Carlo bezoekt het Beste Café van Nederland in Zierikzee

20 februari 2018 om 08:00

November 2017 zette Misset Horeca de 100 beste cafés van Nederland op rij. Na 12 al jaar mee te dingen in deze verkiezing werd De Gekroonde Suikerbiet uit Zierikzee dit keer verkozen tot het Beste Café van Nederland. Bierista Carlo de Leeuw bracht hen een bezoek!

Door Carlo de Leeuw

Over de Zeelandbrug

Zeeland, de provincie van zee, strand, vergezichten, vrijheid, mosselen en gezelligheid. We trotseren de wind en rijden over de Zeelandbrug. Aan het eind ligt Zierikzee, een rustiek monumentaal stadje, als een oase tussen water en land. Deze Zeeuwse havenstad herbergt een rijke historie, strategisch in de middeleeuwen wat overigens nog is terug te vinden in de muren, poorten, torens en overige monumentale schatten.

Wij gaan op bezoek bij een ander interessant monument namelijk Café ‘DE GEKROONDE SUIKERBIET’, een statement in Zierikzee en een trekpleister voor elke bierliefhebber die naast het schuimende goud ook culinair verrast wil dtden. Als Bierista is mijn nieuwgierigheid gewekt omdat dit Café het predicaat van ‘Beste Café van Nederland’ heeft ontvangen. Reden genoeg om dit te ontdekken.

Warmte en gezelligheid

Een warm onthaal in dit etablissement is vanzelfsprekend, een café met een gezellige indeling. Bij binnenkomst word je geconfronteerd met een monument op zich, namelijk het oud Mechelse buffet met daarop een Duitse bierpomp uit het begin van de vorige eeuw, deze ruimte is ‘De Biet’. Verder in de zaak vinden we ‘De Zaal’ waar men kan genieten van de culinaire uitspattingen die uit het lager gelegen kookvertrek de weg naar boven vinden. Als laatste is er het zogenaamde ‘Kolenschuurtje’, een gezellig deel voor de jeugdige bierliefhebber.

De Biet is voor iedereen

Gepassioneerd eigenaar Robbert Roggeband neemt ons mee in een prettig gesprek over ‘zijn’ Café. Na zijn studie geschiedenis in Rotterdam, werken in het buitenland en in de plaatselijke horeca rolde Robbert in ‘DE GEKROONDE SUIKERBIET’. Hij werd mede eigenaar en na een aantal jaren nam hij de ‘roerstok’ over. Er moest letterlijk en figuurlijk meer muziek in de zaak komen. Vaste stamgasten moeten gekoesterd worden maar daartegenover is er ook plaats voor jeugd, voor gezinnen die gezellig een hapje willen eten.

Robbert heeft de drempel van zijn Café verlaagd en speelt zo in op alle lagen van de bevolking. Naast ‘beste Café’ van Nederland is hij ook lid van het ABT (Alliance van Bier Tapperijen), dat betekend elke maand een speciaal bier van de tap en op de fles en niet te vergeten Orval Ambassadeur (dit jaar bekroond tot Cum Laude). Volgende uitdaging van Robbert is een eigen toegankelijk  huisbier, gebrouwen door een zeer bekende Zeeuwse Brouwmeester

Van de tap en uit fles

Carlo beste cafe NL gerechtTijdens het gesprek word ik getrakteerd op smaakvolle Stout van Brouwerij Van Vollenhoven & Co’s uit Amsterdam, die overigens is gestrikt om een proeverij in De Biet te organiseren. Van de tap genieten we van Tungri X-mas in February, vol, donker, kruidig en een aangenaam bittertje. Vraag gerust naar de 13 wisselende bieren van de tap. De bierkaart is ook een schuimende verrassing met de nodige Zeeuwse bierparels, uiteraard ook de collectie Orval bieren van 6 tot 36 maanden. En het ‘Hopt’ maar door met de bekende Trappisten, Nederlandse en Belgische brouwsels, Duitse witbieren en een aantal Amerikaanse verrassingen.

Culinair genieten

We sluiten ons bezoek af met een culinair hoogstandje; gebraiseerde Kalfswang met risotto, groenten garnituur overgoten met een saus van Westmalle Dubbel. Persoonlijk heb ik hierbij gekozen als bijpassende ‘Pairing’ een zachte Milk stout van Brouwerij Berging. Het andere bord werd versierd met een konijnenbout in een saus van Emelisse bier. Onze smaakpapillen en inwendige geest zijn geblust met een koffie speciaal gebrand in Zierikzee genaamd windkracht 6.

Is dit voor jou nog niet genoeg reden voor een bezoek? Bekijk dan de website van De Gekroonde Suikerbier voor meer info!