Spelt Pale Ale bier van de avond tijdens proeverij Brouwerij Groninger

8 augustus 2017 om 09:25

Er gaat niks boven Groningen. Ik zal dat zeker beamen als Groninger. Daarnaast groeit en bloeit het speciaalbier ook gestaag door in deze noordelijke provincie. Naast Baxbier, Martinus, Pivo, Rockin’Bieen Ludina, Corviri en zeker nog een paar, hebben we nu ook sinds 2015 Brouwerij Groninger.

door Dennis Hofman

Tijdens het Bierfestival Groningen in april raakte ik in gesprek met de mannen van Brouwerij Groninger. Tijdens het gesprek en een heerlijk biertje waarbij ze champagnegist hadden gebruikt werd mijn interesse gewekt. Ik werk in een slijterij en wilde het bier ook graag verkopen. Na het biertje en gesprek hebben we telefoonnummers uitgewisseld.

Brouwerij Groninger

Het idee was om het bier te introduceren middels een bierproeverij in het proeflokaal achter onze winkel. Ik zou de proeverij opzetten en Eric van Brouwerij Groninger zou de presentatie doen. Zo gezegd zo gedaan. Ons proeflokaal kan zo’n 18 personen bergen en na de juiste communicatie was de proeverij uitverkocht.

Zeven bieren

Zeven bieren konden de gasten proeven. En zoals een goede bierproeverij betaamt begonnen we met het bier met het laagste alcoholpercentage. Een brew collabaration tussen een aantal Groninger brouwerijen en waarvan de winst naar het orgel van de Martinikerk gaat.

Oerspelt Weizen

Vervolgens kregen de bezoekers de Spelt Pale Ale ingeschonken. Brouwerij Groninger claimt dat zij de eerste waren met het gebruik van spelt. Ook van spelt gebrouwen is de Oerspelt Weizen. Verder hadden we nog de Oktoberfest en een Meibock. De namen verwijzen misschien naar een maand, maar ook buiten die maanden smaakt het bie prima. Vooral de Oktoberfest is echt een biertje voor de zomer. Een goeie dorstlesser. Ook de Sweet Stout deed het goed. En de naam zegt alles. En lekkere zoete stout die erg makkelijk naar binnen glijdt.

Al met al was het een fijne bierproeverij met goede bieren en enthousiaste bezoekers. De uiteindelijke top drie gekozen door de proevers was:
1. Spelt Pale Ale
2. Oktoberfest
3. American Pale Ale