Jopen malle babbe

Jopen Malle Babbe

7,1 (7 beoordelingen)

Jopen Malle Babbe is genoemd naar een schilderij van Frans Hals. Hierop is een vrouw te zien die bier begeert. De vrouw - Malle Babbe - werd later ook bezongen door Rob de Nijs. Het bier is een Weizen maar toch net even anders. Jopen gebruikte Saphyr hop en dat zorgt voor extra citrustonen, naast de volfruitige bananentonen die zo kenmerkend zijn voor een Weizen.

5.5%
Fris en fruitig
Salades, Kip en gevogelte, Witte vis, Vette vis, Vleesgerechten, Jonge en romige kazen
6 °C
33 cl
Terras, Barbecue, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Bij het eten
Bovengistend
12.5 °P
12
Beste keuze: Albert Heijn
1,75
33 cl Bestellingen alleen vanaf 70 euro
Vandaag besteld, morgen in huis
Ook te koop bij
Beerwulf 2,89

Expert Video Review

Malle Babbe van Jopen in het glas bij biersommelier Arvid Bergström. Mooi aroma van Saphyr hop, zo vindt Arvid. Lekker bij geroosterde sardientjes.

Reviews door Bierista Experts

Avatar
Bierista
6,7

Bas Harbers

Dit bier heeft als donker blond weizenbier een frisse maar vlakke smaak. De frisheid van tropische vruchten komt lekker naar boven en dat mag ook zeker wel bij een donker blond weizenbier, maar het is niet speciaal. Het heeft geen grote uitschieters aan smaak en geur. Maar des al niet te min is het een lekker bier voor op het terras in de zon. Dit bier drinkt voor je gevoel vrij makkelijk weg en met een 5.5% is dat ook nog goed haalbaar.

Zicht 6,7

Het bier heeft een mooie oranje bruine kleur. Wel is het een helder bier.

Neus 7,1

De geur van mout komt direct mijn neus binnen. En dat is zeer aangenaam. Ook de frisse geur van banaan komt naar boven.

Smaak 6,7

Een lekkere frisse smaak van gedroogde tropische vruchten is lekker aanwezig en zakt dan mooi weg met een moutige afdronk.
Casper
Bierista
7,3

Casper Meenink

Malle Babbe verrast door zo op het eerste gezicht erg op een ''normale'' dunkelweizen te lijken. In de neus komt dan ook de banaan duidelijk naar boven, aangevuld met een vleugje karamel en wat gemout graan. Bij het proeven valt direct op dat de hop vanaf het begin vrij aanwezig is. Hierdoor heeft Malle Babbe niet de volmondige romigheid van sommige andere weizens, maar een wat frisser en sprankelender karakter. Dit frisse, in combinatie met de karakteristieke fruitaroma's van weizen maken Malle Babbe tot een fijn doordrinkbaar bier op bijvoorbeeld een zwoele zomeravond.

Zicht 7,1

Troebel en donkeroranje bier met een stevige schuimkraag.

Neus 7,2

Banaan, citrus, gemout graan, vleugje karamel.

Smaak 7,4

Banaan, fris, hop, karamel, mout

Spijs suggestie

Kip, salade, gegrilde witvis
Kim
Bierista
7,0

Kim Lentjes

Prima weizen, niet heel uitgesproken maar het bier heeft een aangename bitterheid en zachte afdronk. Er is vrij veel citrusfruit te bekennen en een volle vrij zoete smaak van de mouten.

Zicht 7,5

Koperkleurig, volle schuimkraag, troebel van de gist.

Neus 7,0

Vrij veel citrushop in combinatie met banaan en peper in het aroma. Weizenkarakter komt goed naar voren.

Smaak 7,0

Vrij zacht met een bittere afdronk. Zeer fruitig en een weeige zoetheid, typisch voor een weizen.

Spijs suggestie

Geitenkaas
Uwe
Bierista
7,0

Uwe Kalms

De Duitse variant van een tarwebier, het Weizenbier of Weissbier, is naar het Pils en het Helles de meest gedronken biertype in Duitsland. En ook in Nederland zitten deze fruitig-frisse dorstlessers sinds enkele jaren in de lift. Maar met het brouwen van deze biersoort hebben de Nederlandse brouwers toch wat moeite... Heel weinig bieren in ons land kunnen met de Duitse en Oostenrijkse originelen concurreren. En als je het origineel niet kan evenaren, dan moet je het misschien ‘interpreteren’. Jopen heeft dit met het Malle Babbe gedaan. Een Weizen met Saphyr hop gebrouwen – dus hop-forward – eigenlijk niet wat je verwacht van een Weizen. Maar je ziet het direct, dit donkerblond bier heeft (voor een Weizen) weinig schuim en relatief weinig perlage. Ook de geur is atypisch. De citrus toetsen van de hop domineren het aroma, de kruidigheid zit ergens achter en de typische banaan speelt maar een bijrol. Niet echt Weizen – maar ook niet vervelend! In de smaak neemt de citrus nog meer van het toneel in beslag. Bijna als een citroen-sorbet. Ver in de achtergrond wat karamel. Iets te zuur voor mijn doen (in dit geval). En dat hop bittertje hoort ook niet in een (traditioneel) Weizen – wel in dit bier! Nee, als je een Weizen verwacht word je hier waarschijnlijk niet gelukkig – dat is jammer, want je zou er wel gelukkig kunnen worden met dit bier. @Jopen: laat het “Weizen” in de naam vallen en alles wordt goed ☺

Zicht 6,5

Donkergoud, troebel, weinig schuim voor een Weizen

Neus 6,8

Citrus, licht kruidig, heel licht banaantje

Smaak 7,5

Zuur-fris citrus, karamel achtergrond, hop-bittertje

Spijs suggestie

Bouchée à la Reine, witte vis,
Frank.de
Bierista
7,0

Frank de Kruif

Geen alledaagse weizen, deze Malle Babbe van Jopen. Wat hoppiger dan doorsnee, met een licht bittertje dat opduikt in de nadronk. Ondanks de citrustonen mist het bier de frisheid die je van een (dunkel)weizen verwacht. Zeer zacht zoetje, maar zonder veel nuance en daardoor ook wat vlak.

Zicht 7,5

Amberkleurig, licht troebel, mooi schuim

Neus 6,0

Citrus

Smaak 7,0

Fruitig en lichtzoet

Spijs suggestie

Salades
Bibi
Bierista
7,7

Bibi Boom

Het label weerhield me altijd van het kopen van dit bier. De paarsig roze tint associeer ik met fruitbier (waar ik absoluut niet van houd) en trok mij niet aan. Maar wat een gemiste kans, want het blijkt een zeer smaakvolle dunkelweizen te zijn. Wel eentje die ik vaker zou kunnen kopen.

Zicht 7,5

Troebel, goudgeel tegen oranje aan. Fijn romig schuim dat snel inzakt.

Neus 8,0

Overheersende geur van rijpe bananen, vermengd met mango. Iets van rood fruit dat doet denken aan winegums of die nostalgische wijnballen van vroeger.

Smaak 8,0

Het wee-zoete van tarwe met tonen van rood fruit, kruidnagel en citrus. Blijft niet lang hangen, weinig nasmaak. Goed doordrinkbaar.
Alain
Bierista
7,0

Alain Schepers

Malle Babbe is een lekker dier van plezier. Het is redelijk overeenkomstig wat je mag verwachten van een Weizen. De donkere moutsoorten zorgen voor geroosterde tonen van karamel. De banaantjes zijn duidelijk aanwezig en het bier heeft een zeker kruidigheid. Het is inderdaad - zoals Jopen zelf ook zegt - een traditionele Dunkelweizen maar met een Jopen-twist.

Zicht 8,0

De kleur is amber tot koper. Een mooie fiere schuimkraag is als een witte hoed. De stevigheid van het schuim zorgt ervoor dat het schuim lang blijft staan.

Neus 7,5

Banaan en zoete bananenschuimpjes en een vleugje karamel prikkelen de neus. Veel zachte, ronde zoetheid. Toch ook een lichte frisheid van citrusfruit en wat kruidigheid die doet denken aan vers hooi.

Smaak 7,0

Zoals je bij een Weizen mag verwachten heeft Malle Babbe flink wat zoetheid in haar karakter. De smaak van rijpe banaan en bananenschuimpjes is onmiskenbaar. De karameltonen geven nog meer zoetheid. Wat citrusachtige fruitigheid doorbreekt al die zoetheid en een licht bittertje in de finish is ok. De nasmaak is toch vooral karamelzoet en is licht gistig.
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket