Witbier

Witbier is een verfrissend fruitig, lichtzuur bier vaak gebrouwen met koriander en curacaoschillen (sinaasappelschillen). Witbier is een eeuwenoude bierstijl, maar onlosmakelijk verbonden met Pierre Célis, die de bierstijl halverwege de vorige eeuw redde van de ondergang en met Hoegaarden Witbier weer op de kaart zette. Nu is Witbier weer een veel gedronken en gewaardeerde bierstijl, zeker in de zomer. Verwar Witbier niet met de Duitse bierstijl Weizen. Witbier is gebrouwen met ongemoute tarwe en er worden kruiden toegevoegd, die de frisse smaak geven, Weizen is gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot met gemoute tarwe en kent geen toevoegingen.

Wil je meer leren over het verschil tussen Witbier en Weizen? Lees dan dit artikel, waar alle verschillen op een rijtje worden gezet. De door Bierista's meest gewaardeerde Witbieren vind je in de Top 10 Witbier.

Bierpaspoort Witbier

Zicht

Witbier heeft niets met de kleur te maken. Wit is de verbastering van 'weit' dat staat voor tarwe. Het bier is bleekgeel tot blond, is troebel en heeft een romige inzakkende schuimkraag.

Geur

De geur is friszuur, fruitig en heeft elementen van citrusfruit en koriander.

Smaak

Witbier staat vooral bekend als een zomers terrasbier. Het is een echte dorstlesser. De smaak is verfrissend, lichtzuur met aroma's van citrusfruit en koriander. Lichte tonen van vanille en honing komen ook vaak voor.
Er kunnen wat kruidige tonen in voorkomen, zoals peper. Deze komen voort uit de hop. Hop speelt bij Witbier een duidelijk ondergeschikte rol. Hoppige aroma’s zijn niet overheersend.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 4 - 6%
Kleur: 4-8 EBC
Bitterheid: 10-20 IBU
Gisting: Bovengistend met hergisting op fles

Glas: Tumbler
Serveertemperatuur: 4 - 6 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Mosselen, Mascarpone, Panna Cotta

Opmerkingen

Witbier wordt nog wel eens geserveerd met een schijfje citroen. Soms inclusief een stampertje. Ware bierliefhebbers gruwen hiervan. Waar komt dit schijfje citroen vandaan? Er was een tijd dat de vraag naar Witbier groter was dan het aanbod. De brouwer gunde het bier niet de tijd om op smaak te komen. Het werd vroegtijdig naar de horeca gestuurd. Daarbij werd de aanbeveling gegeven om een schijfje citroen toe te voegen om toch de verfrissende smaak te krijgen. Toen vraag en aanbod weer in evenwicht waren, werd dit serveeradvies ingetrokken. Toch is het schijfje citroen tot aan de dag van vandaag onlosmakelijk verbonden met deze Belgische bierstijl.

Bekende voorbeelden

Hoegaarden Wit, Gerardus Witbier, Wieckse Witte, Budels Witte Parel en 't IJ IJwit.

Top 3 Witbier

9,0

Texels Geheim 2020

Texelse Bierbrouwerij

Texels Geheim 2020 is een Witbier. Een vol, iets kruidig bier dat erg zacht is in de mond en afdronk. Subtiele aroma's van citrus en sinaasappel.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,7

Schelde Knots

Scheldebrouwerij

Schelde Knots is een weizen bier dat gebrouwen is ter ere van het 25-jarig jubileum van de Scheldebrouwerij. Een heerlijk verfrissend bier met smaken als gember en limoen. Beperkt beschikbaar.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuw
8,5

La Grande Lili

La Grande d'Ame

La Grande Lili is een sterk Witbier. Zacht kruidig met een vleugje tropisch fruit en met een zacht bittere afdronk.

Blonde bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

NIEUW: Cornet Oaked Smoked

Ruim een jaar hebben de brouwers van De Hoorn gewerkt aan de Cornet Smoked, een Zwaar Blond met subtiele tonen van rook en turf.

Verder lezen

Tweede Circus Maximus bier op blik: Mino Souro

Maximus Brouwerij uit Utrecht presenteert een nieuw bier: Mino Souro. Dit is het tweede bier op blik in de Circus Maximus-serie.

Verder lezen

150 Jaar Budelse brouwerij in het nieuwe Bier! magazine

Het najaarsnummer van Bier! magazine is weer verschenen. Dit blad vol bierige informatie staat onder meer stil bij 150 jaar Budelse brouwerij.

Verder lezen

NIEUW: Gratis speedcourse over Bockbier

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd als het om bier gaat! Wij hebben wat leuks voor je. Verrijk je bierkennis met een gratis speedcourse over Bockbier.

Verder lezen