Bronckhorster nightporter

Bronckhorster Nightporter

8,3 (7 beoordelingen)

Bronckhorster Nightporter heeft de Bronckhorster Brewing Company wereldwijd op de kaart gezet. Bierliefhebbers van over de hele wereld smullen van deze zeer donkere, bittere strong porter vol koffie, mokka en chocolade. Hier moet je de tijd voor nemen, kijken, ruiken, proeven en opnieuw. Bronckhorster Nightporter sleepte talloze prijzen in de wacht over de hele wereld. Goud was er twee jaar achtereen op de Brussels Beer Challenge, goud was er tijdens de Dublin Craft Beer Cup en tijdens de World Beer Awards werd de Nightporter verkozen tot de allerbeste porter van heel Europa.

8.0%
Strong Porter
Intens en Uitdagend
Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
10 °C
33 cl
Haardvuur, Voor het slapen gaan
Bovengistend

Reviews door Bierista Experts

Miel
Bierista
7,0

Miel Neuraij

ik vind dit geen prettig bier om te drinken, het is erg complex maar niet in balans. de koolzuur te nadrukkelijk aanwezig wat niet past bij dit biertype. het bier vertoonde zelfs nogal wat gushing bij het openen van de fles, iets wat de laatste tijd wel vaker voorkomt bij de Bronckhorster bieren.

Zicht 7,5

donker zwartbruin met een vuilbruinige schuimkraag, een beetje knetterend en snel inzakkendtot een blijvend laagje.

Neus 7,5

veel donkere aroma's, gebrande mout, koffie, rook, peated, laurierdrop, chocolade, kruidig en ook nog wat fruitigs.

Smaak 6,0

ook in de smaak komen veel warme winterse smaken binnen die in de mond vechten om op de voorgrond te treden. zeer complex maar laurierdrop, kaneel, steranijs en kruidnagel overheersen toch. ook in de nasmaak is deze kruidigheid prominent aanwezig waarin de laurierdrop het langst blijft hangen. wat het mondgevoel betreft vind ik het koolzuurgehalte te hoog en niet passend bij dit biertype en het zorgt tevens voor te veel zuur in de smaakbeleving.
Twan
Bierista
9,1

Twan Snepvangers

Een heel mooi maar ook zeer zwaar bier in de body.

Zicht 8,9

Heel donker rood bier,, bijna zwart

Neus 9,0

Gebrande, chocolade koffie , hout

Smaak 9,0

Geband, kruidig vol van smaak, tinten van rood (zwart) fruit, cacao
Uwe
Bierista
8,2

Uwe Kalms

De dragers in he haven van London, de Porters, - ik ben even in de 17de eeuw – waren behoorlijk toughe mannen. De hele dag lossen wat de schepen uit de hele wereld naar Engeland brachten. Bij dag en bij nacht. Dat doe je niet zomaar… dat is echt zwaar werk. Werk dat erom vraagt, dat de mensen ook goed gevoed zijn. Een deel van de vergoeding was dus bier. Geen gewoon bier – nee – een krachtig bier met lage alcoholgehalte. Het Porter. Nu is het alcoholgehalte van het Nightporter met 8% niet echt laag, maar de tijden zijn ook niet meer de zelfde ;-) Deze Nightporter is nog een met het oude logo, dus al wat gerijpt, maar dat is zeker geen nadeel in dit geval. De kleur is diep donker, bijna zwart en iets te donker voor een traditioneel Porter, de schuimkraag is koffiekleurig, fijn maar stabiel. In de neus ontploft een Nespresso koffie-cupje, ondersteunt van een Haags Hopje. En dit geheel geniet je dan voor een open haart (het bier is dus zacht rokerig). Zeer aangenaam. De smaak blijft in deze lijn, koffie, karamel, drop en een bittertje van pure chocola en een idee van kersen. Complex, maar in perfecte balans en Nou, tenminst vandaag zou ik ook Porter kunnen worden…

Zicht 7,6

Diep donker kastanje, bijna zwart, fijne, kleine en stabiele koffiekleurige schuimkraag

Neus 8,0

Italiaanse Espresso, karamel, lichte rook, Haags Hopje.

Smaak 8,4

Complex, vers gebrande koffiebonen, pure chocola, zwarte kersen, bittere afdronk met een zoet laagje.

Spijs suggestie

Stoofschotels, Lever, Maigret de Canard en Vanille-Mousse (of Crème Brulée)
Loes.van
Bierista
9,0

Loes van Esschoten

Dit bier is een goed voorbeeld van hoe complex en harmonieus hand in hand kunnen gaan. Hoe je door middel van smaakontwikkeling in één en hetzelfde bier zoveel kan ontdekken is een groot compliment waard!

Zicht 8,2

Dikke nachtzwarte troebele substantie met romig karamelkleurig dik schuim.

Neus 8,5

Hele sterke koffie met karamel en een klein hintje rook. Ook de geur van kersen op siroop en warme kruiden.

Smaak 8,8

Eerste slok héél bittere koffie maar gaat smaak ontwikkelt zich enorm. Warme kersenlikeur met zoethout en steranijs en broodkorst. Tijdens het proeven krijg je elke slok iets anders naarmate het bier zich langzaam aan je onthult. Ook in de nasmaak blijft het zich ontwikkelen en afwisselen tussen de koffie-bitters en de warme vruchten. Dit bier houd een mens druk bezig.

Spijs suggestie

Door de complexiteit van het bier is geen complexiteit van eten meer nodig. Een simpel stukje blauwe kaas of roomijs met warme kersen is genoeg.
Arvid
Bierista
8,9

Arvid Bergström

Dit is een heel heftig bier. Vol van smaak. Het prikkel op je tong. Dit is bij uitstek een bier wat je drinkt als het buiten koud en guur is. Heerlijk om vlees mee af te blussen!

Zicht 8,7

Mooi donkerrode kleur, bijna zwart. Je kunt er nog net doorheen kijken

Neus 9,1

Vol van aroma, koffie, chocolade en veel gebrande tonen

Smaak 8,8

Spijs suggestie

Blauwe kaas, met name Roquefort. Zware stoofschotel met kruidnagelen. Vet varkensvlees mee af blussen
Piet
Bierista
8,0

Piet Tuinema

Mooi complex bier.Goed samenspel tussen de verschillende mouten en turf. Even doorbijten met dit complexe bier maar dan gebeurd er ook wat,iets wat je niet gauw vergeet. Lekker voor een 2de glas

Zicht 7,5

Donker;Mooi romig schuim glasplakkend en stabiel

Neus 8,0

Roost; Rook;Choco;Koffietonen;licht fruitig;Hoppig;

Smaak 8,0

Licht moutig Roost;Hoppig; Rook;Gebrande smaken

Spijs suggestie

Mooi met chocolade of met kruidige kazen;en/of rood vlees/Wild
Alain
Bierista
8,0

Alain Schepers

Dit is een kanjer! Ondanks de heftige smaken van rook, turf en gebrande bitterheid is dit een krachtig bier met een goede balans. De nasmaak is een logische uitvloeisel van de smaak zelf. De rook, de turf en de bitterheid blijven geruime tijd prominent aanwezig. De Nightporter heeft over de hele wereld prijzen in de wacht gesleept. Desondanks is dit geen allemansvriend. De ervaren whiskydrinker zal de heftige smaken meer weten te waarderen dan een gemiddelde pilsdrinker. Een bier voor de ervaren speciaalbierdrinker.

Zicht 8,0

Donkerbruin, vrijwel zwart bier met een romige bruine schuimkraag, als mousse.

Neus 8,0

De geur van rook komt je tegemoet, aroma's van gebrandheid, chocolade, koffie, espresso, mokka.

Smaak 9,0

Rook is prominent aanwezig, net als de peated-smaak. Het neemt een beetje zuur en zout in de smaak mee. Chocolade en koffie brengen nog mer gebrande bitterheid.
Tip: Het Bierlogboek! Hou je eigen bierlijstje bij.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket