Heel Holland Bockt, dus ook tijdens het Amersfoorts Bockbier Festival!

17 oktober 2017 om 08:30

Dit jaar een heus jubileum! Voor de vijfde keer werd er in Amersfoort het Amersfoorts Bockbier Festival gehouden.

Door Natasja Bokschoten

Echt bockweer

Op een onwijs regenachtige zaterdag was het dan eindelijk zover! Het eerste bockbier festival voor mij sinds de opening van het seizoen. Op het Krankeledenplantsoen in Amersfoort langs de gracht is het festival terrein waar je naast 50 bockbieren ook kan genieten van muziek en lekker eten. En alsof het zo had moeten zijn, paste het weer compleet bij de stijl van het bier.

Nieuw dit jaar, en voor het eerst dat ik het tegen kom op een bierfestival, is dat er niet meer gewerkt werd met munten maar met een pasje waar een tegoed op kwam te staan. Erg innovatief en past helemaal bij de tijdsgeest wat mij betreft. Mocht je je zorgen maken over je tegoed en het rekenwerk na de vele bieren wees dan gerust want bij iedere transactie werd nog even je tegoed vermeld door de uiterst vriendelijke medewerkers van het festival.

Bok- of bockbier is een steviger bier dat zowel onder- als bovengistend kan zijn en zijn oorsprong vind in Duitsland. Door het donkere & stevige karakter van het bier past dit perfect bij de donkere gure herfstdagen.

Billy Biscuit

Het eerste bier was voor mij de Billy Biscuit Double bock van Two Chef’s Brewing Helder en bruin van kleur, inzakkend schuim, bitter met een zoetje op de achtergrond qua smaak. Tijdens het brouwen zijn er bokkenpootjes gebruikt wat tonen van chocolade en amandel zou moeten geven echter vond ik persoonlijk de smaak vrij vlak. Wellicht dat het zoete de alcohol ook maskeerde want desondanks het bier goed doordrinkbaar is heeft het toch een alcohol percentage van 8,6%.

4-granenbok Vintage

Jopen stond op het festival met twee versies van de 4-granenbok. De gewone variant en de vintage variant. Zowel de gewone als de vintage versie hebben allebei een alcoholpercentage van 6,5% waarbij het wel zo is dat de vintage veel krachtiger en voller is van smaak door de rijping van het bier. Bij de gewone variant ruik je licht iets fruitigs, rokerigs ver op de achtergrond en een hint van chocolade. Bij de vintage worden de aroma’s alleen maar krachtiger wat het geheel compleet maakt tot een mooi robuust bier. Heerlijk voor bij een hamburger.

Van Vollenhoven

Deze bok van brouwerij Poesiat & Kater uit Amsterdam is een lichte bok met zo’n 6,5% alcohol, helder van kleur en met een mooi stabiel schuim een goed door drinkbaar bier. Licht mousserend ook met een kleine nabitter en iets van een dropje in de smaak. Dit zou heel goed passen bij een lichte lunch met een geitenkaassalade.

Brugse bok

Brouwerij Halve Maan uit Brugge komt met de Brugse bok. Een licht bokbier met een erg dunne body en zo’n 6,5% alcohol. Het is helder van kleur met een fijne stabiele schuimkraak. De kruidigheid die kenmerkend is voor dit bier proef je er licht in terug en ook zijn er tonen van karamel waar te nemen al is dit wel erg op de achtergrond.

Specials

Bij de anniversary bar zijn dit jaar diverse specials verkrijgbaar o.a. de ABF Bowmore, Glenlivet, Benrinnes, Rum & Cognac. Het betreffen barrel aged dubbel bocken van 10% alchohol die 6 maanden hebben liggen rijpen op houten vaten. Deze bocken zijn speciaal gemaakt door brouwerij Rock City Beers uit Amersfoort voor dit jubileum festival.

Helaas heb ik de bieren uiteraard niet allemaal kunnen proeven maar ben ik gegaan voor de Bowemore en de Glenlivet. Het zijn beide donkere bieren en zeer alcoholwarmend. De Bowmore heeft meer een peated smaak en geur vanuit de turfgestookte whiskey terwijl de Glenlivet iets fruitiger is. Hierdoor past de Bowemore ook veel beter bij een sigaar omdat het al van zichzelf al rokerig is.

De laatste bieren zijn uiteraard weer voor bij de openhaard, lange gure avonden en goede gesprekken.

Er was hir voor ieder wat wils als je het over bockbieren hebt, van lichte tot hele zware barrel aged dubbel bokken. Eigenlijk is niets te gek als je het over deze stijl hebt. Na dit festival kan ik zeker wel zeggen: “Heel Holland Bockt!”