Casper.meenink

Casper Meenink Achterhoek

Bierista
49 Reviews

Beoordelingen (49)

Jopen Meesterstuk 2017 brengt een spannende balans tussen kruidige tonen van gember en specerijen enerzijds en ronde, volle aromas van cacao en donkere mouten. Toen ik op het label las dat er zeezout aan dit bier toegevoegd is verbaasde me dit enigszins, maar wat mij betreft is het zeker een prettige toevoeging. De ziltigheid voegt een extra component toe waardoor de andere aromas extra krachtig uit de verf komen. Wat mij betreft niet het meest spannende donkere bier dat ik geproefd heb, maar alsnog een leuke ontdekkingsreis.

Zicht 7,0

Een ondoorzichtig, nagenoeg zwart bier met een redelijk grove schuimkraag. Deze mokkabruine schuimkraag zakt aardig vlot weg.

Neus 7,5

De gember knalt naar voren met een spicy en krachtig aroma. Ook de donkere mout is aardig te herkennen, met een duidelijke vleug cacao. De geur maakt nieuwsgierig...

Smaak 8,4

Het spicy karakter van de gember is in de smaak mooi getemd en in balans met de rijke, geroosterde tonen van cacao en donkere mout. Het geheel wordt samengebonden en krachtiger naar voren gebracht door de overduidelijke, zilte aanwezigheid van zeezout. Wanneer dit bier wat verder op temperatuur komt worden de scherpe randjes van de gember steeds wat zachter en ronder van smaak.

Spijs suggestie

Stevige, belegen kazen. Oude, redelijk zoute kazen.
Casper
Bierista
8,1

Jopen ExceptioNEL

Uitzonderlijk en krachtig, daarmee is deze ExceptioNEL aardig samen te vatten. Door het eisbocken heeft de citrusachtige fruitigheid uit Mooie Nel plaats gemaakt voor rijke aromas van onder meer gedroogde abrikozen, specerijen en een volle hopgeur. Gelijk bij de eerste slok voel je de kracht van dit bijzondere experiment. De hop is zeer krachtig en een stuk kruidiger/peperiger dan in de ''gewone'' variant van Mooie Nel. Het volle, ronde smaakpalet loopt naadloos over in een ellenlange, zoete en complexe afdronk. Met de 14% alcohol ga je hier vanbinnen van gloeien. Een krachtpatser voor na ijskoude sneeuwballengevechten en Elfstedentochten....

Zicht 7,2

Nevelig amberkleurig bier met een dichte, licht oranje schuimkraag

Neus 7,8

Gedroogde zuidvruchten (abrikoos), kruidige/peperige tonen en onmiskenbaar een zoetheid van alcohol

Smaak 8,2

Verwarmend, krachtig en complex. De hopbitters zijn niet erg scherp, maar wel erg krachtig aanwezig. Ook de tonen van gedroogd fruit zijn duidelijk aanwezig.
Casper
Bierista
7,8

Jopen Mooie Nel

Met recht een prijswinnaar. Mooie Nel is een echt mooi bier. Duidelijk bitter en tropisch als een IPA, maar niet te extreem scherp. De balans tussen het fruit en de ronde hopbitter spreken mij persoonlijk aan. Door de fruitigheid is het bier ook prima geschikt als dorstlesser bij bijvoorbeeld een barbecue of een zomerdag op 't terras!

Zicht 7,3

Frisse oranje bier, iets mistig en een grove witte schuimkraag

Neus 7,7

Tropisch fruit (mango) en citrus voeren de boventoon. De hoparomas vormen duidelijk de basis!

Smaak 7,9

Krachtig en bitter, zonder overdreven scherp te worden. De fruittonen, met name grapefruit en sinaasappel, komen duidelijk uit. De bitterheid blijft lang hangen, maar niet te extreem, maar juist mooi rond.

Spijs suggestie

Barbecue, kruidige gerechten
Black is black, and I want my mout back.. Deze worden in de smaak namelijk aardig verdrongen door de overmatige bitterheid van hop. An sich een mooi bier, zeker qua zicht en geur, maar in de smaak hadden donkere aromas wat verder naar voren geschoven mogen worden.

Zicht 7,0

Een donker en troebel bier, waarvan de schuimkraag lichtbruin en onregelmatig is.

Neus 7,1

Aadrig frisfruitig (sinaasappel, citrus, appel) met een lichte hint karamel en koffie.

Smaak 7,4

Bitterheid komt als eerste uit de verf. De chocolade- en koffiearomas zijn aanwezig, maar de bitterheid zit een beetje in het vaarwater. Hierdoor komt de smaak van de mouten niet helemaal tot zn recht. Een beetje minder bitterheid was misschien beter geweest.
Een bier voor liefhebbers van hopen met hop. De oranje kleur en de fruitige geur waarin sinaasappel overheerst doen het goed op een zomers terras. De eerste slok verrast dan toch wel met een behoorlijke hoeveelheid bitterheid die het fruitige aroma aan de kant drukt. Een hoppig bier, maar helaas wordt hier de fruitigheid overschaduwd door de bitters. Qua body is het bier ietwat wateriger, en da's eigenlijk zonde als je t mij vraagt. Had wat meer pit in gemogen, maar al met al zeker geen slecht bier.

Zicht 7,3

Oranje, iets mistig bier met dikke witte schuimkraag

Neus 7,6

Sinaasappel! Verder zijn frisse fruitaromas van onder meer citroen, ananas en lychee te ontdekken.

Smaak 7,3

De fruitigheid in de geur wordt bijna helemaal overschaduwd door de bitterheid. Zelf vind ik dit zeker niet onaangenaam, maar het is even omschakelen :-)

Spijs suggestie

Barbecue, pittig gekruide kip
Casper
Bierista
5,8

Wieckse Witte

Een weinig spannend witbier met een vrij zoete, ietwat weeige smaak. Niet mijn ding, omdat de zoetheid echt overheerst.

Zicht 7,0

Heel licht nevelig, strogeel bier

Neus 6,5

Niet erg spannend, vrij vlakke geur met aromas van honing en wat koriander.

Smaak 6,0

Zoet, honingachtig en weinig karaktervol. Afdronk vrij waterig

Spijs suggestie

Frisse salade, brie, witvis
In aanzet een mooi bier met een fris, dorstlessend karakter. De hoppen zorgen voor een IPA-achtig karakter, maar niet enorm overdadig. De koolzuur werkt hier aardig aan mee. Wat mij betreft had de fruitigheid wat sterker naar voren komen in de smaak, al is deze in de geur aardig te herkennen.

Zicht 7,0

Mistig en bleekgeel, met een witte schuimkraag die vrij grof is.

Neus 7,2

Citrus (met name citroen/limoen), in combinatie met een aardige dosis koriander. Verder is ook de mout goed herkenbaar.

Smaak 7,5

Fris, met de hop duidelijk aanwezig. Heeft wel wat weg van een saison qua droogheid. De fruitaroma's hadden wat sterker uit de verf mogen komen, al is de citrus wat zacht te herkennen. In de afdronk komen de hoppen in samenspel met koriander/jeneverbes naar voren.
Casper
Bierista
9,2

Westvleteren 12

Hèt bier met een van de beste totaalbelevingen. Bestellen via de biertelefoon, en vervolgens op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats in België verschijnen om een bak op te kunnen halen. Kan het nog mysterieuzer? Ja. Dit kastanjebruine bier herbergt enorm veel zoete, zachte en verfijnde smaken dat je er van blijft nippen en ontdekken. Pas als je de tijd neemt zal je de echte mysteries van deze trappist langzaam ontrafelen....

Zicht 7,5

Diep kastanjebruin bier met een karamelkleurige, fijne schuimlaag. Iets mistig

Neus 8,0

Veelbelovend! Zacht zoet en erg complex. Karamel, rozijntjes, toffee en donkere chocolade. Ook een frissere, appelstroopachtige geur is te ontdekken.

Smaak 9,2

Fluweelzacht en verfijnd zoet. Doet direct denken aan appelstroop en zoete rozijnen. De koolzuurtinteling is erg zacht en past perfect bij de zoete smaakbalans. Het blijft continu een ontdekkingreis waarbij je steeds nieuwe smaken ontdekt.
Casper
Bierista
7,7

Emelisse Black IPA

De andere kant van IPA, met juist zwaardere aromas en volmondige smaak. Hoewel drop en iets kruidigs elkaar afwisselen ontbreekt de kenmerkende IPA-bitter niet, evenals een frisse, citrusachtige geur.

Zicht 7,8

Mooi diepzwart bier met een strakke bruine schuimkraag.

Neus 7,7

Ondanks de diepe kleur een redelijk lichte, fruitige geur (citrus-achtig), met wat zwaardere tonen van iets drop-achtigs.

Smaak 7,8

De drop uit de geur is inderdaad te proeven. Wel mis ik wat chocolade/koffie-achtige aromas. Dat gemis wordt echter goedgemaakt door de strakke hoppigheid met een lichtfrisse afdronk. De bitters blijven lang en aangenaam hangen.
Casper
Bierista
5,0

De Molen Rook & Vuur

De diepe, nagenoeg zwarte kleur is veelbelovend. Welke smaken verstoppen zich hier? Rook. En rook. En wat chilipepers. Maar helaas houdt het daar dan ook wel ongeveer op, doordat de rokerigheid zodanig overheerst dat verdere smaken lastig tot niet te benoemen zijn. Met een wat subtielere toepassing van de rook had dit een mooi krachtig bier kunnen zijn, maar wat mij betreft schiet het hier helaas zn doel voorbij.

Zicht 7,5

Fors donker, nagenoeg zwart bier met een dunne donkere schuimkraag

Neus 5,5

De rook is onmiskenbaar aanwezig. Overweldigend sterk, en zodanig dat andere aromas erg moeilijk te onderscheiden zijn.

Smaak 4,5

Jammer. Alsof je een slok rookworst neemt, maar dan een rookworst met een beetje chili. Rook en vuur zijn dus te herkennen, maar daar houdt t dan voor mij helaas wel op. Enige zoetigheid is nog te ontdekken (moutzoet), maar de rooksmaak oversluiert alles.

Spijs suggestie

Boerenkool, zuurkool, rookworst :-)

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket