Lekker proeven op Bier & Big end of Winter Festival Eindhoven

28 maart 2017 om 09:24

Op zaterdag 25 maart was het eindelijk zover! Voor het eerst in het nieuwe jaar op een mooi groot festival met het bierglas naar buiten in de zon. Het Bier & Big End of Winter Festival in Eindhoven deed zijn naam eer aan.

door Natasja Bokschoten

Het festival is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Bierbrigadier en het Ketelhuis in Eindhoven. Het festival werd gehouden op het Ketelhuisplein vlakbij station Eindhoven Strijp-S. Er zijn verschillende brouwerijen aanwezig uit het binnen- en buitenland.

Bobcat 2.0

Het allereerste bier dat meteen mijn aandacht trok was een black saison van Ramses Bier, een brouwerij uit Hooge Zwaluwe (Noord-Brabant). Volgens de brouwerij een primeur aangezien dit ook de Bobcat 2.0 is met 6,9% alcohol en Sorachi Ace hop die zijn oorsprong vindt in Japan. Een verrassend bier, in de geur zeer zeker saison-waardig maar in smaak heel rijk en vol waarbij je sterk de gebrande mout proeft. Overduidelijk het zwarte schaap onder het biertype Saison. Mooi te combineren met gegrild vlees.

Bermuda

De Bermuda is een blonde Ale met 6% alcohol, die tot stand is gekomen door een samenwerking met De Mouterij uit Eindhoven. Een fris tarwebier met papaja, limoen en citroengras. Heerlijk als 12-uurtje met een broodje gerookte zalm.

Quinoa Pale Ale

Mijn allereerste bier met quinoa van een voor mij ook onbekende brouwerij uit Eindhoven namelijk Lux Brewery. Het is een Pale Ale met 6% alcohol, klein bittertje en zeer droog. Mooie oranje gele kleur wat zeker uitnodigt om een flinke slok te nemen, mooi te combineren met een lichte salade.

Unarmed & Dangerous

Dit is een barleywine van Brouwerij de Molen uit Bodegraven, 10,9% alcohol wat het geheel een zeer complex bier maakt om te proeven. Stevig en zoet en er komt een split second een kauwgombal voorbij, let op want dit smaakje komt heel vluchtig steeds bij iedere slok voorbij. Dit is echt een genietbier waar heel mooi een stukje Stilton bij past om heerlijk lang na te borrelen.

Garun nr 19 sheep shit smoked

De woorden zeggen het al, dit is niet voor de poes! De IJslandse brouwerij Borg Brugghús uit Reykjavik maakt bijzondere bieren. In het productieproces maken zij gebruik van mout die zij roken boven een vuur van gedroogde schapen shit. Dit is volgens de brouwer een zeer gebruikelijke IJslandse traditie waarbij hij het zeer merkwaardig vond dat ik hier verbaasd op reageerde aangezien dit in IJsland zeer gebruikelijk is blijkbaar. De Garun nr 19 is een Russian Imperial stout met 11,5% alcohol en zeer diepe smaken van chocolade, koffie en drop. Zou wellicht goed passen als dessert met een gerecht met pure chocolade. Een bier zoals ik er geen ken en zeker een brouwerij waar we meer van gaan horen!