Bockbierbrouwers boos over accijns

8 oktober 2013 om 16:55

De grote brouwers vierden gisteren de start van het herfstseizoen met een bockbierlunch. Maar echt feestelijk werd het niet; de bierproducenten zijn boos over een nieuwe accijnsverhoging die 1 januari van kracht wordt. Om hun mening kracht bij te zetten haalden ze ook nog eens 70.000 handtekeningen op.

Den Haag “Mijn grootste concurrenten zijn inmiddels niet meer mijn medebrouwers”, zegt Jan-Paul Rutten van de Limburgse Gulpener brouwerij. “Nee, mijn grootste concurrent is de overheid. Wij dragen miljoenen aan accijnzen af. Als ik mijn brouwerij 10 kilometer naar het oosten, in Duitsland, zou verplaatsen, blijft daar nog maar 9 ton van over. Daar valt niet meer tegenop te boksen.”

Feestje
Het had een feestje moeten zijn, maar de traditionele bockbierlunch van de grote Nederlandse brouwers stond gisteren vooral in het teken van belastingen. Op 1 januari gaat de accijns op bier weer omhoog en de brouwers zijn boos. Terwijl het gros van de getergde brouwers zich de tongschar en kalfswangetjes in bockbier goed lieten smaken, kregen Kamerleden Dion Graus (PVV) en Helma Nepperus (VVD) meer dan 70.000 handtekeningen overhandigd van consumenten die ook niet méér voor hun biertje willen betalen.

Want in 2009 werd de accijns op bier met 30 procent verhoogd. Begin dit jaar kwam daar weer 10 procent bij. Daar moet op 1 januari wéér 5,75 procent bovenop komen, iets minder dan aanvankelijk was bedacht. Nog meer bieraccijns zou volgens een onderzoek van het ministerie van Financiën te weinig opleveren, omdat Nederlanders hun kratjes bier dan massaal in het buitenland zouden gaan halen.

Beu
De brouwers zijn de opeenstapeling van accijnsverhogingen inmiddels meer dan beu. “Vijf euro belasting op een kratje bier is meer dan genoeg”, zegt directeur Cees-Jan Adema van branchevereniging Nederlandse Brouwers. “De nu voorgestelde verlaging van de belastingverhoging is weliswaar een stap in de goede richting, maar dat neemt niet weg dat de belastingverschillen met de ons omringende landen weer toenemen. Dat moet ophouden en wij vragen dan ook van de overheid dat ze deze accijnsverhoging terugdraaien.”

Of dat ook echt gaat gebeuren blijft voorlopig onzeker. VVD-Kamerlid Helma Nepperus kon gisteren in ieder geval nog niets beloven. “Laten me eerst dat bier maar eens proeven voor ik hier verder over ga nadenken”, zei ze nadat ze de handtekeningen in ontvangst nam.

bron: www.spitsnieuws.nl
video: www.stopbierbelasting.nl