Weizen

Weizen is een Duits tarwebier gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geschonken in grote glazen, waarbij de volle romige schuimkraag tot wel centimeters boven het glas uitstijgt. De smaak is zacht, romig en zoet met maar weinig bitterheid. Aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan zijn veelvoorkomend. De gist onderin de fles wordt los gewalst van de bodem en meegeschonken in het glas. Het bier wordt daardoor troebel en krijgt een vollere smaak. Weizen is gebrouwen met tenminste de helft tarwemout. Anders dan bij Witbier worden aan Weizen geen kruiden toegevoegd.

Meer over de verschillen tussen Witbier en Weizen leer je hier.
De door Bierista's meest gewaardeerde Weizen-bieren vind je in de Top 10 Witbier. Zicht: De kleur is blond tot amber. Het bier is troebel en heeft een zeer stabiele, forse schuimkraag.

Geur:

De aroma's van een Weizen doen denken aan rijpe banaan of bananenschuimpjes. Ook de typische kruidnagelgeur vind je terug in een Weizen. Deze geur is afkomstig van de gist.

Smaak:

De smaak is vooral vol, fruitig en zoet. Onder die zoetheid gaat soms een licht verfrissend zuurtje schuil.

Opmerkingen:

Weizen wordt op verschillende manieren aangeduid. Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen of Hefe Weissbier genoemd. Het woord ‘Hefe’ betekent gist. Gist is een belangrijk ingredient. De troebelheid van dit bier wordt mede bepaald door de gist. De voor Weizen belangrijke aroma’s van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.

Geschiedenis

Weizen wordt vaak geassocieerd met de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg daar het exclusieve recht om Weizen te brouwen. Dat leverde flink wat geld op. In 1602 overleed Hans Sigmund von Degenberg. Hij had geen erfgenamen. Op dat moment eigende de regerende familie Wittelsbach zich het recht weer toe. De familie Wittelsbach profiteerde bijna twee eeuwen lang van dit lucratieve recht. De belangstelling voor Weizen werd echter minder en de inkomsten liepen terug. Daarom verkocht koning Ludwig ll de brouwrechten aan de particulier Georg Schneider. Deze man geloofde onvoorwaardelijk in de toekomst van Weizen en richtte in 1872 de brouwerij Schneider Weisse op. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een brede range aan verschillende Weizen-bieren. Het vlaggenschip is de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,3 - 5,6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles

Glas: Weizenglas
Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Pretzl, jonge romige kaas, abrikozenvlaai

Bekende voorbeelden

Schneider Weisse Tap 7 Mein Original, Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

Top 3 Weizen

8,5

Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub

Anheuser-Busch InBev

Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub is een frisse weizen. Dit tarwebier is elegant en fijn verfrissend. Koperkleurig en flink aromatisch met hinten van banaan en citrus.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Ayinger Bräuweisse

Privatbrauerei Ayinger

Ayinger Bräuweisse is een sprankelend frisse Weizen met die typische volle fruitige smaak van banaan. Een heerlijk dorstlessend bier voor zomerse dagen, maar eigenlijk smaakt dit bier het hele jaar door.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,5

Störtebeker-Roggen-Weizen

Störtebeker Braumanufaktur

Störtebeker Roggen-Weizen is een van de meest gewaardeerde bieren van de brouwerij uit Stralsund. Het is een bijzondere Weizen gebrouwen met tarwe en rogge. Met name die laatste graansoort maakt deze Weizen zo speciaal. Drink dit bier niet te koud; aangeraden wordt dit bier te serveren op maar liefst 16 graden.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Schneider Weisse drie maal in de prijzen

Schneider Weisse heeft drie medailles in de wacht gesleept tijdens de prestigieuze European Beer Star 2019.

Verder lezen

De Tedx Talk van RSFB-topman Peer Swinkels

Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers, hield onlangs een inspirerende Tedx Talk over ondernemerschap in Veghel.

Verder lezen

Bieren van 't Kolleke gewaardeerd door Bierista's

Bierista's zijn best kritisch als het gaat om bier. De Bossche bieren van 't Kolleke staan bij de bierkenners hoog aangeschreven.

Verder lezen

Jopen 25 jaar: anything but boring

Jopen bestaat 25 jaar. Dat wordt uitgebreid gevierd met oa. nieuwe labels en de slogan 'Anything but boring'.

Verder lezen