Wat drink jij met Pasen? Dit zijn de 10 van Bierista

20 april 2019
Wat een feest! Een paar dagen vrij, Pasen en Piet Paulusma die temperaturen belooft boven de 20 graden. Het kan niet op! Zorg dat je biervoorraad op peil is, want dan kun je nog meer genieten. Bierista geeft een Paas Top 10 en een aantal tips.

Aan deze Top 10 ligt geen wetenschappelijk onderzoek ten grondslag en er is ook niet betaald om in dit rijtje opgenomen te worden. En nee, in deze lijst nemen we niet Paasij mee van 't IJ. Zo voorspelbaar willen we niet zijn. Leidraad voor onze keuze is de lijst met winnaars van de Dutch Beer Challenge (zie hier de complete uitslag). Daar hebben we bij Bierista een beetje onze eigen twist aan gegeven.

Rustig beginnen

Laten we rustig beginnen. We starten met een alcoholvrij. De laatste tijd was vooral de Playground non-alcoholic IPA van vandeStreek bier in the picture. Die is van z'n troon gestoten door de Jopen Non IPA en de Bavaria 0.0% IPA. Stuk voor stuk bieren die het alcoholvrije segment naar een hoger level tillen. Wij kiezen hier voor Jopen.

Tijd voor een lekker glas pils. Een toch wel opvallende winnaar dit jaar: de pilsener van Oedipus. Die gaat mee in de Top 10. Wat ons betreft is Chateau Neubourg van Gulpener (drievoudig winnaar Dutch Beer Challenge) en de Brand Up ook een uitstekende keus, zeker als je van wat pit in je pils houdt.

Saison

Als het zonnetje goed zijn best doet is een Saison niet te versmaden. Of je neemt de stijl-icoon Saison Dupont of je drinkt de gouden medaille-winnaar Wittekop van Brouwerij Belgica. In het review-overzicht kun je ook zien dat dit bier zeer hoog gewaardeerd wordt door de Bierista's.

Blonde bieren en Pasen, een verrukkelijke combi. Opvallend in de uitslag van de Dutch Beer Challenge is dat in deze categorie de grote brouwerijen met het eremetaal aan de haal gaan. Eigenlijk om het even of je de La Trappe Blond (goud), Brand Lentebock (zilver) of Hertog Jan Lentebock (brons) kiest. We nemen nu de Brand Lentebock mee in de lijst. De La Trappe Tripel - ook al goud - nemen we wel mee in de lijst. Dit veel bekroonde bier kan zich meten met de stijlicoon Westmalle Tripel.

Voor de hopheads

Bij Zwaar Blond denken wij gelijk aan Duvel. Een prima keuze, maar in Nederland weten we ook van wanten. Fortbrouwerij Duits & Lauret bijvoorbeeld heeft een geweldige Extra Blond. Het is niet voor het eerst dat dit bier met een geweldige balans in de prijzen is gevallen.

Voor de hopheads onder ons, diegenen die een beetje bitterheid kunnen waarderen, raden wij Dr. Raptor van Uiltje Brewing Company aan. Dit is een kneiter van een bier. Maar ja, het zijn ook bijzondere dagen toch?! Wil je het een tandje minder, kies dan voor Bird of Prey van dezelfde brouwerij uit Haarlem. Ook uit Haarlem komt de Jopen Mooie Nel. Dit bier werd een aantal jaren terug verkozen tot Beste Bier van Nederland. Als je dit bier drinkt, snap je wel waarom.

Naar de darkside

We gaan naar de dark side, de donkere bieren. Een Dubbel, omdat-ie zo lekker smaakt bij een gebakken ei. Met een Westmalle Dubbel ben je de koning(in). Datzelfde geldt voor de Dubbel van Vandeoirsprong. Daar zit alles in wat je van een Dubbel mag verwachten.

De dag nadert z'n einde. Het is donker buiten. De temperatuur zakt. Dan wil je een bier dat je warmte biedt. De Westvleteren 12 ken je wellicht, of de Rochefort 10 of de Straffe Hendrik Quadrupel. In Nederland wordt een geweldig alternatief gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit maakt je Pasen nog beter met de Zundert 10, een bier dat klinkt als een klok.

Overtreffende trap

De overtreffende trap is wat ons betreft deze Pasen toch wel de Hertog Jan Vatgerijpt-serie. Het kost wat, maar dan heb je ook wat ... Een flesje van 75cl kost net iets minder dan € 20,-, maar het is de moeite waard. Basisbier is de Hertog Jan Grand Prestige. Dat bier heeft op houten vaten gelegen. Voor de serie 2019 werd gekozen voor vaten van jenever-distillateurs. De Rutte, de Hooghoudt en de Zuidam zijn alledrie de mooie waard. Kiezen is lastig, maar we gaan voor de Hertog Jan Vatgerijpt Zuidam.

Top 10 voor Pasen: