Witbier

Witbier is een verfrissend fruitig, lichtzuur bier vaak gebrouwen met koriander en curacaoschillen. Witbier is een eeuwenoude bierstijl, maar onlosmakelijk verbonden met Pierre Célis, die de bierstijl halverwege de vorige eeuw redde van de ondergang. Nu is witbier weer een veel gedronken en gewaardeerde bierstijl, zeker in de zomer. Verwar witbier niet met de Duitse bierstijl Weizen. Witbier is gebrouwen met ongemoute tarwe en er worden kruiden toegevoegd, die de frisse smaak geven, Weizen is gebrouwen met gemoute tarwe en kent geen toevoegingen.

Uiterlijke kenmerken

Witbier heeft niets met de kleur te maken. Wit is de verbastering van 'weit' dat staat voor tarwe. Het bier is bleekgeel tot blond, is troebel en heeft een romige inzakkende schuimkraag.

Geurassociaties

De geur is friszuur, fruitig en heeft elementen van citrusfruit en koriander.

Smaak

Witbier staat vooral bekend als een zomer terrasbier. De smaak is verfrissend, lichtzuur met aroma's van citrusfruit en koriander.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4,3 - 5,2% Kleur: 5-8 EBC Bitterheid: 9-16 EBU Gisting: Bovengistend met nagisting op fles Glas: Tumbler, Tulp Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Mosselen, Mascarpone, Panna Cotta Bekende voorbeelden: Hoegaarden, Celis White, Wieckse Witte

Bieren (47)

Bierflesje

Van Moll Nirvana

8,0
Van Moll Nirvana is zomers genot. Heerlijk fris met een scala aan smaken dankzij de Citra en Centennial hop en door toevoeging van citroengras, sinaasappelschil en koriander.
Kiss from a rose

Kiss from a Rose

7,9
Kiss from a Rose is een samenwerking tussen Van Moll en restaurant De Treeswijkhoeve. Dit is een witbier met lychee, limoen en rozenwater. Een bijzonder fris en fruitig bier, geschikt voor op het terras of bij een lichte maaltijd.
Grimbergen blanche

Grimbergen Blanche

7,9
Grimbergen Blanche, ook wel bekend als de Grimbergen Cuvée Blanche, heeft alles wat je van een witbier mag verwachten: een citrusachtige frisheid en een prima doordrinkbaarheid.
Lowlander white ale

Lowlander White Ale

7,6
Lowlander White Ale is een bier dat net even iets anders is gebrouwen dan je eigenlijk zou verwachten. Er zijn 'botanicals' aan toegevoegd. Deze botanicals zijn Curacao Sinaasappel, vlierbloesem en kamille. Hierdoor is de verfrissende bier extra bloemig en fruitig!
Bierflesje

Insel-Brauerei Insel Kreide

7,2
Insel-Brauerei Insel Kreide is vernoemd naar de krijtrotsen op het eiland Rügen. Het is een zinneprikkelend en sprankelend bier met een droge afdronk. Een fris en makkelijk doordrinkbaar bier.
Jopen adriaan wit

Jopen Adriaan Wit

7,2
Jopen Adriaan Wit is een witbier gebrouwen met curaçao en korianderzaad. Het is een verfrissend bier, ideaal voor op het terras of op een vrije middag achter in de tuin. Dit bier is de zomer in je glas. Jopen Adriaan Wit is genoemd naar de oude stadsmolen die het graan maalde voor de bierbrouwers in Haarlem. In 1932 brandde deze molen af. Mede dankzij de opbrengst uit de verkoop van Jopen Adriaan Wit werd de herbouw gefinancierd.
La trappe witte trappist

La Trappe Witte Trappist

7,1
La Trappe Witte Trappist is het enige witbier dat het logo Authentic Trappist Product mag voeren. Het is een fris, lichtzure dorstlesser, waar je makkelijk een tweede flesje of glas van bestelt. Het bier heeft een lichtbittere, droge afdronk.
Gulpener korenwolf

Gulpener Korenwolf

7,1
Gulpener Korenwolf is een viergranen witbier dat zijn naam ontleent aan de Korenwolf. Een hamster die alleen nog voorkomt in Zuid-Limburg. De milde tonen van jonge, witte bloesem in een geraffineerde combinatie met koriander en sinaasappelschil, zorgen voor een prikkelende smaakbeleving. De perfecte balans tussen fris, zoet en zuur.
Bruut eigenweiss

Bruut Eigenweiss

7,1
Bruut Eigenweiss is een witbier vol fruitige frisheid. Tijdens het brouwen werd limoen, sereh en koriander toegevoegd. Dat zorgt voor de Bruut-twist.
Blanche de namur

Blanche de Namur

7,0
Blanche de Namur is het witbier van Namen. Deze topper heeft alles wat je van een uitstekend witbier mag verwachten. Het is een bleekgeel bier met een frisse citrussmaak en koriander. Het koolzuur zorgt voor een extra sparkling. Een witbier waarbij je blijft snakken naar de volgende slok.