Alain Schepers Achterhoek, Nederland

Bierista - 188 Reviews
Bier inspireert, bier verbroedert. Dat is mijn lijfspreuk. Met bier is er altijd gezelligheid en plezier.
Bier was jarenlang een hobby en is nu al weer enkele jaren mijn beroep. In 2013 ben ik begonnen met Bierista.nl. Deze website werd in 2015 beloond met de Gouden Pint, het initiatief dat het meest heeft bijgedragen aan de promotie van het Nederlandse speciaalbier.

Ik heb een bieropleiding gevolgd bij StiBON, Stichting Bieropleidingen Nederland. Na het behalen van Deel 1 en de Deel 2 heb ik met succes examen gedaan bij de Doemens Akademie in Obertrum. Sinds 2014 mag ik mij Diplom Biersommelier noemen. Een jaar eerder bracht ik mijn eerste boek uit. “Een wereld vol bier” staat vol met verhalen vol feiten, fabels en fictie over bier.

Eind 2016 hebben mijn compagnon Maurice Buijs en ik Bierista geprofessionaliseerd. Bierista werd een BV en groeide binnen no-time uit tot een bedrijf met een toegewijd team dat bier ademt. Bierista BV werkt voor zowel de grote multinationals als voor de kleine ambachtelijke brouwerijen. Ook doen we veel online communicatie en marketing voor online biershops, retail, supermarktwezen en horeca. Als één van de gezichten van dit prachtige bedrijf word ik regelmatig gevraagd te spreken op congressen en events.

Het nieuwste merk van Bierista BV is de Bierista Bieropleiding. Een online cursus waarmee je dusdanig veel bierkennis vergaart, dat je vrienden en familie kunt imponeren. Je wordt een bierexpert, een echte Bierista, die veel weet over bier en altijd leuke feitjes over deze drank paraat heeft. Bovendien krijg je aan het eind van de opleiding een heus bierdiploma. De Bierista Bieropleiding is van meet af aan een groot succes. En we zitten vol ambitie!
7,0

"Wat een kneiter van een bier is dit. Een topper voor de echte hopheads voor wie bitter nog niet bitter genoeg is. Een IBU-waarde van boven de 100 is mij te gortig, alhoewel de fruitigheid me wel erg aanspreekt."

Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Donkergeel met een ietwat oranje schijn. Opvallend is hoe troebel dit bier is.

7,5 Neus Wat een geuren snuif je op als je met je neus boven het glas komt. Tropisch fruit zoals passievrucht, maar ook citrus, sinaasappel, harsachtige aroma's. Teveel om op te noemen.

7,0 Smaak Fraai complex bier met mooie fruitige smaken. Vooral de zoete tonen staan mij wel aan. Bitterheid ok, maar de bitterheid in dit bier is voor mij too much. Echt voor de liefhebbers.

Spijs suggestie De vraag is of je bij dit bier überhaupt wat wilt eten. Dit is nou typisch zo'n bier, waar je als liefhebber helemaal in kunt opgaan.

6,5

"De naam 'Salted Caramel Porter' doet me al watertanden. Mijn hooggespannen verwachtingen worden ten dele waargemaakt. Ik proef vooral veel chocolade en minder karamel. Wel mooi hoe subtiel het zout naar boven komt. "

Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Donkerbruine Porter met een goede licht gekleurde schuimkraag.

6,5 Neus Moutig, roast, chocolade.

6,5 Smaak Je verwacht zoete karamel, je krijgt dikke chocola met gebrande bitterheid en een subtiel zoute nasmaak. Fijn bier, maar ik had meer karameltonen verwacht. Dat lijkt me gegrond gezien de naam van dit bier.

Spijs suggestie Chocolade-desserts

8,0

"Dit zijn van die bieren, hier mag je me 's nachts voor wakker maken. Licht verteerbaar, verfrissend maar wel met die mooie donkere roasttonen van brood, toast en karamel."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,5 Zicht Bruinkleurig met een fikse schuimkraag met een klein beetje kleur, die heel lang stevig in het glas blijft staan.

7,5 Neus Kruidigheid, fruitigheid, maar bovenal die zachte roasttonen van licht geroosterd brood.

8,0 Smaak Donkere tonen van brood en karamel. Tegelijkertijd is dit bier verfrissend en een lekker doordrinker, al zou je dat afgaand op de kleur niet zeggen.

Spijs suggestie Heerlijk bij een kippetje uit de oven of bij broodmaaltijden.

6,5

"Het oog wil ook wat, maar jammer dat dat ten koste moet gaan van de smaak. Een belangrijk deel van de smaak is met de troebeling uit dit bier gehaald. Mooi helder met een toch snel inzakkende schuimkraag."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Voor het oog een ware lust. Kristalhelder, mooi geel van kleur met een witte kop. En dan ook nog de koolzuurbelletjes die zo mooi naar boven stijgen.

6,0 Neus Hier mis ik toch wel aroma. Ok, je ruikt wel wat fruitig en moutigheid ook, maar heel vrolijk word ik hier niet van.

6,0 Smaak Prima bier. Maar dit is een uitgekleed bier. De smaak is er uitgefilterd. Wat overblijft zijn wat fruitige en moutige smaken. Vooruit, een voldoende!

Spijs suggestie Tonijnsalade of een toastje met brie.

7,0

"Veel Duitse alcoholvrije Weizen zijn heel goed te doen. Dit is er daar een van. Je proeft de volle fruitige smaak van een Weizen, waardoor het gemis aan alcohol zeer beperkt blijft. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur

8,0 Zicht Een heerlijk plaatje, een troebel donkergeel bier met zo'n romige volle witte schuimkraag.

7,0 Neus Veel fruitige tonen, waaronder rijpe banaan.

7,0 Smaak Prima Weizen, waarbij je de alcohol nauwelijks mist. Mooie volle fruitige smaak.

Spijs suggestie Pangasiusfilet met knoflook en een lenteuitje.

8,0

"Alles wat je van een goede Weizen verwacht. Verfrissend, veel koolzuur, vruchtig met aroma's van rijpe bijna en een vleugje kruidigheid."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Donkergeel tot amber, troebel met een dikke lichtgekleurde schuimkraag.

8,0 Neus Vol vruchtig, rijpe banaan.

8,0 Smaak Vol van smaak, rijp fruit, onmiskenbaar het banaantje, heel weinig bitterheid.

Spijs suggestie Een flink bord verse asperges met ei, ham en een beetje bieslook.

8,5

"Wat een rijk en complex bier. Geroosterde bitterheid, chocolade, koffie en daarover een dominante deken van Bowmore. Daar krijg je het warm van, daar blijf je van nippen."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

5,5 Zicht Zeer donker bier met snel verdwijnend schuim.

8,5 Neus Hier ruik je de gebrande bitterheid en de Bowmore ineen.

9,0 Smaak Geroosterde bitterheid in het begin en in de finish. Over die bitterheid ligt die whiskydeken van Bowmore. Mooie whiskeytonen en verwarmende alcohol.

Spijs suggestie Pittige kazen

8,0

"Met recht een superieur Pilsener. Alles er op en er aan. Goede moutigheid met vleugje karamel, fruitigheid en een milde hopbitterheid. Nog één! "

Review : Swinckels
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,0 Zicht Iets donkerder dan gewoon Pils. Stevige witte schuimkraag.

7,5 Neus Mout en fruitig, frisse hop.

8,0 Smaak Verfrissend en smaakvol, licht fruitig. Mooi evenwicht tussen mout en hop. Van tap bij Vd Valk in Eindhoven.

Spijs suggestie Chicken wings, geitenkaas

7,5

"Verfrissend, fruitig met een stevige bitterheid. Zoete vruchten in combinatie met een verfrissend zuurtje, flink wat koolzuur en een stevig hopkarakter maken dit een dorstlesser met een bite!"

Review : Witte Donder
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,0 Zicht Diepgeel, mistig. Schuim had wat meer gemogen.

7,2 Neus Veel zoet fruit en citrus.

7,5 Smaak Smaak is aanvankelijk fruitig en zoet, veel koolzuur. In de nasmaak gaat de bitterheid met grote stappen over de fruitigheid heen.

Spijs suggestie Pizza, gegrilde kip en lekker voor bij een zomerse barbecue.

6,3

"Als je eens wat anders wilt dan een gewone Pils is dit best een aanrader. Het is een fris en smaakvol bier, heel clean."

Review : Jopen Gerstebier
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

6,5 Zicht Licht blond kleurig bier, mistig met een stevige witte schuimkraag.

6,3 Neus Zeker niet uitbundig in de aroma's. Aroma's van graan, mout en wat fris fruit.

6,3 Smaak Prima alternatief voor een Pils. Geen hoogvlieger, maar clean, netjes, met smaak en een goede bitterheid.

Spijs suggestie Chickenwings, milde kazen