Uwe.kalms

Uwe Kalms

Bierista
21 Reviews
BIOGRAFIE UWE KALMS

Ik ben geboren in Heidelberg, Duitsland, maar heb Duitsland al met 19 verlaten in richting Luxemburg waar ik bijna 20 jaar heb geleefd. Vanuit Luxemburg ben ik naar Brussel vertrokken, dan naar Longwy in Frankrijk en uiteindelijk woon ik met mijn gezin in Vught.

Zodra ik de wettelijke leeftijd om te mogen drinken had bereikt (grapje ...), ontdekte ik mijn liefde voor bier. Een liefde die nooit meer verdween.

Waar ik ook ben, ik moet lokale pubs, speciaalbierzaken, supermarkten en natuurlijk brouwerijen bezoeken om nieuwe, bijzondere bieren te vinden. Ik ben altijd op zoek naar prachtige brouwsels gebrouwen door enthousiaste brouwers. Nieuwe ideeën of geraffineerde oude recepten. Ik maak graag kennis met mensen die net zo'n grote passie voor bier hebben als ik!

In 2015 studeerde ik af als “Diplom-Biersommelier” bij de gerenommeerde Doemens Academie in München en momenteel ben ik bezig met het oprichten van het Uthoka Brouwstudio, een kleine microbrouwerij in Berlicum, vlak bij ’s-Hertogenbosch. Als alles goed gaat, gaat het brouwstudio nog dit jaar zijn bouwwerkzaamheden opnemen.

Volgens het woordenboek is een "studio" de werkruimte van een kunstenaar, waar hij of zij werkt en ontwerpt. Het woord "studio" is afgeleid van het Latijnse woord "studium" dat "studies" of "studeren" betekent. Ik ben ervan overtuigd dat bier brouwen een kunst is, dat brouwers kunstenaars zijn en dat men voortdurend brouw-technieken moeten studeren om uitstekende bieren van perfecte kwaliteit te maken. Vandaar het woord brouwstudio ☺

Verder organiseer ik bierproeverijen en workshops (vanaf 2017 in mijn eigen brouwerij) waar ik mensen probeer bier vanuit een nieuwe hoek te bekijken: Bier is een culinaire specialiteit met een ongelooflijke rijkdom van stijlen, geuren, smaken en tradities!

Beoordelingen (21)

Uwe
Bierista
6,4

Maximus Pandora

Een hoppy Pale Ale... de kleine, ondergewaardeerde broer van het IPA. Maar dat is niet juist omdat de grensen tussen Session IPA’s, Hoppy Pale Ales, IPA’s en Imperial en Dubbel IPA’s vloeiend in elkaar over gaan. Dus even kijken waar hier de focus zou moeten liggen: op de hop natuurlijk! Verse, intense hop ondersteund van een fijne mout ‘backbone’. En wat geeft ons het Pandora uit Utrecht? Qua uitzien al heel veel, mooie donker gouden kleur en een fijne witte schimkraag. Dat gaat ge goede kant uit… toch? Nejain, als de Duitsers zeggen , zeker is het aroma niet vervelend, maar ook niet zo uitgesproken als ik verwachte. Droog gras, bessen en wat vochtige kelder. Misschien is mijn flesje toch al wat te oud. De smaak gaf als eerst een mandje vol met bramen die al snel verdween, ook het fruit gom was al snel weg en maakt plaats voor een droge, grazige smaak die in je keel blijft plakken. Ook de alcoholgehalte lijkt hoger dan die is. Prima bier, zeker nog beter als die vers is – maar ik heb zo een gevoel van: niet vlees, niet vis…

Zicht 8,6

Mooi donker blond met een fijne witte schuimkraag

Neus 5,5

Droog gras, wat kruidig, bessen, vocht

Smaak 7,4

Fris, mooi balans tussen zoet, kruidig en bitter.

Spijs suggestie

Groene salade met gambas
Uwe
Bierista
7,0

Jopen Malle Babbe

De Duitse variant van een tarwebier, het Weizenbier of Weissbier, is naar het Pils en het Helles de meest gedronken biertype in Duitsland. En ook in Nederland zitten deze fruitig-frisse dorstlessers sinds enkele jaren in de lift. Maar met het brouwen van deze biersoort hebben de Nederlandse brouwers toch wat moeite... Heel weinig bieren in ons land kunnen met de Duitse en Oostenrijkse originelen concurreren. En als je het origineel niet kan evenaren, dan moet je het misschien ‘interpreteren’. Jopen heeft dit met het Malle Babbe gedaan. Een Weizen met Saphyr hop gebrouwen – dus hop-forward – eigenlijk niet wat je verwacht van een Weizen. Maar je ziet het direct, dit donkerblond bier heeft (voor een Weizen) weinig schuim en relatief weinig perlage. Ook de geur is atypisch. De citrus toetsen van de hop domineren het aroma, de kruidigheid zit ergens achter en de typische banaan speelt maar een bijrol. Niet echt Weizen – maar ook niet vervelend! In de smaak neemt de citrus nog meer van het toneel in beslag. Bijna als een citroen-sorbet. Ver in de achtergrond wat karamel. Iets te zuur voor mijn doen (in dit geval). En dat hop bittertje hoort ook niet in een (traditioneel) Weizen – wel in dit bier! Nee, als je een Weizen verwacht word je hier waarschijnlijk niet gelukkig – dat is jammer, want je zou er wel gelukkig kunnen worden met dit bier. @Jopen: laat het “Weizen” in de naam vallen en alles wordt goed ☺

Zicht 6,5

Donkergoud, troebel, weinig schuim voor een Weizen

Neus 6,8

Citrus, licht kruidig, heel licht banaantje

Smaak 7,5

Zuur-fris citrus, karamel achtergrond, hop-bittertje

Spijs suggestie

Bouchée à la Reine, witte vis,
De dragers in he haven van London, de Porters, - ik ben even in de 17de eeuw – waren behoorlijk toughe mannen. De hele dag lossen wat de schepen uit de hele wereld naar Engeland brachten. Bij dag en bij nacht. Dat doe je niet zomaar… dat is echt zwaar werk. Werk dat erom vraagt, dat de mensen ook goed gevoed zijn. Een deel van de vergoeding was dus bier. Geen gewoon bier – nee – een krachtig bier met lage alcoholgehalte. Het Porter. Nu is het alcoholgehalte van het Nightporter met 8% niet echt laag, maar de tijden zijn ook niet meer de zelfde ;-) Deze Nightporter is nog een met het oude logo, dus al wat gerijpt, maar dat is zeker geen nadeel in dit geval. De kleur is diep donker, bijna zwart en iets te donker voor een traditioneel Porter, de schuimkraag is koffiekleurig, fijn maar stabiel. In de neus ontploft een Nespresso koffie-cupje, ondersteunt van een Haags Hopje. En dit geheel geniet je dan voor een open haart (het bier is dus zacht rokerig). Zeer aangenaam. De smaak blijft in deze lijn, koffie, karamel, drop en een bittertje van pure chocola en een idee van kersen. Complex, maar in perfecte balans en Nou, tenminst vandaag zou ik ook Porter kunnen worden…

Zicht 7,6

Diep donker kastanje, bijna zwart, fijne, kleine en stabiele koffiekleurige schuimkraag

Neus 8,0

Italiaanse Espresso, karamel, lichte rook, Haags Hopje.

Smaak 8,4

Complex, vers gebrande koffiebonen, pure chocola, zwarte kersen, bittere afdronk met een zoet laagje.

Spijs suggestie

Stoofschotels, Lever, Maigret de Canard en Vanille-Mousse (of Crème Brulée)
Uwe
Bierista
8,9

Bruut Gajes

Ken je de spreuk “the best of both worlds”? Ik vond deze spreuk nooit (ja, ik kan overdrijven ;-)) zo van toepassing als hier. Het Gajes staat hier op Bierista als “Blond” – en het is zeker blond! – volgens de brouwerij zelf is het een “Zwaar Blond”, op Untappd staat Gajes als “Belgian Tripel” vermeldt, het lijkt dus behoorlijk moeilijk om dit bier in een categorie te stoppen. Dus even proeven! De schuimontwikkeling is enorm, de bubbels behoorlijk groot, het bier donkerblond en troebel. De aromaontwikkeling is ook enorm! Citrus, lemon Grass, tonen van exotische vruchten maar ook kruidige koriandertonen vormen een complex aromaconstruct dat perfect in balans is. Een kruising tussen Tripel en IPA… De smaak gaat hier gewoon verder, fris-bitter, kruidig-pittig, astringent alsof je aan de binnenkant van een gedroogde sinasschil likt. De Engelse hebben een mooi woord hiervoor: tart. Zo, wat is het nu? Voor mij is het een Strong Belgian Ale met een behoorlijke slag IPA. Maar wat veel meer is: het is een geweldig bier waar ik erg van heb genoten!

Zicht 7,5

Donkerblond, troebel, dikke maar wat ongelijke schuim.

Neus 8,5

Citrusvruchten, Lemon Grass, Korianderzaad, kruidig

Smaak 9,1

Fruitig-droog bitter, grapefruit, kruidig, mooi moutig in de achtergrond.

Spijs suggestie

Franse en Italiaanse kazen, asperges, wit vlees.
Italië is het land van smaken en aroma’s... en wijn. Maar er zijn steeds meer kleine brouwerijen die hier bieren van uitstekende kwaliteit brouwen. Het Moretti is echter geen van deze… Het is een product van Heineken Italië (waar in principe niks mis mee is want de technische kwaliteit is hoog), maar het is een bier, gebrouwen voor de grote massa en moet dus aan de smaak van bijna iedereen voldoen. Dat je dan niks speciaals meer kan brouwen lijkt logisch. En dat proef je - het Moretti is niets meer dan een dorstlesser voor hete dagen, niks waar je enthousiast van wordt of zal genieten. Vlak en onuitgesproken. Het beste is het al iconische etiket…

Zicht 8,9

Dicht aan de perfectie - kraakhelder, mooi geel, goede schuimkraag - de zicht is wel en genoot

Neus 4,5

Er gebeurt erg weinig in je neus, een zachte combi van zoete moutigheid en droge hopbitterheid.

Smaak 5,0

Lichte moutige smaak en een droog bittertje.

Spijs suggestie

Een borrelnootje aan de oever van het Gardameer
Uwe
Bierista
5,0

Tiger

Je kent ze zeker, de reclamespots waar de man van werk naar huis komt en zich met een heerlijk koel pilsje beloont. En laat eerlijk zijn, dat lijkt misschien een cliché maar zo ver is het dan toch niet van de werkelijkheid. Dat klopt ook voor mijzelf – ik kan heerlijk van een dorstlessende Pils genieten – en nu even kijken of de Tiger uit Singapore hier een rol kan spelen. Het bier is kraakhelder, goudgeel, alleen de schuimstabiliteit is niet perfect. De geur is – laat maar zeggen: discreet, weinig spannend met een hele kleine boterachtige zijgeur die me irriteert. Waar als je dorstig van werk komt – ruik je dan wel nauwkeurig aan je bier? Dus even een slokje nemen en in gedachten net tuis zijn: heerlijk koud, dan proef je weinig en de Tiger lost prima je dorst. Maar de slagtanden laat deze tijger niet zien. Behoorlijk vlak en onuitgesproken. Zodra hij wat warmer word, komt een onaangename zoetigheid naar voren – dus snel drinken zolang hij nog koud is. Te drinken maar geen topper. Er zijn betere ‘lekker-thuiskomen-en-een-biertje-pakken’ bieren.

Zicht 7,5

kristal helder, goudblond, maar weinig stabiele schuimkraag

Neus 4,0

licht moutig, granig, lichte boterige geur die hier niet hoort te zijn

Smaak 5,0

Ik geef een 5 want doorsnee, vrij neutraal, heel discreet bittertje, zoetig als hij wat warmer word

Spijs suggestie

Hete Aziatische schotels, borrelnootjes
Uwe
Bierista
7,0

Brugse Zot Dubbel

Net Dubbels getest voor PINT, en nu deze. De Brugse Zot Dubbel van de Halve Maan in Brugge. De naam laat in ieder geval iets moois verwachten… De kleur is mooi donker kastanje en de schimkraag licht crèmekleurig en van goede stabiliteit. Hellemaal prima! Het aroma is dan ook typisch voor Dubbels, moutig, geroosterd, wat koffie en chocola en weinig geur van gist, afgezien van een subtiel vleugje banaan. Zoek je wat verder vind je een pittig drop geurtje dat goed ingebonden is. De smaak gaat in de lijn van een traditioneel en niet erg spannend bier verder: mout-zoet (weliswaar minder plakkerig dan vele andere Dubbels), geroosterd brood, rozijnen en vijgen en koffie strijden tegen een redelijke hop bitterheid. Ook de alcohol is duidelijk present en je hebt de indruk dat dit bier zwaarder is dan de 7,5%. Als je alles bij elkaar neemt, dan is dit een klassieke Dubbel die perfect in zijn stijl past. Deze Zot is niet erg spannend maar dat hoeft ook niet. Een bovengemiddelde Dubbel.

Zicht 9,0

mooie kastanjekleur, licht troebel, bijna perfecte beige schuimkraag

Neus 6,8

mout, geroosterd brood, gedroogde vruchten, drop en een vleugje banaan

Smaak 6,8

zoet maar niet plakkerig, prima bittertje, rozijnen en vijgen, koffie

Spijs suggestie

Belgisch stoofpotje, Goulash, Gehaktballen, Crème-brulée
Uwe
Bierista
3,2

Lindemans Cassis

Ha, da gaan we weer... een fruitbier! Niet mijn ding, maar even objectief hiernaar kijken! Fruitlambics horen natuurlijk integraal in onze bierlandschap, en een echte kriek is een heerlijke dorstlesser in de zomer. Maar dan verwerk je echte fruit in je brouwproces. Fruitsap in het bier kippen vind ik dan wat minder ‘fijn’. Ik zou een bier als het Lindemans Cassis dus in de categorie Radler stoppen – in een fruitlambic hoort voor mij echte fruit. Goed, terug naar het bier. De kleur diep donker rood en het bier is troebel – niet echt mooi als je eerlijk bent. Behalve de mooie roze schuimkraag misschien. De geur is overduidelijk Cassis – zwarte bes dus. In elk andere bier een Off-flavour dat een bier meteen zal diskwalificeren. Hier mag het, maar aangenaam…? Gelukkig is het basisbier een Lambic, anders was dit over-zoete bier (voor mij) hellemaal niet meer te drinken. Sorry Lindemans – jullie maken echt enkele heel mooie bieren – maar dit hier hoeft niet… het is trouwens wel girlfriend-proof….

Zicht 5,3

donker rood, en beetje 'muddy', troebel, mooie roze schuimkraag

Neus 3,5

cassis, zeker (maar irritant intens), zoet, catty, licht zuur

Smaak 3,0

fruitig, cassis, sherrytonen, hout, stevia,

Spijs suggestie

Chocolade mousse
Uwe
Bierista
8,3

Bax Bier Kon Minder

Zoek je naar een alternatief voor de toch behoorlijk saaie Nederlandse pilsjes? Dan heb je hier een echte aanrader. Deze lichte blonde biedt dat wat men bij de gewone Lagers helaas niet vindt – karakter! De kleur laat al zien dat hier meer in zit: mooi donkerblond met een fijne goudgele gloei, gekroond van een fijne witte schuimkraag die helaas niet te stabiel is. Het aroma is vooral fris met tonen van citrus en witte bessen, maar word mooi gebalanceerd door lichte aroma’s van mout. In de mond is het dan volledig duidelijk dat dit bier een fantastische compagnon voor op terras is. Ook hier is zijn citrusvruchten toonaangevend. Ook hier zorgt de fijne moutsmaak voor een goed evenwicht. En de licht bittere afdronk maak het perfect.

Zicht 7,0

donkerblond, troebel, fijne witte schuim

Neus 7,8

Citrus, witte bessen, verse biscuit

Smaak 8,5

heerlijk fris, citrus, fijn bittertje
Ha, weer eens een IPA, en dan nog van een van de creatiefste brouwerijen van Nederland – kan alleen maar leuk worden, toch? Nu had ik het geluk de laatste jaren meerdere keren IPA’s bij internationale en nationale wedstrijden te mogen jureren, maar dat maakt het ook wat lastig. Dit bier is waarschijnlijk hellemaal niet slecht als het vers is, maar deze versie was niet meer in staat om me te overtuigen. De intense aroma’s van grapefruit en dennen (pine) worden erg gestoord door een kaasgeurtje dat door oude hop veroorzaakt wordt. Of die dan ook al oud was toen het bier gebotteld werd is moeilijk in te schatten. Jammer, maar zo hellemaal geen genoot.

Zicht 8,5

Donker oranje, stevige witte schuim

Neus 2,0

Het tropisch-fruitige basisaroma is gestoord door oude hop (kaas)

Smaak 6,7

Tropisch fruit, hars, droog bitter

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket