Alain.schepers

Alain Schepers Achterhoek

Bierista
154 Reviews
Bier inspireert, bier verbroedert. Dat is mijn lijfspreuk. Met bier is er altijd gezelligheid en plezier.
Speciaalbier was jarenlang een hobby en is nu mijn beroep. In 2013 ben ik begonnen met de bierblog Bierista.nl. Deze website werd in 2015 beloond met de Gouden Pint, het initiatief dat het meest heeft bijgedragen aan de promotie van het Nederlandse speciaalbier.

Eind 2016 hebben mijn compagnon Maurice Buijs en ik de vernieuwde Bierista-site gelanceerd. Bierista.nl is uitgegroeid tot een community waar bierdeskundigen, geheel onafhankelijk, hun mening geven over speciaalbieren. Daarmee is Bierista.nl een gids die bierdrinkers helpt de juiste keuzes te maken in het wild groeiende oerwoud aan speciaalbier.

Ik heb een bieropleiding gevolgd bij StiBON, Stichting Bieropleidingen Nederland. Na het behalen van Deel 1 en de Deel 2 heb ik met succes examen gedaan bij de Doemens Akademie in Obertrum. Sinds 2014 mag ik mij Diplom Biersommelier noemen. Een jaar eerder bracht ik mijn eerste boek uit. “Een wereld vol bier” staat vol met verhalen vol feiten, fabels en fictie over bier.

Behalve bloggen en bieren reviewen schrijf ik regelmatig bierartikelen voor diverse media.

Beoordelingen (154)

Mooi experiment van Grolsch. Dit bier is rond, makkelijk, doordrinkbaar en zeker niet extreem. Veel fruitigheid, mooi toetsen van vanille en een karaktervolle bitterheid in de finish, zoals je van een Tripel mag verwachten.

Zicht 7,5

Donkergoud, helder met een medium schuimkraag.

Neus 7,5

Fruitig, vooral citrus fruit, grapefruit, maar ook wat tropisch fruit en veel vanille.

Smaak 7,5

Mooie fruitige tonen, ook hier weer veel grapefruit. De vanille is duidelijk aanwezig en benadrukt de fruitigheid. In de nasmaak komt de bitterheid doorzetten.

Spijs suggestie

Vette vis als makreel en zalm.
Alain
Bierista
7,5

Grolsch Session IPA

Met de Grolsch Session IPA verrast Grolsch op een positieve manier. Dit bier is laag alcoholisch, fris, fruitig. Het is een ietwat dun bier, waardoor je snel nog een glas neemt. En dat is geen probleem met maar 3,5%.

Zicht 7,5

Donkergeel van kleur, mistig tot troebel. Dikke witte schuimkraag met grote en fijne bellen.

Neus 8,0

Fris en hoppig. Veel citrusfruit, grapefruit en zoet fruit, waaronder meloen.

Smaak 7,5

Fris, dorstlessend, citrusfruit, meloen met een zoete moutige ondertoon. Redelijke straffe bittere afdronk.

Spijs suggestie

Kippenvleugels, salades, talapia-filet
Alain
Bierista
6,8

Gulpener Dort

Gulpener Dort is afgeleid van de Duitse bierstijl Dortmunder. De Gulpener Dort is een zeer vol en dik bier. Veel zoetheid en moutige tonen. Hier zit wel energie in. Veel zoetheid waardoor het nooit echt spannend wordt.

Zicht 7,0

Lichtbruin, medium schuimkraag.

Neus 7,0

Zoet bier met veel granige aroma's.

Smaak 6,5

Bier met een volle body, zoet en moutig.

Spijs suggestie

Pizza Mozarella
Alain
Bierista
6,5

Gulpener Wintervrund

Warmend winterbier, vol, zoet moutig en kruidig. Genieten voor de haard als Koning Winter buiten huis houdt.

Zicht 7,0

Donkerbruin, medium schuimkraag

Neus 6,0

Zoete geur, moutig en kruidig tonen van zoethout en laurier.

Smaak 6,5

Stevig, zoet en kruidig met zoethout.

Spijs suggestie

Gerookte zalm
Alain
Bierista
7,5

Grolsch Tripel

Het plaatje is prachtig, de geur is kruidig en fris. De smaak is kruidig en fruitig. Deze Tripel is niet zoet en drinkt daardoor heel makkelijk weg. Voor mij persoonlijk mag de kruidigheid wat meer in balans worden gebracht met de fruitig. Niettemin een opvallend frisse Tripel.

Zicht 8,0

Frisgeel, troebel met een mooie fijne witte schuimkraag.

Neus 7,5

Fris en kruidig, veel citrusfruit, sinaasappel, kardemom en een hint van kruidnagel.

Smaak 7,3

Veel fruitigheid en vooral ook veel kruidigheid. Kardemom, koriander en sinaasappel.

Spijs suggestie

Gerechten met vette vis
Alain
Bierista
6,0

Vedett Extra Blond

Vedette Extra Blond is een echte dorstlesser. Niet meer en minder dan dat. Waar het "Extra" op slaat is mij niet helemaal duidelijk.

Zicht 5,5

Erg lichtgeel, waterig met een inzakkende schuimkraag met grove schuimbellen.

Neus 6,5

Aroma's zijn verfrissend, kruidig en met citrusfruit.

Smaak 6,5

Smaak is dus, kruidig met wat citrusfruit. Nasmaak is erg kort.

Spijs suggestie

Talapiafilet of noodles.
Dit bier zou kenmerken hebben van zowel een IPA als een Weizen. De fruitige bitterheid heeft echt de overhand. De IPA-eigenschappen overschaduwen de Weizen-kant. Een stevig bier met flink wat bitterheid.

Zicht 7,6

Goudkleurig met degelijke witte schuimkraag.

Neus 8,0

Veel fruitige aroma's. Citrusfruit en met name grapefruit steekt er bovenuit.

Smaak 8,0

Stevige bitterheid met veel fruitige tonen van vooral grapefruit en sinaasappel. Zachte zoetheid vanuit de mout is onderliggend, maar zeker waarneembaar.

Spijs suggestie

Gerechten met vette vis
Vol en rijk bier met rijp fruit en een vleugje karamel.

Zicht 8,5

Bruin, troebel, forse licht gekleurde schuimkraag.

Neus 8,2

Toast, karamel, gistig, rijp fruit, vooral banaan.

Smaak 8,5

Volle smaak met rijp fruit, iets toast en karamel.

Spijs suggestie

Varkenshaas
Klassieker. Altijd goed voor op een zonnig terras. Voor deze Weizen mag je me 's wakker maken.

Zicht 8,5

Geel, bleekgeel, mooie witte schuimkraag, troebel

Neus 8,5

Frisheid in combinatie met een volle fruitige geur, denk aan rijke bananen.

Smaak 8,5

Zoete vruchtige smaak, banaan. Bier heeft ook een lichte zurige frisheid.

Spijs suggestie

Kipfilet, frisse salade met geitenkaas
Dit is een bier om van te snoepen. Kleine nipjes, nog even weer ruiken, nog weer een slokje. En telkens weer ontdek je iets nieuws in dit bier. Het hout en de vorige bewoners van het vat geven het bier een compleet nieuwe dimensie. Hier word ik wel blij van!

Zicht 8,0

Zwart bier met een bruine schuimkraag.

Neus 8,5

Dit is weer zo'n bier waarin je steeds weer nieuwe aroma's ontdekt. Natuurlijk heeft dit bier gebrandheid, koffie, mokka en chocolade, maar er is zoveel meer: hout, alcohol, vanille, toffee, karamel.

Smaak 9,0

Veel verschillende aroma's. Krachtige tonen van de geroosterde moutsoorten en verzachtende elementen door de houtrijping. Geen extremen, maar mooi in balans.

Spijs suggestie

Gerijpte kazen of een stevige stuk met vet gemarmerd vlees.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket