Bierdroom Mark Leeuwerik wordt werkelijkheid

2 november 2016 om 18:58

Woensdag 26 oktober om half zes ’s ochtends stond de taxi voor de deur die ons naar Schiphol bracht. Ruim dertien uur later landde het vliegtuig op O’Hare Airport, Chicago. Het was bijna onwerkelijk dat me dit echt overkwam. 

Deze reis heb ik gewonnen via een prijsvraag van Hertog Jan en stond in het teken van het proeven van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Ik ben Mark Leeuwerik, 30 jaar oud en wonend in Meijel. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de ICT en heb ik een eigen bedrijfje gespecialiseerd in bierproeverijen (Bier Ervaring). Verder ben ik een echte bierliefhebber en grote Hertog Jan-fan.

Grand Prestige

Een tijd geleden heeft Hertog Jan via Facebook gevraagd welke liefhebber er absoluut mee zou moeten naar Goose Island Chicago om hun vierde variant Grand Prestige Vatgerijpt te proeven die daar sinds april ligt te rijpen. Hierop heb ik meteen gereageerd. Ik vind Grand Prestige een geweldig bier en bewaar er ook enkelen in de kelder.

De meeste bieren van Goose Island zijn in Nederland moeilijk te krijgen, maar de bieren die ik heb geproefd waren erg goed. Een samenwerking tussen Hertog Jan en Goose Island leek mij dus helemaal geweldig en het zou een eer zijn om samen met de brouwers deze variant als eerste te mogen proeven. Anderhalve week later werd ik benaderd door Hertog Jan. Ze gaven aan dat ze goed nieuws hadden en dat ze contact met me wilden opnemen. Ik bleek de gelukkige winnaar van deze reis te zijn.

Tap Deck

Die woensdag kwamen we ’s middags (lokale tijd) aan in Chicago en vrijdag bezochten we Goose Island. We startten ons bezoek in de Tap Room waar Mike Siegel (Brouwer verantwoordelijk voor innovaties) ons wat algemene zaken vertelde omtrent de brouwerij. Daarna zijn we naar de Tap Deck gegaan waar de rondleiding startte. Hier liet Mike ons de moderne brouwketels zien. We vervolgden onze rondleiding door de brouwerij en we zagen de bottelarij, Innovation Room, Fermentation Room en lagertanks. Overal kregen we informatie over de processen en konden we vragen stellen. Het viel me op dat de muren mooi waren beschilderd met inspirerende quotes en afbeeldingen.

Barrel Aging Warehouse

Na een typisch Amerikaanse lunch in de Brewpub – waar Goose Island ooit begonnen is – zijn we naar het Barrel Aging Warehouse  gegaan. Ook hier hebben we een rondleiding gekregen, verzorgd door Bill Savage (Brouwer verantwoordelijk voor het enorme barrel aging programma). De schuifdeur ging open en mijn mond viel open van verbazing. Ik denk dat ik nog nooit zoiets gaafs gezien had! Ik werd er stil van en nog steeds kon ik niet geloven dat ik dit mee mocht maken.

Eerst liepen we door de enorme opslagruimte waar de zure bieren van Goose Island in wijnvaten liggen  te rijpen. De binnen- en buitenkant van de wijnvaten worden voor gebruik eerst schoongemaakt. Hierdoor wordt de wijnsmaak teruggedrongen en komt de smaak van het houten vat (eik) juist naar voren in het bier.  Het is hier ook belangrijk dat ze de temperatuur zo constant mogelijk houden omdat dit anders het bier negatief kan beïnvloeden.

Bourbon blend

Nu werd het lange wachten beloond, want we gingen naar het gedeelte waar de Bourbon-vaten lagen te rijpen. Hier ligt het normaal gesproken helemaal vol met vaten, maar Mike gaf aan dat het nu leger was aangezien ze de Bourbon County-vaten van dit jaar reeds geleegd hadden. In mijn ogen was het nog steeds erg indrukwekkend om te zien hoeveel vaten er lagen. De hamer, rubberen handschoenen, desinfecterende spray en proefglazen werden klaargezet om de eerste Grand Prestige (of volgens het etiket: Gran Prestige) Vatgerijpt te proeven. De vierde variant Grand Prestige Vatgerijpt wordt een blend van twee verschillende soorten vaten. De eerste soort is een vat waarin eerst Bourbon heeft gerijpt en waarin vervolgens Bourbon County heeft gerijpt (3rdUse Bourbon). De tweede soort is een vat waarin alleen maar Bourbon heeft gerijpt (2nd Use Bourbon). Bij beide vaten wordt alleen de buitenkant schoongemaakt, zodat de smaak van de Bourbon (County) niet verloren gaat en terugkomt in het bier.

Moment suprème

We mochten als eerste de Grand Prestige van de 3rdUse-vaten proeven. Bill trok zijn handschoenen aan, desinfecteerde de hamer en haalde vervolgens de spijker uit het vat. Mike hield de proefglazen eronder om het bier op te vangen. Je kon merken dat iedereen een beetje zenuwachtig werd, want het grote moment was eindelijk daar. We mochten het voorlopige resultaat proeven.

Ik kreeg na de brouwers van Hertog Jan, Johan Kranen en Milan Dams, een glas in mijn hand. Het eerste wat ik deed, was kijken naar de reactie van Johan en Milan. Zij zijn immers degenen die dit bier regelmatig brouwen en het als beste kennen. Daarna heb ik mijn neus diep in het glas gestoken om de geur zo goed mogelijk in mij op te nemen. Het rook zo lekker dat ik snel een slok nam die ik door mijn mond liet rollen, terwijl ik tegelijkertijd door mijn mond ademde om zo de smaak volledig tot zijn recht te kunnen laten komen.

Veel scherper

Ik proefde een heel mooi zacht bier met een licht droge afdronk waarin je de Bourbon County kon herkennen. Het bier had een mooie warmte in je mond en je kreeg direct zin om meer slokken te nemen. Toen iedereen geproefd had, mochten we van het 1st Use Bourbon-vat proeven. Na wederom op Johan en Milan te hebben gewacht, proefde ik het bier op dezelfde manier. De geur van dit bier was veel scherper: je kon merken dat het een 1st Use Bourbon-vat was. De geur was wederom zo aangenaam dat ik snel een slok nam. Je proefde nu direct de Bourbon. Deze smaak was heel anders dan die van het 2nd Use-vat. Hier was de Bourbon overheersend en het bier meer op de achtergrond. Ook de smaak van deze variant vond ik heerlijk.

Overdonderd

Ik kan uitgesproken smaken enorm waarderen, waar deze variant dus ook zeker onder valt. Een aantal mensen had nog niet geproefd, dus werd de spijker wederom uit het vat gehaald. Nu mocht ik mijn glas er zelf onder houden om nog een klein beetje te kunnen proeven. Toen ik dit glas leeg had, wist ik niet goed wat ik moest zeggen. Ik was een beetje overdonderd door de hele gave ervaring. Wie had ooit verwacht dat ik in Chicago bij Goose Island een Grand Prestige Vatgerijpt vers uit de vaten zou proeven?

Bourbon County

We hebben de dag in stijl afgesloten. We zijn bij de brouwerij op het kantoor geweest en Mike liet ons drie verschillende soorten Bourbon County proeven. Ook kreeg ik van hem drie flessen Bourbon County mee naar huis. Waarschijnlijk omdat ik ze tijdens de lunch zes flessen Westvleteren cadeau had gedaan. Nadat iedereen van de Bourbon County-bieren had geproefd, zijn we naar de Tap Room gegaan om daar nog enkele bieren met zijn allen te drinken. Daarna zijn we ons gaan opfrissen bij het hotel en hebben we met de hele groep genoten van een heerlijk diner met daarbij mooie bieren.

Ik wil Hertog Jan enorm bedanken voor deze kans en Bier Ervaring. Ik had dit voor geen goud willen missen!

Mark Leeuwerik