De invloed van bier volgens Bierista Mark

11 oktober 2018 om 08:15

Bierista Mark is bijna zolang als hij kan heugen al groot bierfan. Met de jaren zag hij de invloed van bier veranderen, en vooral de laatste jaren geniet hij van de groeiende liefde voor bier in Nederland. Als eigenaar van een drankenspeciaalzaak in Eindhoven maakt hij de invloed van bier van dichtbij mee en Mark deelt zijn bevindingen graag met ons! 

Door Mark van Bergen

Een jaar of 8 geleden, ruim voordat de Nederlandse bierrevolutie begon, was bier (lees: speciaalbier) nog lang niet zo groot als nu. En toen ik ooit de slijtersvakopleiding deed, werd slechts één les en een heel klein hoofdstuk aan bier besteed. Wijnen en gedistilleerd, daar moest ik me blijkbaar vooral op richten. Maar daar dacht ik anders over…

Een podium voor bier

Speciaalbiercafés waren er in die tijd al wel. Maar dan moest je wel goed zoeken, vaak aan de hand van het beroemde biercafé-boekje van ABT. Bij de slijterijketen waar ik franchisenemer was, was bier toentertijd ook nog maar heel klein. Ik was en ben bierfanaat, en ik was eigenwijs. Om die redenen zette ik 18 jaar geleden toch mijn idee door om bier een podium te geven en daarmee als slijter onderscheidend te zijn. Ik begon zelfs – als één van de eerste in Nederland – een webwinkel met bier.

Indertijd bestond er ook nog geen gedegen bieropleiding. Veel lezen over bier hielp me op weg, het bezoeken van brouwerijen en vooral, het allerbelangrijkste, het proeven van bier. Ik wilde bieren en bierstijlen onderscheiden en begrijpen. Gelukkig ben ik aardig autodidactisch en heb ik mezelf veel aan kunnen leren. Tegenwoordig zijn er allerlei opleidingen, volledig gericht op bier. Zelf heb ik er natuurlijk ook een aantal afgerond, waaronder de Bierista Bieropleiding.

Bierista® Bieropleiding

De Bierista Bieropleiding is een online cursus vol basiskennis over bier. Door middel van theorie, video’s, weetjes en tips van Ninkasi ontdek je veel nieuwe stof over bier. Ook worden de populairste bierstijlen tot in detail beschreven en kun je kenmerken gaan herkennen en beschrijven. Het professioneel proeven van bier komt ook voorbij, daar leer je als bierontdekker heel veel van. Als bierliefhebber is het een fijne opfrisser!

De invloed van bier

Dan de invloed van bier. En daar bedoel ik mee dat de huidige populariteit van bier duidelijk terug te zien is. Niet alleen in het aantal brouwerijen, biercafés, op de menukaarten van restaurants, maar ook binnen het segment gedistilleerd. En dat is een hele leuke ontwikkeling. Waar brouwerijen al jarenlang gebruik maken van vaten van distillaten, bestaan er tegenwoordig ook whiskey’s gerijpt op oude biervaten (zoals Glenfiddich, Jameson en Teeling), (whisky)spirits waaraan hop is toegevoegd, gin met hop, en ga nog maar even door.

Waar bier ‘vroeger’ not done was, of als onderschoven kindje werd behandeld, is het tegenwoordig een inspiratiebron voor distilleerland. En zoals gezegd zijn het niet de minste die zich door het mooie product bier laten verleiden tot experimenten! Mijn vermoeden is dan ook dat er nog heel veel meer mogelijk is, ik hou het heel graag in de gaten!

Mark’s favorieten

Als eigenaar van Bierslijterij EDrinks te Eindhoven, waar ruim 1000 soorten bier in de schappen staan, is Mark al jaren bierliefhebber. Een top 3 is lastig, maar niet ondenkbaar.

1. OrvalOmdat ieder flesje Orval een unieke smaakbelevenis heeft. Hij kan hoppig, fruitig, bitter zijn en heeft een prachtige, volle, stabiele schuimkraag.

2. De Ranke GuldenbergAl jarenlang 1 van mijn favorieten. Het bier heeft een perfecte balans van zoetheid, hoppigheid en bitterheid

3. Schneider Weisse Tap 5Al sinds de eerste keer dat dit bier als collab tussen Schneider Weisse en Brooklyn Brewery uitkwam wat ik verkocht. Een prachtige volle Weizener (volle banaan en kruidnagel) in combinatie met citrusachtige hoparoma’s. Nagenoeg perfect.