Dubbel

Algemene kenmerken

Een dubbel abdijbier of trappistenbier is een typisch Belgisch klassiek type speciaalbier van 6,5 tot 7,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Een dubbel heeft tamelijk veel koolzuur.

Geurassociaties

Licht gebrand donker moutig, soms iets karamel, chocolade. Matig zoetig (esters), fruitig (banaan, pruim, afhankelijk van de gistsoort). Het hoparoma is hooguit zwak waarneembaar. Complex, rijk moutige zoetheid, hints van chocolade, karamel en / of toast (maar nooit gebrande aroma's). Matige fruitige esters (meestal inclusief rozijnen en pruimen, soms ook gedroogde kersen). Kruidigheid en hogere alcoholen zijn soms herkenbaar. Zwak hoparoma.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur: zoetig tot mout bitterig, medium alcoholisch. Soms zijn met kruiden toegevoegd, maar altijd in balans met moutigheid. Complexe, medium-volle moutige zoetheid in de hoofdsmaak, matig droog uitlopend. Complex samenspel van mout, esters, alcohol en fenolen (rozijnensmaken komen vaak voor, kruidnagel-achtige kruidigheid is mogelijk). Hoofdsmaak is altijd in de richting van de mout. Geen diacetyl. Niet zo moutig als een bock.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, (mout)bitterig.

Body

De body is medium, het bier is doordrinkbaar. Laag alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is duidelijk aanwezig.

Nasmaak

De nasmaak is (licht) moutig, iets bitter met vaak complexe fruitigheid en kruidigheid, afhankelijk van de gistsoort. Vooral de trappisten dubbel-bieren zijn meer complex in hun (na)smaak.

Opmerkingen

De Westmalle Dubbel is een echte stijlicoon voor de bierstijl dubbel. Het is samen met de Westmalle Tripel één van de bekendste trappistenbier. Alcoholpercentage: 6 - 7,6% Kleur: 20-34 EBC Bitterheid: 15-25 IBU Gisting: Bovengistend Glas: Trappistenglas Serveertemperatuur: 6-8 graden Celsius

Top 3 Dubbel

9,5

Westvleteren 8

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,6

Meuleneind Etten-Leurs dubbel

Brouwerij ’t Meuleneind

Meuleneind Etten-Leurs dubbel is een donkerbruin bier. Het bier is licht bitter, kruidig en zoet met smaken van karamel en noten.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Bax Bier Kon Minder Dubbel

Baxbier Brewery

Het derde vaste bier van Baxbier is in september 2017 gelanceerd; Kon Minder Dubbel. Een complex donker bier met fruitige tonen.

Dubbel

Aroma
Zoet
Bitter

Ook lekkere Dubbel

Deze Bierista's gaan op biercocktail safari

Bierista's hebben een streepje voor. Deze winnaars gaan eind drie dagen op biercocktail safari langs Mercure Hotels.

Verder lezen

Grolsch en Cambrinus brengen Rauchbock op de Nationale Bokbierdag

Grolsch en Sttadsbrouwerij Cambrinus in Zutphen hebben samen een Rauchbock van 9% gebrouwen.

Verder lezen

Vislunch levert verrassende combi's op met bier

Bier wint terrein aan tafel. Bij Kaapse Maria was te proeven hoe goed vis en bier met elkaar pairen.

Verder lezen

Floembier: Nieuwe bierbrouwerij in Groningen

Sinds mei van dit jaar is Appingedam weer een bierbrouwerij rijker met de naam Floembier.

Verder lezen