Dompel je onder in vier eeuwen Grolsch geschiedenis

22 februari 2016 om 21:10

Dat ik zaterdag in het Achterhoekse stadje Groenlo terechtkwam, was niet onverwacht. Dat ik meer dan 400 jaar werd teruggeworpen in de tijd, was niet gepland. Tom Rooks, horecaman in hart en nieren, pakte me op mijn zwakke bier-plek. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ergere dingen dan persoonlijk door Tom te worden rondgeleid door de rijke geschiedenis van Grolsch bier.

Lekkerste bier van de stad

Bijna letterlijk aan de hand van Tom werd ik meegevoerd naar de waterput, waar in 1615 water omhoog werd gehaald voor het eerste Grolsch bier. De jonge ambitieuze bierbrouwer Peter Kuijper experimenteerde met twee verschillende hopsoorten in één bier. Toen zeer ongewoon, omdat hop erg prijzig was. Het experiment slaagde. Behalve het gildemeesterschap voor het lekkerste bier van de stad verdiende Peter Kuiper de hand van de dochter van zijn leermeester Willem Neerfeldt.

Museum en café

Dat was vier eeuwen terug. Op exact dezelfde plek zwaait tegenwoordig Tom Rooks de scepter. Bier wordt er aan de Kevelderstraat niet meer gebrouwen; geschonken en gedronken des te meer. De oude brouwerij is nu een kruising tussen een museum en een café. Een bezoek aan De Lange Gang is zeker de moeite van het bezoeken waard, tenminste als je van bier drinken en een stukje geschiedenis houdt …

Op de praatstoel

Zaterdag stapte ik binnen met mijn oudere broer, die in een grijs verleden menig biertje heeft genuttigd in De Lange Gang. Er was niet veel voor nodig om de gastheer op de praatstoel te krijgen. Een paar herinneringen en complimenten over de sfeervolle inrichting waren voldoende om de glinsteringen in zijn ogen te brengen. En dan volgt de ene anekdote op de andere.

Hoofdpersonen van toen

Vorig jaar april werd de fiks gerenoveerde Lange Gang heropend. Het hele pand ademt Grolsch, het bier waar iedere Achterhoeker groot mee geworden is. Hoogtepunten van het bezoek zijn zonder meer de sfeervolle korte films, waarin de hoofdpersonen van toen je in een paar minuten meenemen naar de tijd dat er per hoofd van de bevolking 300 liter bier per jaar werd gedronken. Zo is te zien hoe Peter Kuijper voor het eerst een extra hopsoort aan de brouwketel toevoegt. Een ander filmpje gaat over het ijs dat uit de Grolsche stadsgracht werd gehakt om het bier koel en de bevolking tevreden te houden.

Rondleiding

In de verschillende vertrekken vind je overal Grolsch relekwieën en wie een rondleiding boekt, krijgt er de ongezouten verhalen van Tom Rooks bij. Hij verstaat het vak van verhalen vertellen en hij kan putten uit een onuitputtelijke bron. Een rondleiding kost € 6,50 en duurt anderhalf uur en wordt natuurlijk afgesloten met een productconfrontatie. Klik hier voor meer informatie en bekijk de trailer met Peter Kuijper!

Tekst: Alain Schepers – Foto’s: Wim Schepers

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.015

Uit deze put werd lange tijd het water gewonnen voor Grolsch bier.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.013

Je raakt niet uitgekeken in de lange gang van De Lange Gang.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.012

Foto’s en andere relekwieën uit vier eeuwen biergeschiedenis.

De Lange Gang

Aan de bar bij Tom Rooks, uitbater van De Lange Gang, het geboortehuis van Grolsch.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.009

Het hele pand aan de Kevelderstraat in Groenlo ademt bier.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.010

Zij veroverden met hun Grolsch bier het hele land.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.011

Hij was het die met zijn experiment iets begon, waar velen vier eeuwen nog steeds kippenvel van krijgen.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.007

De zijgevel laat zien dat je op het juiste adres bent.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.006

Tom Rooks, de barman zoals er nog maar weinig van zijn, speelt natuurlijk zelf ook een belangrijke rol in één van de films.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.005

In elk vertrek ratelt Tom de één na de andere anekdote op.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.004

Bierliefhebbers Tom Rooks en Alain Schepers mijmeren boven de voormalige Grolsch-bron: ‘Water is pas een feest als het bij de brouwer is geweest!’

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.003

Behalve voor de Grolsch-geschiedenis kun je bij De Lange Gang ook terecht voor feestjes en partijen, of gewoon een versgetapt pilsje.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.002

Als Tom Rooks eenmaal begint te verhalen, dan kom je de meest waanzinnige dingen te weten over bier.

Bierista_Grolsch_Lange_Gang.001