Top 10 - Ben jij bang voor donker?

De donkere dagen zijn weer aangebroken. De uren dat het per dag licht is, is zeer beperkt. Hoe donkerder de dagen, hoe lager de temperaturen. Dat betekent dat er steeds meer donkere bieren op het menu staan. Ben je bang voor het donkere bier of hou je wel van deze zware, verwarmende bieren?

7,8

Chimay Blauw

Chimay

Chimay Blauw of Chimay Blue is een zwaar donker bier met 9% alcohol. Dit trappistenbier is een winterbier, een bier om je op koude vriesdagen lekker warm te houden. Chimay Blauw is heerlijk in combinatie met een blokje kaas, zeker met de trappistenkaas van Chimay zelf.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,6

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen.

Een zogenaamde gerstewijn ofwel barley wine, een biersoort die uitermate geschikt is om op te leggen. De smaak zal zich nog jaren ontwikkelen in de richting van port. Bierkenners en bierliefhebbers van over de hele wereld weten dit donker en rijke speciaalbier te waarderen. Dat blijkt onder meer uit de vele onderscheidingen en gouden medailles die dit bier heeft verdiend. De bierliefhebbers van Bierista verkozen dit bier vier jaar achtereen tot meest favoriete bier in de Bierista Bier Top 100 (2020, 2021, 2022 en 2023). Met recht het kroonjuweel van Hertog Jan. In de kelder van de brouwerij in Arcen - waar de Grand Prestige wordt gebrouwen - rijpen talrijke flessen. De smaakevolutie van dit bier neemt tijd. Na enkele jaren ontwikkelen zich duidelijke tonen van sherry en port. Na zes jaar evolutie is de Grand Prestige op zijn hoogtepunt. Na die periode gaat de smaakontwikkeling door, maar wordt de aroma's snel dunner. Sinds 2017 heeft Hertog Jan ook een Vatgerijpt-programma. Hertog Jan Grand Prestige fungeert als basisbier. Dit bier wordt op houten vaten gelegd om te rijpen. Zo werd de Grand Prestige op portvaten, cognacvaten, bourbonvaten en jenevervaten gelegd. Ook werd er kruiden toegevoegd. De resultaten waren telkens weer verrassend. Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen in de brouwerij in Arcen. Voor het Vatgerijpt-programma werd het bier in 2017 voor een keer op een andere plek gebrouwen: bij Goose Island in Chicago.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,8

Bronckhorster Midnightporter

Bronckhorster Brewing Company

De Bronckhorster Midnightporter is de grote, sterke broer van de veel gelauwerde Nightporter. De Midnightporter is overwldigend qua smaak. Koffie, mokka, chocolade, bitterheid van gebrande moutsoorten en de zoete smaak van alcohol. Deze krachtpatser werd twee jaar achtereen beloond met een bronzen medaille tijdens de Dublin Craft Beer Cup, werd uitgeroepen tot Beste Winterbier tijdens het PINT Winterbierfestival in Gouda en won een gouden medaille tijdens de World Beer Awads.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,3

La Trappe Quadrupel

Bierbrouwerij De Koningshoeven

La Trappe Quadrupel zag het levenslicht in augustus 1991. We kenden al de Dubbel en de zwaardere Tripel. La Trappe kwam toen met de nog zwaardere Quadrupel. Een nieuwe bierstijl was geboren. Dit zware bier heeft 10% alcohol en zit vol complexiteit. In deze eerste Quadrupel ter wereld proef je kruidnagel, noten, rozijnen, gedroogd fruit, karamel en zelf rijpe banaan. Dit is echt genieten na een dag Ora et Labora.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,6

Breugem Saense Kracht Hout

Brouwerij Breugem

Breugem Saense Kracht Hout is een heel speciaal bier. Dit is een samenwerking tussen Patrick Breugem en bierkenner Derek Walsh. Zij namen de Breugem Saense Kracht als basisbier en voegden hier Palo Santo houtsnippers uit Zuid-Amerika aan toe. Het resultaat is sensationeel. Je proeft het hout, maar ook het bier. Deze limited edition is zeer smaakvol en prima in balans.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,7

Jopen Ongelovige Thomas

Jopen Bier

Jopen Ongelovige Thomas is een heerlijke dikke Quadrupel. Ook zo'n bier waarin je steeds weer nieuwe aroma's ontdekt. Dit donkere bier is vol met smaken van vers brood, toast, karamel en toffee. Een toets van zwarte bessen geeft ook een licht fruitig karakter.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,0

Texels Noorderwiend

Texelse Bierbrouwerij

Texels Noorderwiend is een hartverwarmend winterbier. Het is de perfecte begeleider van stevige stamppotten. Dit robuuste winterbier is gebrouwen met gedroogde curacaoschillen.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,4

Rochefort 10

Rochefort

Rochefort 10 is het vlaggenschip van het trappistenklooster Rochefort. Het is een Quadrupel met liefst 11,3% alcohol. Dit fenomenale bier vraagt tijd en aandacht. De Rochefort 10 krijgt van bierliefhebbers over de hele wereld de hoogste waarderingen. Niet verwonderlijk want de Rochefort 10 is zo ontzettend rijk en complex. Voordat je geniet van de lange, romige zoete afdronk heb je kennis gemaakt met de zoetheid van alcohol, kruidigheid van kardemon en kanaal en waanzinnig veel fruit, zoals druiven, pruimen, rozijnen en vijgen.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,1

Maallust 1818

Brouwerij Maallust

Maallust 1818 is een rijk en stevige Quadrupel. Dit hoppige bier kent een brede schakering aan geuren en smaken. Kenmerkend en opvallend zijn de aroma's van zwarte bessen en peer.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,0

SNAB Czaar Peter

SNAB Bierbrouwers

SNAB Czaar Peter is een zeer rijke Russian Imperial Stout. Deze bierstijl werd oorspronkelijk gebrouwen in Engeland in de 18e eeuw. Omdat het transport over vriezende zeeën plaats vindt wordt een bier met hoog alcoholpercentage gebrouwen. De oorsprong van onze Russian Imperial Stout bevindt zich in Zaandam. In 1697 woont Czaar Peter in Zaandam en werkt als scheepstimmerman. Om de Russisch-Nederlandse relatie te benadrukken hebben de brouwers van SNAB Czaar Peter verrijkt met ‘Zaanse Cacao’. Dit is een donker en rijk degustatiebier, waarmee je zittend voor een knapperend haardvuur je gedachten kunt laten gaan.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Bitter

8 bokbier-evenementen in oktober

Gevoelsmatig hebben we het witbier-seizoen pas net achter de rug, maar toch staan de seizoenen waarin donkere bieren centraal staan voor de deur. Sterker nog: het bokbier-seizoen is al begonnen. En dit weekend - en de hele maand oktober - zie je dat terug door heel Nederland, waar verschillende bokbierevenementen worden gehouden. We zetten er 8 (chronologisch) op een rijtje.

Verder lezen

Dit is het lekkerste bier van Brabant

Onlangs werd op het Proost Festival in Hilvarenbeek voor de 11e keer het lekkerste bier van Brabant verkozen. Uit in totaal 45 ingezonden bieren koos de jury Nondeju Gran Cru van de Osse Muifelbrouwerij als de winnaar, die het komende jaar die prachtige titel Brabants Lekkerste Bier 2025 mag dragen. 

Verder lezen

Eerste Nederlandse Wereldkampioen Biersommelier

Afgelopen weekend werden in München de 8e Biersommelier Wereldkampioenschappen gehouden. Voor het eerst ging er een Nederlander met het goud naar huis en ging ook het zilver mee terug naar de Lage Landen.

Verder lezen

Hierdoor is Belgisch schuim onverslaanbaar...

Heb je je weleens afgevraagd waarom Belgisch bierschuim stabieler is dan schuim van andere bieren? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ook. En ze hebben het antwoord gevonden.

Verder lezen