Porter

Algemene kenmerken

De Porter is (zeker van oorsprong) een echt Engels donker bovengistend bier met beperkt geroosterd karakter.

Uiterlijke kenmerken

Licht tot donkerbruin van kleur. Helder tot licht wazig met een gebroken witte tot beige blijvende schuimkraag.

Geurassociaties

Het geroosterde karakter is duidelijk en neigt naar chocolade. Heeft eventueel ook een normale moutgeur (karamelachtig, graanachtig, broodgeur, nootachtig en/of toffee-achtig). Zwak tot matig fruitig.

Smaak

Een milde tot matige geroosterde moutsmaak, vaak met een chocolade karakter. Karamel-, noten- en toffeesmaken zijn vaak duidelijk waarneembaar. Weinig hopsmaak, indien aanwezig is de hopsmaak afkomstig van Engelse hopsoorten. Normaal vrij ver uitgegist, met weinig fruitigheid.

Basissmaak

Bitterig tot bitter zoetig soms iets zoutig.

Body

Medium.

Mondgevoel

Matig koolzuur, plakkerig, zwak metaal.

Nasmaak

Een droppige, cacao-achtige, bitterige tot bittere nasmaak met ook karamel, droog uitlopend.

Opmerkingen

Porter heeft niet het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter van een Irish Dry Stout, maar is wat ronder van smaak. Minder alcoholisch, fruitiger en droger dan Baltic Porter. Een Porter Is voller en meer gebrand dan de Brown Ale.

Top 3 Porter

Nieuw
9,0

Brewdog Zombie Cake

Brewdog

Brewdog Zombie Cake is een praline chocolate porter. Door het moutprofiel komen de smaken van chocola, vanille en geroosterde noten geweldig mooi naar voren. Een donker, rijk en smaakvol bier met toch maar 5% alcohol.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Bitter

Nieuw
9,0

Kraft Chocolate Coffee Vanilla Porter

KraftBier

Kraft Chocolate Coffee Vanilla Porter is een kracht en zeer rijke Porter. De gebrande mouttonen gaan geweldig met de aroma's van chocolade, koffie en vanille. Alles zit er in.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Bitter

9,0

De Ambacht Imperial Porter

Brouwerij De Ambacht

De Imperial Porter van Brouwerij De Ambacht is een Imperial Porter. Deze Porter is vrij zoet en licht hoppig. De gebrande tonen maken het bier vol, zacht en smaakvol bitter.

Stout en Porter

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

TAPT Festival opent eerste 0.0% café van Nederland

TAPT Festival opent tijdens Oost TAPT op 18 mei het eerste pop-up café waar je niet ladderzat de deur uitkruipt, genaamd… jawel: ‘Café NOL.NOL’.

Verder lezen

Gouden Carolus krijgt nieuwe uitstraling

Gouden Carolus krijgt een nieuwe uitstraling. De inspiratie voor de nieuwe etiketten werd gezocht bij de originele flesjes uit de jaren '50.

Verder lezen

La Trappe Tripel Beste Bier van Nederland 2019

La Trappe Tripel is tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Bier uitgeroepen tot Beste Bier van Nederland.

Verder lezen

Melissa Cole komt met boek 'Bier in de keuken'

De Britse bierexpert Melissa Cole brengt het boek 'Bier in de keuken' op de markt. Het boek is een bron van inspiratie voor bierliefhebbers.

Verder lezen