Brouwerij Hommeles haalt Utrechtse hopoogst binnen

31 augustus 2016 om 10:40

Op de Bijenakker in Odijk werd in het laatste weekend van augustus de hopoogst binnengehaald. Sinds drie jaar heeft brouwerij Hommeles uit Houten hier een eigen hoptuin. Eind augustus, begin september zijn de hopbellen rijp om te oogsten.

De hopteelt was al meer dan honderd jaar uit Nederland verdwenen. Slechts op enkele percelen in Nederland wordt sinds enkele jaren weer hop verbouwd. Het Gulpener hopveld in Reijmerstok is het meest bekend. Ook in Zuuk, een buurtschap van de gemeente Epe, wordt sinds enkele jaren hop geteeld. Brouwerij Hommeles heeft sinds drie jaar een eigen hoptuin ingericht, waarmee eens per jaar een speciaal bier wordt gebrouwen: de Rat Ale Green Hops. Green Hops staat voor verse, ongedroogde hop, die kort na het plukken onmiddellijk aan het bier wordt toegevoegd. Hommeles werkt hierin samen met  brouwerij De Eem, in Amersfoort en brouwerij De Leckere in Utrecht.

De Rat Ale Green Hops is een op en top Utrechts bier: het enige bier dat gebrouwen is met in Utrecht geoogste hop! Het bijzondere bier is vanaf half oktober te verkrijgen.

Bierista_Brouwerij_Hommeles_Hopoogst.001