Foeders, hotspot waar bier ouderwets verbroedert

10 februari 2017 om 08:40

Het hing al een tijdje in de lucht: Amsterdam is weer een biercafé rijker. Foeders, het biercafé van uitbater en biergoeroe Yuri Hegge. Het voormalige Amstelvaart is omgetoverd tot een heus biercafé met maar liefst 33 speciaalbier van de tap. Van biljartcafé tot speciaalbier café waar alleen 75 cl flessen zijn te krijgen. Gezellig delen is het motto.

door Jaap van Weydom Claterbos

Via sociale media heb ik Yuri Hegge leren kennen. Eerst was hij manager van Delirium Café Amsterdam, daarna bij Tap Zuid, waar ik hem één keer de hand heb geschud. Ook was hij manager bij Gollem Amstelstraat. Al deze ervaring heeft Yuri Hegge gebruikt om zijn eigen biercafé op te zetten. Ik volgde dit op de voet. En toen ik zag dat café Foeders was geopend wilde ik daar zo snel mogelijk naar toe.

Slijterij – Tapperij

Vrijdagmiddag rond 14.30 uur, het café was net open. Er waren dan ook nog geen gasten. Yuri Hegge zat aan de bar. Ik feliciteerde hem enthousiast. Achter de bar stond een jongedame die vroeg wat ik wilde drinken. ‘Eerst nog even acclimatiseren’, zei ik. Het oogde fris, nieuw en nog volop in beweging. Niks meer te herkennen van het voormalige Café-Biljart-Amstelvaart.

Foeders

Foeders

In die tijd woonde ik er vlakbij, hoek Wibautstraat-Eerste Oosterparkstraat. Tram 3 stopte er voor de deur. Nu is het een stukje lopen vanaf hoek Van Woustraat Ceintuurbaan alwaar tram 4 stopt. Ook met de metro, halte Wibautstraat en een kleine vijf minuten lopen is het goed te doen. Even wat stappen zetten na een avond speciaalbier drinken kan zeker geen kwaad. Ik kwam daar vroeger met vrienden wel eens met een biertje drinken. Toen waren er nog drie cafés die tevens een slijterij vergunning hadden, Café Oosterling (hoek Utrechtsestraat Frederiksplein), Café Andre Lacroix (Overtoom 219) en Amstelvaart. Het staat nog op de deur, die behouden is gebleven, Slijterij Tapperij. De biljarttafel was prominent aanwezig in dit buurtcafé tevens oudste café van de Pijp. Nu het nieuwste café van de Pijp. De bar zit nog op dezelfde plek, vlakbij de ingang, maar wel helemaal nieuw. De 33 tapkranen glinsteren in twee rijen boven elkaar tegen de achterwand. Nog niet allemaal aangesloten, maar keuze genoeg. Je kan kiezen tussen 15 cl of 25 cl glazen. Niet verkeerd als je veel wilt proeven. Bij mijn eerste bestelling, Hefeweizen Propvol Goede Voornemens van Uiltje Brewing Company, kreeg ik een glas water. ‘Ga je meer van drinken en je droogt minder uit’, zei Yuri Hegge.

Foeders

De plannen zijn groot, 33 bieren van het vat en 75 cl of eventueel 37,5 cl flessen om te kunnen delen. Serveren uit het juiste glas eventueel begeleid door bijpassende hapjes. Het juiste glas geeft meer beleving en daar ben ik het helemaal mee eens. Verder is het ouderwets pinda’s pellen en de pindadoppen op de grond gooien. Ook de bestelling voor bier op houten vaten (foeders) staat al klaar in België om geleverd te worden. Kreeg nog een rondleiding door de gewelven van het etablissement. De kelder vergt nog enige schoonmaak, maar de aansluiting van de vaten is tot in de puntjes verzorgd. Allemaal veelbelovend. Het tweede speciaalbier stemde mij tot vreugde, Strong Blond Ale Populus 6921 Blond Eiken van de Jopen brouwerij. Wat een feest! Mij zie je weer snel terug.