Zaanse Schoen van Brouwerij Hoop is als vloeibare chocolade!

8 november 2018 om 08:00

Ter gelegenheid van de landelijke Sinterklaas intocht in Zaandijk dit jaar, heeft Brouwerij Hoop een speciaal bier gebrouwen. De brouwerij uit Zaandijk heeft namelijk de Zaanse Schoen gebrouwen, een bier dat je verrast als vloeibare chocolade!

Zie ginds komt de stoomboot

De jaarlijkse intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de Noord-Hollandse gemeente Zaanstad. Zaterdag 17 november komt de Goedheiligman aan in Zaandijk, waarna hij zich te paard naar de Zaanse Schans beweegt. De Sint en zijn pietermannen landen met de stoomboot bijna letterlijk in de voortuin van Brouwerij Hoop. Voor de brouwerij voldoende reden om een speciaalbier te brouwen voor de Sint, en dat is de Zaanse Schoen geworden!

Bier met een vleugje chocolade

De Zaanse Schoen is een bier gebaseerd op de Winter Warming Chocolate Porter van Brouwerij Hoop. Dit is een beproefd recept dat vorig jaar nog diverse prijzen toegewezen kreeg, waaronder de onderscheiding van ‘Beste Bier van Noord-Holland’ in de categorie lichte bieren. Een prachtige basis dus voor een bier dat als vloeibare chocolade wordt gepresenteerd!

De Zaanse Schoen is een donker en rijk bier geworden, maar door het relatief lage alcoholpercentage van 6% zeker niet te zwaar. De combinatie van zoet en bitter werkt heel goed in dit bier en past mooi bij winterse gerechten, stoofpotten en desserts met chocolade. En natuurlijk een handje pepernoten! De licht geroosterde smaak met een karakter dat je doet denken aan mokka, komt van van handgeroosterde de cacaonibs en gebruikte Engelse moutsoorten.

Chocolade in de ZaanstreekZaanse schoen

Het is niet geheel toevallig dat Brouwerij Hoop als Zaanse brouwer met een bier als deze komt. Nergens wordt namelijk zoveel cacao verwerkt als in de Zaanstreek, we hebben het dan over bijna 80% van de totale cacaoverwerking in ons land! De combinatie Sinterklaas – Chocola – Zaanstreek is dus een eenvoudig abc’tje geweest.

Zaterdag 17 november is iedereen boven de 18 jaar van harte welkom bij Brouwerij Hoop om het bier tegen een introductieprijs te proeven. Het bier is vanaf nu verkrijgbaar bij een aantal grotere retailers en diverse slijterijen, zeker in de buurt van de Zaanstreek zelf. Uiteraard staat het bier ook op de tap bij het proeflokaal van Brouwerij Hoop!

Heb jij de Zaanse Schoen geproefd? Als gediplomeerd Bierista kun je hier jouw mening geven!