Weizen

Weizen is een Duits tarwebier gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geschonken in grote glazen, waarbij de volle romige schuimkraag tot wel centimeters boven het glas uitstijgt. De smaak is zacht, romig en zoet met maar weinig bitterheid. Aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan zijn veelvoorkomend. De gist onderin de fles wordt los gewalst van de bodem en meegeschonken in het glas. Het bier wordt daardoor troebel en krijgt een vollere smaak. Weizen is gebrouwen met tenminste de helft tarwemout. Anders dan bij Witbier worden aan Weizen geen kruiden toegevoegd.

Meer over de verschillen tussen Witbier en Weizen leer je hier.
De door Bierista's meest gewaardeerde Weizen-bieren vind je in de Top 10 Weizen.

Bierpaspoort Weizen

Zicht:

De kleur is blond tot amber. Het bier is troebel en heeft een zeer stabiele, forse schuimkraag.

Geur:

De aroma's van een Weizen doen denken aan rijpe banaan of bananenschuimpjes. Ook de typische kruidnagelgeur vind je terug in een Weizen. Deze geur is afkomstig van de gist.

Smaak:

De smaak is vooral vol, fruitig en zoet. Onder die zoetheid gaat soms een licht verfrissend zuurtje schuil.

Opmerkingen:

Weizen wordt op verschillende manieren aangeduid. Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen of Hefe Weissbier genoemd. Het woord ‘Hefe’ betekent gist. Gist is een belangrijk ingredient. De troebelheid van dit bier wordt mede bepaald door de gist. De voor Weizen belangrijke aroma’s van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.

Geschiedenis

Weizen wordt vaak geassocieerd met de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg daar het exclusieve recht om Weizen te brouwen. Dat leverde flink wat geld op. In 1602 overleed Hans Sigmund von Degenberg. Hij had geen erfgenamen. Op dat moment eigende de regerende familie Wittelsbach zich het recht weer toe. De familie Wittelsbach profiteerde bijna twee eeuwen lang van dit lucratieve recht. De belangstelling voor Weizen werd echter minder en de inkomsten liepen terug. Daarom verkocht koning Ludwig ll de brouwrechten aan de particulier Georg Schneider. Deze man geloofde onvoorwaardelijk in de toekomst van Weizen en richtte in 1872 de brouwerij Schneider Weisse op. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een brede range aan verschillende Weizen-bieren. Het vlaggenschip is de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles

Glas: Weizenglas
Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Pretzl, jonge romige kaas, abrikozenvlaai

Bekende voorbeelden

Schneider Weisse Tap 7 Mein Original, Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

Top 3 Weizen

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
8,5

Alderbastend Wijze Willie

Alderbastend bieren

Alderbastend Wijze Willie is een Weizen. Een Hefeweizen met typische fruitaroma's. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9%

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Zillertal Weißbier Hell

Zillertal Bier

Zillertal Weißbier Hell is een amberkleurige Weizen. Een fris en fruitig bier dat vol van smaak is en natuurlijk troebel.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Bitter

Vijf sterren voor de Bierista Bieropleiding

Het aantal Bierista's groeit keihard. Liefhebbers, amateur-brouwers, horecamedewerkers; allemaal gaan ze voor extra bierkennis!

Verder lezen

Preuve, Prooste en Praote bij De Zoes

Je hebt van die pareltjes die niet onontdekt mogen blijven. De Zoes is er zo één. Een kaart met meer dan 350 bieren!

Verder lezen

vandeStreek brouwt met nieuwe hopblend

VandeStreek bier uit Utrecht heeft als eerste Nederlandse brouwerij mogen experimenteren met een nieuwe hopblend.

Verder lezen

Nieuw: St. Bernardus Tokyo, een verfrissend avontuur

Als St. Bernardus met een nieuw bier komt zijn de verwachtingen hoog gespannen. We kijken uit naar de eerste slok Tokyo.

Verder lezen