Weizen

Weizen is een Duits tarwebier gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geschonken in grote glazen, waarbij de volle romige schuimkraag tot wel centimeters boven het glas uitstijgt. De smaak is zacht, romig en zoet met maar weinig bitterheid. Aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan zijn veelvoorkomend. De gist onderin de fles wordt los gewalst van de bodem en meegeschonken in het glas. Het bier wordt daardoor troebel en krijgt een vollere smaak. Weizen is gebrouwen met tenminste de helft tarwemout. Anders dan bij Witbier worden aan Weizen geen kruiden toegevoegd.

Meer over de verschillen tussen Witbier en Weizen leer je hier.
De door Bierista's meest gewaardeerde Weizen-bieren vind je in de Top 10 Weizen.

Bierpaspoort Weizen

Zicht:

De kleur is blond tot amber. Het bier is troebel en heeft een zeer stabiele, forse schuimkraag.

Geur:

De aroma's van een Weizen doen denken aan rijpe banaan of bananenschuimpjes. Ook de typische kruidnagelgeur vind je terug in een Weizen. Deze geur is afkomstig van de gist.

Smaak:

De smaak is vooral vol, fruitig en zoet. Onder die zoetheid gaat soms een licht verfrissend zuurtje schuil.

Opmerkingen:

Weizen wordt op verschillende manieren aangeduid. Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen of Hefe Weissbier genoemd. Het woord ‘Hefe’ betekent gist. Gist is een belangrijk ingredient. De troebelheid van dit bier wordt mede bepaald door de gist. De voor Weizen belangrijke aroma’s van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.

Geschiedenis

Weizen wordt vaak geassocieerd met de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg daar het exclusieve recht om Weizen te brouwen. Dat leverde flink wat geld op. In 1602 overleed Hans Sigmund von Degenberg. Hij had geen erfgenamen. Op dat moment eigende de regerende familie Wittelsbach zich het recht weer toe. De familie Wittelsbach profiteerde bijna twee eeuwen lang van dit lucratieve recht. De belangstelling voor Weizen werd echter minder en de inkomsten liepen terug. Daarom verkocht koning Ludwig ll de brouwrechten aan de particulier Georg Schneider. Deze man geloofde onvoorwaardelijk in de toekomst van Weizen en richtte in 1872 de brouwerij Schneider Weisse op. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een brede range aan verschillende Weizen-bieren. Het vlaggenschip is de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles

Glas: Weizenglas
Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Pretzl, jonge romige kaas, abrikozenvlaai

Bekende voorbeelden

Schneider Weisse Tap 7 Mein Original, Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Weizen

8,2

Ayinger Bräuweisse

Privatbrauerei Ayinger

Ayinger Bräuweisse is een sprankelend frisse Weizen met die typische volle fruitige smaak van banaan. Een heerlijk dorstlessend bier voor zomerse dagen, maar eigenlijk smaakt dit bier het hele jaar door.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,2

Paulaner Hefe Weissbier

Paulaner

Paulaner Hefe Weissbier is een Weizen volgens klassiek Duits recept en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma's van bananen en bananenschuimpjes. Dit fruitige en frisse bier smaakt het beste op het terras in de zon.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Beste Bier
8,2

Weihenstephaner Hefeweissbier

Weihenstephaner

Weihenstephaner Hefeweissbier wordt vaak gezien als de Moeder van alle Weizenbieren. Deze topper wordt over de hele wereld bejubeld. Niet voor niets, want het is een geweldig bier met een volle body, fruitige aroma's van banaan en natuurlijk het kenmerkende kruidnageltje. Dit bier gaat geweldig met salades, vis en uiteraard ook met Beierse worstspecialiteiten. Een bier geschikt voor elk moment op de dag.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Weizen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen

Abdij Koningshoeven viert 140-jarig jubileum bierbrouwerij met verlicht openluchtmuseum

Abdij Koningshoeven viert 140-jarig jubileum met bijzondere wandeling.

Verder lezen

Zomerse dorstlessers maken pas op de plaats

De verandering van weer was terug te zien in het drinkgedrag van de Bierista Community. Tijdens de storm en regen kozen zij duidelijk voor wat zwaardere bieren.

Verder lezen

Alcoholvrij bier maakt je niet dik

Alcoholvrij bier bevat geen alcohol. En alcohol betekent calorieën. Je wordt dus van alcoholvrij bier minder snel dik dan van alcoholhoudende dranken.

Verder lezen