Frank.de.kruif

Frank de Kruif

Bierista
44 Reviews
Is serieus aan het bier sinds hij – het moet in 1999 zijn geweest - door zijn broer Kees en diens zwager Chris werd meegevoerd naar de 24 uur van het Belgisch bier in Antwerpen. Drinkt graag met de seizoenen mee: ’s winters neigend naar België (donkere trappist en abdij), ’s zomers meer Duits angehaucht (frisse Weissbieren). Tussendoor alles wat lekker is en nieuwsgierig maakt. Met zijn biervrienden vaste gast van het Kerstbierfestival in Essen en Borefts in Bodegraven.

Beoordelingen (44)

Toffee, walnoten en marmelade zijn volgens de brouwerij de smaakcomponenten van deze typisch Engelse barley wine. De eerste (caramel) is duidelijk waarneembaar. Het bier heeft ook iets kruidigs. Zoet en bitter zijn goed in balans, al schuurt het tegen de grens van plakkerig aan. Met zijn 9,8% typisch een bier voor het najaar en de winter, op een avond dat je daarna niet veel meer hebt te doen.

Zicht 7,5

Donker amber, troebel. bijna gelige kraag.

Neus 7,0

Caramel, kruidig.

Smaak 7,5

Caramel, mooie balans bitter-zoet.

Spijs suggestie

Winterse stoofschotel
Weinig subtiele DIPA, waarin de nuance ver is te zoeken. Bitter en zoet vechten om voorrang, hard tegen hard, met onaangenaam resultaat. Het bitter van de zware hop wint het in de mond, waarna het zoet in de nadronk terugslaat. Het plakkerige zoet blijft onprettig lang hangen.

Zicht 7,0

Licht oranje, kraakhelder, snel wegtrekkende kraag

Neus 6,0

Bloemig

Smaak 5,0

Zeer hoppig, maar zoet in de nadronk.
Een IPA die nu eens niet uit balans is, zoals veel bieren in dit genre. Bitter maar niet scherp, door de fruitige frisheid drinkt hij lekker door. Bescheiden alcoholpercentage.

Zicht 7,5

Donker, oranjekleurig, stevige kraag

Neus 7,0

Fris en fruitig, beetje bloemig

Smaak 7,0

Hoppigheid in toom gehouden door subtiele fruittonen, iets bloemig
Frank.de
Bierista
6,5

Leffe Royale Cascade

Leffe probeert mee te liften op de IPA-rage, maar valt met deze Royale Cascade een beetje tussen wal en schip. Voor liefhebbers niet hoppig genoeg, maar voor abdijdrinkers te bitter. Voor een fris bier is het alcoholpercentage aan de hoge kant.

Zicht 7,5

Helder goudgeel, volle kraag

Neus 6,0

Fris, maar onduidelijk

Smaak 6,5

Hoppig met een zoetje
De bieren van de Amsterdamse brouwerij Walhalla zijn vernoemd naar goden. "The beer Loki drinks when he's picking up girls at the ever crowded Walhalla bar", staat op de website te lezen. Zo weinig subtiel de marketing, zo weinig subtiel deze IPA, waarvan de bitterheid alles overvleugelt. Niet echt fris, eerder iets mufs. In de nadronk wat plakkerig.

Zicht 7,0

Donkere pilskleur, beetje mistig, goede kraag, veel koolzuur.

Neus 6,0

Bloemig. Beetje muf.

Smaak 5,0

Bitter.
Frank.de
Bierista
8,0

Hertog Jan Weizener

Witbier en weizener liggen dicht bij elkaar in smaakbeleveing. Hertog Jan heeft er een geslaagde combi van gebrouwen. Overheersend is de bananige zachtheid van een weizener, die de sinaasappel en de koriander van het witbier toch een beetje overheerst. Daardoor mist het bier wat pit, het had net iets spannender gemogen. Wel heel aangenaam.

Zicht 7,5

Amber, mooie lobbige kraag.

Neus 7,5

Geen prominente neus, maar de tarwe van een typische Weizener

Smaak 8,0

Banaanachtig zacht, met op de achtergrond de kruidigheid van witbier.
De naam zegt het al: voor liefhebbers van hoppig. Pale Ale Citra is de officiële benaming, en het bier doet zijn naam dan ook alle eer aan. Vooral in de neus veel citrus, misschien een tikkeltje te wild, amigo. Voor wie hop liever wat minder prominent op de voorgrond ziet treden, al gauw te bitter, vooral in de nadronk.

Zicht 7,0

Amber, zeer luchtige, wat al te ruim bemeten kraag.

Neus 7,5

De wilde frisheid van limoenen.

Smaak 6,0

Het bitter schuift in de nadronk de fruitige frisheid opzij.
Intrigerend bier. De geur is geweldig, zeker als hij niet te koud. Citrus en bosvruchtachtige fruittonen in de smaak, maar die frisheid wordt weggevaagd in de te bitterzoete afdronk. Spannender in de neus dan in de mond.

Zicht 7,5

Amberkleurig, ongefilterd dus troebel

Neus 8,0

Rijk, fruitig, bosvruchtachtig

Smaak 6,5

Fruitig in mond, bitter in de nadronk
Frank.de
Bierista
6,5

Guinness Draught

Een klassieker die de belofte van zijn prachtige uiterlijk niet helemaal inlost. Wel in zachtheid en romigheid, maar niet in het mondgevoel, dat nogal dun blijft. De chocoladetonen overheersen niet, zoals het hoort, maar er staat weinig tegenover.

Zicht 8,0

Mooie diepzwarte kleur, lobbige kraag

Neus 6,0

Opvallend afwezig, hoogstens wat cocoladezoet

Smaak 6,5

chocolade

Spijs suggestie

Een high tea met zoetigheid
Een IPA die maat weet te houden. De hop is op de voorgrond, maar beteugeld en daardoor niet uit balans geslagen, zoals bij veel soortgenoten. De smaak is complex en van een verrassende frisheid en kruidigheid.

Zicht 7,5

Donkere oranje gloed, licht troebel

Neus 7,5

Kruidig, licht zuurtje, zelfs wat anijs in de verte

Smaak 7,0

Kruidig, mild hoppig

Spijs suggestie

Indiase curry

Favoriete bieren

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket