Dubbel

Algemene kenmerken

Een dubbel abdijbier of trappistenbier is een typisch Belgisch klassiek type speciaalbier van 6,5 tot 7,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Een dubbel heeft tamelijk veel koolzuur.

Geurassociaties

Licht gebrand donker moutig, soms iets karamel, chocolade. Matig zoetig (esters), fruitig (banaan, pruim, afhankelijk van de gistsoort). Het hoparoma is hooguit zwak waarneembaar. Complex, rijk moutige zoetheid, hints van chocolade, karamel en / of toast (maar nooit gebrande aroma's). Matige fruitige esters (meestal inclusief rozijnen en pruimen, soms ook gedroogde kersen). Kruidigheid en hogere alcoholen zijn soms herkenbaar. Zwak hoparoma.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur: zoetig tot mout bitterig, medium alcoholisch. Soms zijn met kruiden toegevoegd, maar altijd in balans met moutigheid. Complexe, medium-volle moutige zoetheid in de hoofdsmaak, matig droog uitlopend. Complex samenspel van mout, esters, alcohol en fenolen (rozijnensmaken komen vaak voor, kruidnagel-achtige kruidigheid is mogelijk). Hoofdsmaak is altijd in de richting van de mout. Geen diacetyl. Niet zo moutig als een bock.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, (mout)bitterig.

Body

De body is medium, het bier is doordrinkbaar. Laag alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is duidelijk aanwezig.

Nasmaak

De nasmaak is (licht) moutig, iets bitter met vaak complexe fruitigheid en kruidigheid, afhankelijk van de gistsoort. Vooral de trappisten dubbel-bieren zijn meer complex in hun (na)smaak.

Opmerkingen

De Westmalle Dubbel is een echte stijlicoon voor de bierstijl dubbel. Het is samen met de Westmalle Tripel één van de bekendste trappistenbier. Alcoholpercentage: 6 - 7,6% Kleur: 20-34 EBC Bitterheid: 15-25 IBU Gisting: Bovengistend Glas: Trappistenglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius

Top 3 Dubbel

10,0

Westvleteren 8

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

9,0

St. Bernardus Pater 6

St. Bernardus

St. Bernardus Pater 6 behoort tot de beste Dubbels van de wereld. Dit bier wordt ook wel Paterke genoemd. Het bevat een zeer rijke, complexe smaak van karamel, pruimen, nootachtige aroma's en daarnaast veel fruit, zoals bananen en perzik. Een ongelofelijke rijkdom aan smaken in dit gebalanceerde bier!

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,6

Ramses Willem Bever

Ramses Bier

Willem Bever van Ramses bier is een Dubbel. Een frisse toets van bramen en warme tonen van kastanje. Volmoutig in geur en smaak. Ramses Bier helpt met de Willem Bever mee de Biesbosch in stand te houden. Een deel van de opbrengsten van dit bier komt rechtstreeks ten goede aan projecten in de Biesbosch!

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Dubbel