Gezelligheid, cultuur en internationale brouwers in overvloed!

4 september 2017 om 17:00

Onze blogster Natasja deelde haar ervaringen dit weekend al met ons, Bierista Frouke geeft je graag nog een toffe samenvatting van dit bierfestival! Want niet alleen onze Hollandse brouwerijen waren vertegenwoordigd, ook een hoop internationale brouwers hadden een plekje op het toffe STEK voor zich weten te winnen. Kunst, cultuur, bier en gezelligheid. Dat was genieten voor Frouke!

Door Frouke van Loo

 

In de loop van de middag komen we aan in een mega hoosbui en ik moet heel stiekem wel een beetje lachen om al die stoere bierliefhebbers die samengeknepen onder de tent staan te wachen tot de druppels wat kleiner worden. De dames achter de kassa staan ook een beetje overrompeld te schuilen terwijl ik mijn ticket inruil voor een proefglas, boekje en wat muntjes. Wij laten ons uiteraard niet kennen en vol goede moed stappen we door de plassen, op naar de brouwers!

cultuur-stek-brewdaEven vergapen aan cultuur

Ik begin met het verkennen van de locatie, STEK dus. Een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Ik ben vanaf minuut één al verkocht, van zulke toffe plekken gaat mijn oldschoolliefhebbende hartje sneller kloppen! Op het braakliggende terrein in de Bredase wijk Belcrum verrijzen achter het Electron sinds 2014 allerlei ateliers, winkeltjes, werkplaatsen, galeries en kantoorunits. Alles is tijdelijk, flexibel en mobiel. Achteraan op het terrein loop ik zelfs tegen Fietsen van Bas en een oesterzwammenkwekerij op, echt een toffe mengelmoes van ondernemerschap! Maar ik dwaal af, terug naar het festival…

 

Brouwers

Op het festival, georganiseerd door Brouwerij Frontaal, staan 12 nationale en internationale brouwerijen met allerhande uiteenlopende brouwsels. Ons kikkerlandje wordt vertegenwoordigd door de Bronckhorster Brewing Company, Brouwerij de Moersleutel, Brouwerij de Kompaan, Nevel Artisan Ales, Oproer Brouwerij, Grutte Pier Brouwerij en natuurlijk de gastheer zelf: Brouwerij Frontaal. Vrijwel alle windstreken zijn dus aanwezig in het Brabantse Breda. Maar Brewda reikt ook buiten de Hollandse grenzen: Browar Stu Mostow vanuit Polen, Hardywood Park Craft Brewery uit de U.S.A, Cois Corvos uit Portugal, Brouwerij ’t Verzet vanuit België, Haandbryggeriet vanuit Noorwegen en vanuit Estland is ook Brouwerij Õllenaut aangeschoven.

Tijd om te proeven

Plichtsgetrouw begon ik uiteraard met een bier van de gastheren en dames van Brouwerij Frontaal; Juice Punch V2. Na een succesvolle eerste batch van deze IPA besloten de brouwers een hele serie van dit bier te gaan brouwen. De lancering van V2 was tijdens Brewda, dus verser dan dit kon ik het echt niet krijgen. De geur is licht maar de citra zet al mijn smaakpapillen direct op scherp bij de eerste slok. Ik snap wel waarom de brouwers deze tweede batch gebrouwen hebben.. Ik wil nu al meer! De hoppigheid en sinaasappelsmaken nemen intrede en bevestigen de geuren die ik rook nadat ik glas in mijn handen kreeg. Qua bitterheid had hij van mij iets sterker gemogen, maar om te beginnen was dit echt een perfecte smaakmaker!

Na dit fijne begin heb ik nog een slokje Blond van Grutte Pier uit het glas van mijn medeproever weten te pikken. Een fris blond bier met 4,5% waar Cascade en Saaz hop de boventoon voerde, de Session Tripel zoals de brouwers uit Leeuwarden hem zelf omschrijven. Een moutige smaak met sinaasappelinvloeden zorgt ervoor dat dit bier heerlijk wegdrinkt en dorstlessend werkt. De koriander proefde ik gelukkig pas in de nasmaak, maar verder was is dit ook een absolute aanrader!

Op je muil?! Nee, wel Frontaal op je moer!

Natuurlijk heb ik niet alle bieren kunnen proeven en dus heb ik mijn glazen selectief laten vullen. De tweede stop maakte ik bij Brouwerij de Moersleutel waar ik een flink slok van de samenwerking met Brouwerij heb mogen proeven; Frontaal op je moer. En dat was het ook! Een intense Imperial Stout met maar liefst 12% alcohol, tonen van chocolade, gebrande mout en karamel. Je proeft ook overduidelijk dat deze stout op whiskyvaten is gerijpt en dat voegt echt iets bijzonders toe aan dit bier! Opvolgend koos ik, IPA liefhebber die ik ben, voor de Hoptimized. Een zeer fruitige IPA moet ik zeggen, tonen van grapefruit, mango en zoetige mouten zorgen voor een heel aangename balans in dit bier. De licht bittere afdronk zorgde ervoor dat ook dit glaasje met plezier leeggedronken werd!

Over de grens

Na twee Hollandse brouwerijen vond ik het wel tijd worden voor een uitstapje naar het buitenland en bij Browar Stu Mostów ontdekte ik mijn favoriet van de dag: de Strawberry Milkshake IPA. Een licht troebele, zeer zoet smakende IPA met maar liefst 10% verse aardbeienpuree in zich. cultuur-brewda-froukeDe enthousiaste Poolse brouwer vertelde over het brouwproces en het trots straalde er vanaf. Mocht ik het biertje niet lekker gevonden hebben, dan had hij me dat wel laten vergeten. Met 6% en een medium hopbitterheid kon ik niet anders dan voor maar €3 een halve liter mee te nemen uit de biershop, dit moest ik thuis ook laten proeven!

Om de hoek koos ik bij Dios Corvos voor de Plums Smuggler. Deze brouwerij uit Lissabon, Portugal, werd vertegenwoordigd door een enthousiaste dame die me graag vertelde welke ingrediënten zij in deze Imperial Stout hadden gebruikt. De geroosterde mouten en zwaar gerookte smaak spraken mij persoonlijk niet direct aan, maar ik moest en zou deze smuggler proberen, als was het alleen al om de naam… Ergens ver weg proefde ik inderdaad wel wat bessenachtigs, maar het gerookte van dit bier nam voor mij echt de overhand. Met mijn 11% alcohol een mooi bier om eens te proberen, maar voor mij iets te veel van het goede om tussen al dit brouwgeweld het glas leeg te kunnen drinken.

Snelproeven met Oproer

Na een heel verstandig rondje zonder proefglas en bij alle brouwers een gezellig praatje te hebben gemaakt, ben ik nog even teruggelopen naar brouwer Mark van Brouwerij Oproer in Utrecht. Hij vroeg mij nog even terug te komen zodat we een snelle proefstreak van zijn bieren konden doen. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! In sneltreinvaart liet hij mij zijn 4 organische bieren proeven. Hij vertelde ook dat Oproer de Vegan Awards van 2016 gewonnen heeft, een tof concept om in de gaten te houden dus! Ik proefde de 24/7 Indian Session Ale, de Black Flag Cascade Dark Ale, Resist Imperial/Double en de Imperial Oatmeal Stout. Uit dit rijtje was Resist Imperial/Double mijn favoriet. Een overduidelijke dubbel, donkere tonen met fruitige smaken. De afdronk was wat bitter wat het zoete van de volle slok echt weer mooi in balans bracht! Met 8,5% een zeer drinkbaar bier waar ik zeker nog vaker voor zal kiezen!

Afsluiten in Amerika en Noorwegen

Terwijl ik zo aan het opsommen ben, ontdek ik dat ik toch best heel wat bieren geproefd heb tijdens Brewda. Dan al niet alleen een slokje, dan wel een aantal volle glaasjes. Bij de Noorse Haandbryggeriet was het (ja, heel cliché, ik weet het) eigenlijk de brouwer achter het kraampje die mijn aandacht trok. Van zo’n fijne grijze baard moest ik wel een brouwsel proeven. Gelukkig dacht mijn eigen bebaarde man daar hetzelfde over dus kon ik er zelfs twee proberen! We gingen voor de collab met Brewdog & Stone Berlin: Inferno, een triple IPA van 10% met een vol mondgevoel en zoetige smaak. Prima doordrinkbaar en zeker goed om te bestellen in een normaal formaat! Ook de Haandbuck Dubbelbock hebben we hier geprobeerd, 8% alcohol en gebrouwen met Saaz hop. Licht mousserend en licht bitter, maar vooral het zoete en de volle smaak nam in dit bier de overhand.

Om goed af te sluiten heb ik bij Hardywoord Parkcraft Brewery uit de United States gekozen voor de Virgindia Pale Ale (VIPA). Een zeer verfrissend bier moet ik zeggen, ik had hem wat bitterder verwacht. Maar met maar 5,2% toch behoorlijk smaakvol! Citrussmaken en ver weg wat ananas zorgde ervoor dat ik met dit bier weer helemaal in balans kwam. Even genieten op een bankje bij een doorweekt kampvuur, maar dat maakte de sfeer er niet minder op. Overal waar ik keek zag ik enthousiaste bierliefhebbers die echt met volle teugen net zo hard aan het genieten waren als ik. Van jong tot oud, van Harley tot op de fiets, vrijwel iedere laag van de Brabantse maatschappij en ver daarbuiten was vertegenwoordigd.

Ook de honger kon worden gestilt

Tussen al dat proeven door is het natuurlijk wel belangrijk dat er ook lekker gegeten kon worden. Al heb ik zelf niet geproefd, de standjes zagen er heel gezellig uit en de borrelplankjes, pizza’s, broodjes worst en burgers werden met passie door de bezoekers verorbert! Het weer was er misschien niet naar, maar ook de ijskraam zag er zeer aantrekkelijk uit. Met een zeer enthousiaste ijscoman aan het roer kan ik me dan ook niet anders voorstellen dan dat daar meer dan zat bolletjes over de toonbank zijn gegaan.

Ook de brouwerijen waar ik dit keer geen bieren van heb geproefd vielen allemaal reuze in de smaak. Ik heb geen enkel moment een kraam zonder liefhebbers in de rij gezien. Dus ook bij de Kompaan, Nevel Artisan Ales, Bronckhorster , ’t Verzet en Õllenaut is er zonder twijfel met volle teugen genoten!