Pieter Groen Nieuwegein, Nederland

Bierista - 8 Badges - 4475 Biercoins - 63 Reviews
* Beginnend bier-reviewer, gevorderd bier-genieter. En enige ervaring als thuisbrouwer.
Bierista Bierdiploma
Bierista proefcertificaat
Badge Bierquiz 2019
Badge Hertog Jan Abdijbieren
Badge Bud
Badge Speedcourse Leffe
Badge Oktoberfest

Review badges 63 reviews

Expert (10+ reviews)
Inspirator (100+ reviews)
Mentor (500+ reviews)
BierBaas (1000+ reviews)
7,2

"Dat Jopen hier weer iets bijzonders heeft neergezet is duidelijk. Bereid met o.a. havermout. Fruitig, veel grapefruit. De hop knalt eruit door stevige bitters. Voor mij net iets over het randje, deze bitterheid. De 10% alcohol is warm en een tikje té overheersend wat mij betreft. Maar ja, ik hou nu eenmaal niet van veel alcohol in bier, zoals bij veel tripels, omdat het bij mij de smaakbeleving verstoord. De beloofde meloen aroma's en witte druiven heb ik niet waar genomen. Alles bij elkaar genomen een ambachtelijk en zeer onderscheidend bier van tovenarij Jopen."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Abrikoos kleurig, troebel en lekker vol. Ik denk door de havermout. Ambachtelijke uitstraling. De licht creme-kleurige schuimkraag is dik en stevig.

7,0 Neus Grapefruit, kruidig en flink hoppig. Een fragmentje umami en flink alcohol.

6,5 Smaak Grapefruit(zuur) en zeer veel hopbitters. De afdronk staat bol van bitterheid en is alcoholisch. Tot slot ietwat droog en samentrekkend.

Spijssuggestie Vette vis, pittige/kruidige en vleesgerechten, stevige kaas soorten.

7,5

"Eindelijk een alcoholvrij biertje zonder de typische 0.0 (bij)smaak. Een frisse snelle dorstlesser en een goed geslaagde poging om een lekker alcoholvrije bier te maken. Wel wel mis ik wat hop en kruidigheid. Door de dunne (als tegenhanger van 'vol') zoetigheid een beetje limonade-achtig. Heerlijk fruitig (kersen) fris als dorstlesser hou ik 'm in gedachten, voor de juiste momenten."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Diep robijn rood, wat een mooie kleur, met stevige dikke licht bruine schuimkraag.

6,6 Neus Zoet, rood-fruitig, kersen en karamel. Ik mis wel wat hoppigheid, kruidigheid en mout.

7,3 Smaak Zoet, rood-fruitig, kersen en karamel en, zoals het etiket belooft, een klein randje van rozijn. Ik mis wel wat kracht want ik proef weinig hop, kruidigheid en mout. Neigt een beetje naar limonade-achtig. In de afdronk toch eventjes een heel klein beetje kruidig en een lichte houtsmaak (lekker). Maar de fruitige kersen smaak overheerst. Als geheel toch een lekkere 0.0 en ik drink 'm graag ijskoud.

Spijssuggestie Lichte maaltijden, kip en salades

6,4

"Deze 0.0 weizen ziet er ook echt uit als een weizen. De smaak neigt ook wel wat naar een gewone weizen. Maar toch proef ik een 0.0 smaak. En er overheersen een paar onbestemde bijsmaakjes. Het etiket vermeldt acaciagom als ingredient. Waarom... Dit is ook wel bekend als Arabische gom en wordt o.a. ook gebruikt voor postzegel/envelop lijm maar ook als stabilisator en emulgator in voedingsstoffen, porselein, cement, bougies (!), cosmetica en nog heel veel meer dingen. De stof heeft ook goede toepassingen want Arabische gom wordt ook gebruikt in de natuurvoedingsindustrie om het cholesterol te verlagen, de eetlust te onderdrukken, de bloedsuikerspiegel te reguleren en spijsverteringsproblemen te behandelen. Prachtig allemaal. Maar waarom zit het in sommige soorten (alcohol vrij) bier?"

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Samentr.
Metaal

7,0 Zicht Goudgeel van kleur, troebel en stevige witte schuimkraag. Dit ziet er uit als een 'echte' weizen.

6,7 Neus Beetje zuur, beetje fruitig, iets banaan. Dit ruikt wel een beetje naar een 'echte' weizen.

5,9 Smaak Zoet en fris maar ook weer een typisch 0.0 smaakje dat de overhand neemt. Vreemd genoeg komt bij mij in de afdronk pas een klein beetje banaan aroma door. Tot slot rest een minuscuul bittertje dat even blijft hangen. Dit smaakt een beetje naar een 'echte' weizen. Maar dan wel met een postzegellijm-honing-achtige bijsmaak (acaciagom?)

Spijssuggestie Lichte gerechten

6,0

"Een frisse 0.0 weizen met opvallend lichte kleur. Voor mij is er te veel aan gekunsteld in een poging om tot een weizen te komen. Weinig weizen beleving vanwege de afwijkende smaken maar wel een snelle wegdrinker. Het etiket vermeldt acaciagom als ingredient. Waarom... Dit is ook wel bekend als Arabische gom en wordt o.a. ook gebruikt voor postzegel/envelop lijm maar ook als stabilisator en emulgator in voedingsstoffen, porselein, cement, bougies (!), cosmetica en nog heel veel meer dingen. De stof kent ook goede toepassingen want Arabische gom wordt ook gebruikt in de natuurvoedingsindustrie om het cholesterol te verlagen, de eetlust te onderdrukken, de bloedsuikerspiegel te reguleren en spijsverteringsproblemen te behandelen. Prachtig allemaal. Maar waarom zit het in sommige soorten (alcohol vrij) bier?"

Review : Brand Weizen 0.0
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Samentr.
Metaal

7,0 Zicht Iets te bleek licht geel, wel zo troebel als een weizen en met stevige witte schuimkraag

5,9 Neus Eerste indruk is een geur van alcoholvrij bier, zoals ik meestal heb bij 0.0 bieren. Fris en licht, kleine beetje zoet-fruitig maar geen banaan . En een typisch geurtje dat ik moeilijk kan plaatsen (anderen heb ik dit zien omschrijven als tomaat/puree en dat kan ik begrijpen)

5,8 Smaak Geen echte weizen beleving. Ik proef typisch 0.0 bier. Moutig maar niet op z'n best. Beetje zoet fruitig enerzijds maar ook zuur anderzijds. Bijsmaakjes die er niet in horen. (postzegellijm-achtig : acaciagom?) Komt op mij over als een mix van gekunstelde smaken in de hoop dat het toch nog op een echte weizen gaat lijken.

Spijssuggestie Lichte snacks

6,0

"Strong ale met een zeer hoog en dominerend alcoholpercentage dat wordt verkregen door dubbele vergisting. Het nut van dergelijk hoog percentage in een bier ontgaat mij volledig. Bij mij zorgt het er voor dat na de eerste slokken mijn neus geen geuren, anders dan alcohol, kan registreren. En aangezien smaak vooral wordt bepaald door wat de neus waarneemt, laat het zich raden wat bij mij dan van de smaak over blijft. Kortom, ik ben niet geschikt voor een Grolsch Kanon ;-) . "

Review : Grolsch Kanon
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,5 Zicht Geel, helder en witte schuimkraag. Opvallend licht van kleur voor z'n zwaar bier.

5,5 Neus Alcohol domineert. Verder licht kruidig en een klein spoortje van karamel. De op het etiket genoemde smaken jeneverbes en rijpe vijg heb ik niet kunnen waarnemen.

4,5 Smaak Alcoholisch en een kleine nabitter. Daarnaast ook wel licht kruidig maar ik heb geen jeneverbes en rijpe vijg kunnen beleven. Ik weet van mezelf dat een hoog alcoholgehalte in een bier bij mij de beleving van alle _smaken_ weg neemt. Dit overkomt mij ook wel bij alcoholische tripels en in dit geval merkte ik ook nog dat na de eerste slok de lang aanhoudende alcoholwarmte er voor zorgde dat mijn neus geen andere _geuren_, behalve alcohol, kon registreren. Het gebeurt mij eigenlijk nooit.. maar in dit geval had verder opdrinken geen zin meer.

Spijssuggestie Ik vermoed dat deze Kanon goed samen kan gaan met stevig pittige kazen.

8,2

"Wat een klasse wederom van Jopen. De naam verwijst natuurlijk naar de hopsoorten Simcoe, Columbus en Mosaic die rijkelijk vertegenwoordigd zijn en bijdragen aan de stevige hopbeleving van deze heerlijke volle IPA. En ook nog de eerste glutenvrije IPA die op de markt kwam. Als ik glutenvrij zou moeten consumeren dan zou ik deze top IPA, die tot mijn favorieten behoort, subiet helemaal bovenaan mijn lijstje plaatsen. "

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Goud tot amber met stevige witte schuimkraag. Ambachtelijke uitstraling en 3/4 troebel.

8,2 Neus Heerlijke typische IPA aroma's. Fris, fruitig, citrus, zoet en een meervoudige hop beleving.

8,2 Smaak Vol van smaak met citrus en sporen van exotische vruchten. Het etiket vermeldt dat er ook 'pine' is gebruikt. Geen idee of men pijnboom(pitten) bedoelt, ik heb het niet kunnen ontdekken. Maar dat is geen gemis want er wordt volop smaak geboden. Eerst is de smaak een beetje zoet dat heel snel over gaat naar kruidig waarbij het ensemble hop soorten tussendoor al in balans aanwezig is om tot slot een heerlijke stevige nabitter te bieden waarna je direct al weer uit ziet naar een herbeleving die de volgende slok je zal brengen.

Spijssuggestie Goed gesmaakt bij een mexicaanse bonenschotel per perzik, rijst en sambal. Maar ik pak deze stevige IPA ook heel graag op een terras of tussendoor om te beleven.

7,0

"Kruidige en fruitige blonde tripel. Het gebruikte gruit geeft dit bier een kruidig karakter mee. Alcoholisch warm en een beetje metalig van smaak."

Review : Brugge Tripel
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

7,2 Zicht Helder goudgeel met witte schuimkraag

6,9 Neus Gruitig (kruidig), tikkeltje zuur, alcohol

6,8 Smaak Alcoholisch warm, gruitig gekruid, beetje een zuurtje en een vleugje nikkel (metaal).

Spijssuggestie Bij maaltijden of genieten tussendoor.

8,5

"Heerlijke Duitse Weizen zoals ik 'm heel graag mag proeven. Vol, fruitig en banaan. Een dorstlesser en toch krijg je er geen genoeg van. Echt een top Weizen."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,5 Zicht Geel, troebel met dikke witte schuimkop. Precies zoals ik het graag mag zien.

8,2 Neus Banaan aroma's een beetje zuur en een beetje kruidig

8,5 Smaak Vol van fruitigheid met banaantinten en licht gekruid. Licht bitter.

Spijssuggestie Op een terras bij warm weer een genot. En verder goed bij maaltijden en BBQ's.

8,4

"Dit mooie bier staat bij mij in de top van mijn favoriete Weizen bieren. Zo vol, fris en fruitig, echt een top Weizen."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,5 Zicht Ingeschonken in een origineel Weihenstephaner weizen glas, troebel en met dikke witte schuimkop en condensdruppels aan de buitenzijde word je compleet verleid door dit ambachtelijke feest. Leuk om te zien is ook dat het originele Weihenstephaner weizen glas zo is gevormd dat tijdens het terugkantelen, na een slok, een kolk ontstaat onderin het glas waardoor de schuimkraag weer wordt aangezet.

8,2 Neus Heerlijk, die typische weizen banaan aroma's en een beetje zurig, zoals het hoort wat mij betreft.

8,4 Smaak Vol, licht romig, fris, fruitig, banaan, licht kruidig, een prikkel op de tong. Dit is voor mij de overtreffende trap van een goede Weizen bier.

Spijssuggestie Voor op een terras bij warm weer, kan zomaar alle maaltijden en natuurlijk bij een BBQ.

7,9

"Dit is me d'r weer een, van Jopen. Het etiket vermeldt dat een mix gebruikt is van palemout, tarwemout, havermout, havervlokken gecombineerd met de hoppen Chinook, Azacca, Citra. En dan ook nog perzik puree en vanille puree. Hoe verzint men het. Dit alles levert een frisse fruitige bijzondere IPA op met ambachtelijke uitstraling."

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Samentr.
Metaal

8,0 Zicht Geeloranje en troebel. Witte schuimkraag. Zeer uitnodigend.

7,9 Neus Citrus fris en veel hop.

7,9 Smaak Heerlijk fris, vol en romig bier. Hopbitters worden afgewisseld met bijzondere smaken van citrus, perzik en een spettertje vanille. Dit gaat goed samen met een stevige aangename IPA bitter. Als de nabitter is vertrokken blijft de zoete perzik nog lang en een beetje plakkerig aanhouden.

Spijssuggestie Terrasbier in de zon, gewoon tussendoor of bij salades.