Hertog jan dubbel

Hertog Jan Dubbel

6,9 (5 beoordelingen)

Hertog Jan Dubbel is een bovengistend donker bier. De aanduiding ‘Dubbel’ verwijst van oudsher naar de dubbele hoeveelheid ingrediënten, die bij het brouwen werd gebruikt. Hertog Jan Dubbel heeft nagisting op fles. Dit zorgt voor een rijke smaak en veel aroma's. Het bier heeft een karamelachtig moutkarakter en heeft een zeer aangename lichtzoete afdronk.

7.3%
Dubbel gerijpt
Donker en Rijk
Oktober 2017
Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
8 °C
50 cl
Haardvuur, Barbecue, Alleen, bij een boek, Bij het eten
Bovengistend
Beste keuze: Hopt
6,20
Bezorgkosten € 5,90
Je bestelling zal binnen 24-48 uur geleverd worden.

Expert Video Review

Arvid Bergström schenkt een Hertog Jan Dubbel in. Hij ruikt en proeft veel zoete tonen en karamel. Hij zou er een gebakken karbonade bij serveren.

Reviews door Bierista Experts

Frank.de
Bierista
7,5

Frank de Kruif

Veel aan de Hertog Jan dubbel is buitenkant: de retro kruik van een halve liter, de kleur die is opgepimpt met een kleurstof (karamel). Er is ook tarwezetmeel gebruikt, dus in de ogen van de purist kan dit bier geen natuurzuivere koffie zijn. Stiekem is het wel heel lekker. Niet erg spannend misschien, een allemansvriend (niet onaardig bedoeld). Aan de zoete kant, maar binnen de perken blijvend.

Zicht 7,5

Donker, gloedvol, mooie lobbige kraag

Neus 6,5

Vrijwel afwezig, hoogstens wat zoetige ontbijtkoek

Smaak 8,0

Zacht en kruidig, moutig, helt over naar zoet

Spijs suggestie

Stoofgerechten
Adjo
Bierista
8,0

Adjo Pot

De Hertog Jan Arcener Dubbel heb ik geproefd vanuit zo’n mooi 50cl kruik fles met kurk. De Arcener Dubbel, bier stijl dubbel, verwijst van oudsher naar de dubbele hoeveelheid ingrediënten, die bij het brouwen werd gebruikt. Bevat 7,3% alcohol en is een rijk en donker bier. Het bier is gebrouwen met gerste en tarwe mout, tarwezetmeel, suiker en hop. Is bovengistend en heeft nagisting in de kruik. Dit zorgt voor een volle, toch doordrinkbare body. De schenktemperatuur is tussen de 6 en 10 graden. Goed te combineren met vlees gerechten.

Zicht 8,2

Een donker (bruin, rode gloed), mistig bier met een romige schuimkraag die lang blijft staan. Grote schuimbellen. De kleur van het bier samen met de kleur van het schuim geeft een mooie presentatie.

Neus 7,0

De neus is niet zo sterk. Ik ruik zoete, caramel-achtige geuren.

Smaak 7,8

Volle, zoetige, moutige smaak met een licht bittere afdronk. De zoete smaak komt van de mout en van de alcohol. Er is sprake van koolzuurprikkeling. Een lekker bier.

Spijs suggestie

Hachee met Rode Kool, Runderstoofpot, Gepocheerde zalm en witlof (Brussels lof).
Sander.van
Bierista
6,5

Sander van Werkhoven

Mijn mede-proevers van dit bier zijn niet unaniem lovend en dat snap ik wel. Hoewel ik het 1/2 liter kruikje fraai vind, valt de inhoud mij niet mee. Ter vergelijking trek ik er tijdens het proeven ook een HJ Bockbier bij open, maar waar dit bier nog een overduidelijke mout zoetheid heeft net als gebrande tonen en een zekere hoppigheid, mis ik dat toch wel bij de Dubbel. Daar is het toch vooral de zoetigheid in geur en hoofdsmaak die blijft hangen. Ik denk wel dat je er uitstekend een runderstoofje mee kunt bereiden trouwens! En daar serveer je dan de HJ Bock bij. Mooi samenspel toch!?

Zicht 7,0

Mooi helder bruin, fijne schuimkraag.

Neus 6,5

Geen overduidelijke kenmerken. Beetje caramel.

Smaak 6,0

Vooral plakkerig.

Spijs suggestie

Hachee met rode kool
Kitty
Bierista
6,5

Kitty Hendrix

Aardig bier, jammer van het scherpe metalige. Het bier knettert ook in het glas, dat is een teken dat het niet zuiver is.

Zicht 7,1

Neus 6,3

Zacht zoetig chocola en scherp metalig

Smaak 6,5

Chocola, iets bittertje, moutig, scherp
Piet
Bierista
6,0

Piet Tuinema

Jammer van deze fles erg veel metaal wat storend de overhand neemt. Bij vorige edities toch een van de betere dubbels maar helaas.

Zicht 7,5

Helder,mooie robijn rode kleur volle schuimkraag

Neus 6,5

Metaal,(veel) caramel moutig

Smaak 6,0

Zoetig ;Caramel beetje hopbitter, metaalig wrang

Spijs suggestie

nvt
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket