, een bier gebrouwen met Winterswijkse druiven. En we hebben een gagelbier op de rol staan. De gagel mogen we plukken in het Korenburgerveen, een schitterend natuurgebied in het buitengebied van Winterswijk”, aldus Van der Vaart, die net zijn eerste special presenteert.

Piet

De Piet is het eerste themabier, dat niet in het vaste assortiment wordt opgenomen. “Piet is een eerbetoon aan Piet Mondriaan, die wereldberoemde schilder die zijn tienerjaren in Winterswijk doorbracht. Piet is een verfrissende en dorstlessende Weizen met een tikkeltje extra hop. Vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en het proeflokaal van onze brouwerij.”

Ambities

De bierbrouwende ondernemer zit vol ambities. “In het eerste jaar willen we tenminste 60.000 liter bier brouwen. Gezien de vraag, die er nu al is, moeten we die hoeveelheid snel kunnen verdubbelen. De capaciteit van onze brouwerij is op groei berekend. Wie weet worden we ooit nog eens net zo groot als Grolsch”, aldus Van der Vaart met een dikke knipoog.