Casper.meenink

Casper Meenink Achterhoek

Bierista
58 Reviews

Beoordelingen (58)

De geroosterde mout in deze porter geeft een krachtige smaak en geroosterde bitterheid mee. Hierdoor worden andere aromas in eerste instantie wat verdrongen, maar wanneer dit bier iets opwarmt openen zicht ook fruitige tonen van onder meer bramen, zwarte bessen en bosbessen. Deze aromas bieden een frisser tegenwicht aan de geroosterde aromas.

Zicht 7,0

Diep donkerrood bier, haast kastanjebruin met een fijne karamelkleurige schuimkraag

Neus 6,7

Geuren van geroosterde granen, maar niet zwaar/vol. Ook aromas van zwarte bessen, bramen en bosbessen zijn licht aanwezig.

Smaak 7,1

Donkere, gebrande mout geeft het bier een mooie geroosterde bitterheid. Daarnaast komen wederom de donkere vruchten naar voren, met bramen in de hoofdrol. Niet erg volmondig van smaak, maar door de geroosterde tonen krachtig aanwezig.

Spijs suggestie

Pure chocolade met bosbessen
Innis & Gunn Oak Aged heeft een zacht karakter waarin vele complexe aromas zich verschuilen. De houtrijping op vaten waarin Bourbon whiskey heeft gerijpt geeft een rijk aroma van deze whiskey mee, evenals een duidelijke houttoon in de afdronk.

Zicht 7,0

Erg donkerbruin bier, nagenoeg zwart, met een karamelkleurige fijne schuimkraag

Neus 7,7

De vanillearomas van bourbon whiskey vliegen direct naar voren en worden vergezeld door duidelijke houttonen. Karamel en een vleug aarde zijn op de achtergrond aanwezig. Naar mate het bier opwarmt wordt het complexer en zachter van smaak.

Smaak 8,1

Deze ale heeft een erg zacht mondgevoel met nagenoeg geen bitterheid. In plaats daarvan nemen krachtige aromas van bourbon whiskey, karamel en donkere mouten het voortouw. In de lange afdronk geeft de houtrijping een complexe houttoets mee.

Spijs suggestie

Gebraden rundvlees, blauwschimmelkazen
Over het algemeen ben ik geen liefhebber van (zwaar) gerookte bieren, omdat deze in mijn beleving vaak een sterk overheersend rookaroma hebben. Ninkasi Smoky Oak Ale is echter erg mooi in balans en brengt geturfde rookaromas op een mooie manier samen met zachtzoete karameltonen. Geslaagde combi!

Zicht 7,2

Diep koperkleurig bier met een crèmekleurige, fijne schuimkraag

Neus 6,8

De rokerigheid is niet overheersend sterk aanwezig maar brengt tonen van turf, eikenhout en een wat medicinaal/spicy randje. Verder is karamel ook terug te vinden.

Smaak 7,5

Rook en eikenhout nemen het voortouw, en worden gevolgd door een zachtzoete karameltoon. Het geheel is erg mooi in balans! De afdronk is enigszins bitter en droog.

Spijs suggestie

Gebraden rundvlees
Bier gebrouwen met wasabi en groene thee. Dat klinkt als een spannend reisje naar het verre oosten! Tijdens de reis door dit bier valt op dat de wasabi vooral in de geur erg nadrukkelijk aanwezig is, waardoor de hop minder ruimte krijgt dan deze verdient. Was dit iets verfijnder geweest, dan had het tot een mooi samenspel kunnen komen. In de smaak neemt de groene thee het stokje over van de wasabi, waardoor het bier een licht romig mondgevoel krijgt met een redelijk frisse body. Al met al niet gek, maar meer verfijning is wat mij betreft op z'n plaats.

Zicht 6,5

Licht amberkleurig, troebel bier met een vrij grove witte schuimkraag.

Neus 5,5

Onprettige indruk, mist verfijning... Wasabi en kruidigheid nemen het grootste deel van de geur voor hun rekening, waarbij de wasabi sterk lijkt te overheersen. Eenmaal hier doorheen geprikt komt ook een klein beetje hoppigheid (als een IPA) naar voren.

Smaak 6,3

De groene thee neemt hier het stokje over van de wasabi, en geeft een enigszins romig mondgevoel. Body redelijk fris en sprankelend. De afdronk is mooi zachtbitter en houdt niet erg lang aan.

Spijs suggestie

Sushi!
Bij het zien van het label kun je haast niet anders verwachten dan een forse ode aan de gummiberen, met bijbehorende zoete smaak. Gelukkig wordt deze mooi getemd door een duidelijk aanwezige bitterheid, en krijgen zo ook aromas van onder meer ananas en mango een kans. Een vrolijk bier met een mooie bitterheid.

Zicht 7,0

Bleekgeel bier met een witte schuimkraag die mooi blijft staan.

Neus 7,0

Geuren van (tropische) vruchten komen naar voren, met een stevige zoetheid. Een lichtzuur aroma doet vervolgens enorm denken aan gummibeertjes en zure matjes.

Smaak 7,5

De fruitige snoeparomas voeren vanaf het eerste moment de boventoon. Gelukkig worden deze begeleid door een mooie dosis bitterheid, waardoor de zoetheid niet direct te overheersend wordt.

Spijs suggestie

Natuurlijk gummibeertjes, maar ook een stuk gegrilde witvis kan prima
De rijping op vaten waarin Jack Daniels heeft gelegen geeft dit Meesterstuk een bijzondere wending. Dit begint al bij de geur, waarin vanille direct de boventoon voert. Waar in de “gewone” variant zeezout en gember de boventoon voeren schuift in de Barrel Aged JD het hele smaakpalet naar een zoet, rijk aroma. Het lichtzure, ietwat frisse aroma maakt dan ook plaats voor rijke tonen van vanille en iets wat doet denken aan dadels. De chocolade is zeker terug te vinden, en gaat subtiel samen met het vanillearoma. Een krachtig en rijk bier waar je, zeker voor de open haard, heerlijk de tijd voor kunt nemen.

Zicht 7,0

Een ondoorzichtig, nagenoeg zwart bier met een redelijk grove schuimkraag. Deze mokkabruine schuimkraag zakt aardig vlot weg.

Neus 8,0

De vanilletonen en geur van bourbon vliegen gelijk naar voren. Het is dan ook duidelijk dat de vatrijping zijn sporen nalaat. Chocolade is terug te vinden, begeleid door een aroma wat doet denken aan zoete dadels.

Smaak 8,6

Het chocoladearoma dat in het “gewone” Meesterstuk 2017 terug te vinden is krijgt gezelschap van een rijke vanilletoon door de vatrijping. Het zeezout wordt flink naar de achtergrond geschoven, waardoor het podium vrijgemaakt wordt voor rijke, zachtzoete aromas van chocolade, vanille, dadels en donkere karamel.

Spijs suggestie

Zoete desserts, vijgen, dadels
De kleur lijkt veelbelovend, maar de geurintensiteit valt toch wat tegen. In de smaak komt met name de mout, met stevige karameltonen, behoorlijk naar voren. Helaas mist de uitgesproken zachte bitter die je verwacht bij een engelse ale. Geen verkeerd gebrouwen bier, maar voor mij had 'ie een duidelijker karakter mogen hebben.

Zicht 7,0

Koperkleurig, heel iets mistig bier met een mooie egale schuimkraag

Neus 6,5

Karamel, lichte fruittonen. Niet het licht hoppige dat ik verwachtte, maar juist een moutige geur die wat kracht lijkt te missen.

Smaak 6,0

Karamel en moutzoetheid. Een heel lichte toon van hop, maar zeker niet de bitter die je bij een door engelse ale geïnspireerd bier verwacht. Beetje zwak, mist een uitgesproken body.

Spijs suggestie

Zachtzoete hangop met stoofpeertjes
Goose 312 is lekker fris en heeft zachte tonen van citrus met daarnaast een licht zoetje. Wel mis ik een beetje body om het geheel samen te brengen. Licht, fris en sprankelend (ondanks dunne schuimkraag) maken dit tot een fijne zomerse dorstlesser.

Zicht 7,0

Iets mistig geel met een redelijk snel verdwijnende witte schuimkraag

Neus 7,2

Fris, licht fruitige toon die doet denken aan citrusvruchten. Een wat zoeter aroma is op de achtergrond aanwezig

Smaak 7,3

De smaak is lekker fris en nodigt al gauw uit tot de volgende slok. Mist wel wat body.

Spijs suggestie

Salades met bijvoorbeeld gerookte kip en en wat zoete dressing
Casper
Bierista
7,7

Goose Island IPA

Goose Island IPA heeft naast de prachtige diep oranje kleur een wat zoetere, rijkere geur. Wat mij betreft had hierin de perzik iets meer plaats mogen maken voor verfrissende citrusaromas uit de hop, maar het geheel staat me zeker niet tegen. In het smaakpalet komt inderdaad de perzik naar voren, maar deze wordt vergezeld door een stevige hoptoon. De bitterheid is dan ook zeer zeker aanwezig, maar is mooi rond en goed in balans met het aroma. Krachtig, maar mist wat mij betreft wat sprankeling in zowel mondgevoel als smaak. Al met al is het zeker geen vervelende IPA, en een goede metgezel bij pittige kazen of verse kipsaté.

Zicht 7,5

Helder oranje bier met een grove, net-niet-witte schuimkraag.

Neus 7,2

Zoals te verwachten bij een IPA knalt het fruit direct naar voren, maar niet direct citrus-achtig. Het aroma doet eerder denken aan perzik, abrikoos en heeft een vleugje dennenaalden.

Smaak 7,8

Vol en krachtig, met een duidelijk podium voor perzik en dennenaalden. De bitterheid is krachtig, maar mooi rond.

Spijs suggestie

Verse kipsaté of een stukje pittige kaas.
Jopen Meesterstuk 2017 brengt een spannende balans tussen kruidige tonen van gember en specerijen enerzijds en ronde, volle aromas van cacao en donkere mouten. Toen ik op het label las dat er zeezout aan dit bier toegevoegd is verbaasde me dit enigszins, maar wat mij betreft is het zeker een prettige toevoeging. De ziltigheid voegt een extra component toe waardoor de andere aromas extra krachtig uit de verf komen. Wat mij betreft niet het meest spannende donkere bier dat ik geproefd heb, maar alsnog een leuke ontdekkingsreis.

Zicht 7,0

Een ondoorzichtig, nagenoeg zwart bier met een redelijk grove schuimkraag. Deze mokkabruine schuimkraag zakt aardig vlot weg.

Neus 7,5

De gember knalt naar voren met een spicy en krachtig aroma. Ook de donkere mout is aardig te herkennen, met een duidelijke vleug cacao. De geur maakt nieuwsgierig...

Smaak 8,4

Het spicy karakter van de gember is in de smaak mooi getemd en in balans met de rijke, geroosterde tonen van cacao en donkere mout. Het geheel wordt samengebonden en krachtiger naar voren gebracht door de overduidelijke, zilte aanwezigheid van zeezout. Wanneer dit bier wat verder op temperatuur komt worden de scherpe randjes van de gember steeds wat zachter en ronder van smaak.

Spijs suggestie

Stevige, belegen kazen. Oude, redelijk zoute kazen.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket