Top 10 - Dubbel oktober 2021

In de abdijen brouwden ze vroeger de zogenaamde Enkels of Blonds voor eigen gebruik. De zwaardere Dubbels en Tripels werden verkocht om inkomsten te genereren. Dubbel heeft alles te maken met de hoeveelheid mout die wordt gebruikt. Meer mout geeft meer alcohol, vandaar de naam Dubbel.

Dubbel is een Belgisch biertype en is de middelste in de klassieke abdijreeks Blond, Dubbel, Tripel. Bruin tot roodbruin van kleur, circa 6,5% alcohol en met veel voorkomende aroma’s van mout, brood, karamel, noot en chocolade is dit een bier voor genieters.

Glaswerk

Het beste schenk je een Dubbel in een tulpvormig of kelkvormig glas. Hierdoor komende aroma's optimaal tot hun recht. Drink een Dubbel niet 'koelkast koud'. Dit donkere bier drink je het best op een graad of 8. Dan komen de mooie moutaroma's goed te hun recht. Serveer je het bier te koud, dan blijft het bouquet gesloten en mis je de essentie van het bier.

Spijscombinaties

Een Dubbel en een Bockbier hebben veel overeenkomsten. Een van de overeenkomsten is dat beide bierstijlen goed samengaan met gebraden en gegrild vlees. Een Dubbel met een hamburger of een portie spareribs is meestal een uitstekende combinatie. Ook diverse soorten vette vis gaan uitstekend samen met een Dubbel. Datzelfde geldt ook voor chocolade en desserts waarin chocolade en noten verwerkt zijn.

#1
8,5

Westvleteren 8

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 8 is de middelste uit de familie van de wereldberoemde Sint-Sixtusabdij uit Westvleteren. Deze Dubbel is zeer vol van smaak, vol zoetheid en karameltonen. Complex en krachtig, heerlijk bij stevig brood met een dikke roompaté of bij een goed stuk vlees, waarbij een medium gebakken biefstuk op nummer 1 staat.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#2
8,4

Tynt Meadow

Trappistenbrouwerij Mount St Bernard

Tynt Meadow is een Dubbel Trappist met 7,4% alcohol. Aroma’s van donkere chocolade, drop en donker fruit. Heerlijk volmondig, een stevige body en mooi in balans. In de smaak ontdek je ook weer die chocolade , maar ook pepertjes en vijgen. In de afdronk is het bier verrassend sprankelend.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#3
8,1

Bronckhorster Dubbelganger

Bronckhorster Brewing Company

Bronckhorster Dubbelganger is anders dan zijn naam doet vermoeden een bier dat zijn gelijke niet kent. Het is een donker bier met warme tonen van gedroogd fruit en karamel. Dit volle bier heeft een soepele ronde afdronk.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#4
7,8

La Trappe Dubbel

Bierbrouwerij De Koningshoeven

La Trappe Dubbel is een bruinkleurig bier met een fraaie schuimkraag. De aroma's zijn zoet en fruitig. Je proeft karamel, honing, dadel en gedroogd fruit. Dit bier is te combineren met vele gerechten. Probeer de La Trappe Dubbel zeker ook eens met een ouderwetse hollandse oliebol. La Trappe Dubbel won diverse prijzen, waaronder goud op de European Beer Star 2014, goud op het Stockholm Beer & Whiskey Festival in 2015 en brons op de European Beer Star 2015.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#5
7,8

St.-Feuillien Bruin / Brune

Brouwerij St. Feuillien

St.-Feuillien Bruin of Brune is een complexe Dubbel. Het heeft een flinke fruitigheid dankzij de gist. Natuurlijk heeft dit bruinkleurige bier ook tonen van gebrande mouten met karamel als uitschieter. Dit is een bijzonder geslaagde abdij-dubbel.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#6
7,7

Brouwersnös Tweeduuster

Brouwersnös

Tweeduuster van Brouwersnös is een Dubbel. Dit donkere en rijke bier staat bol van geuren en smaken die je doen denken aan karamel en gedroogd fruit. Is dit hoe de overgang van dag naar nacht hoort te proeven?

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#7
7,7

St. Bernardus Prior 8

St. Bernardus

St. Bernardus Prior 8 wordt ook wel een donkere Tripel genoemd. Wat heeft dit bier een geweldig sterk karakter! De aroma's lopen uiteen van karamel en moutachtig tot fruit. Deze abdijstijl Dubbel is een verrassende ontdekkingstocht.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#8
7,7

Insel-Brauerei Baltic Dubbel

Rügener Insel-Brauerei

Insel-Brauerei Baltic Dubbel van de Rügener Insel-Brauerei maakt deel uit van de Nationalpark Expedition, samen met de Baltic Ale, Baltic Stout en de Baltic Tripel. Voor een dubbel is dit bier aan de zware kant. De smaak is extreem fruitig. Heerlijk met wat pittige, kruidige kaassoorten.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#9
7,6

Westmalle Dubbel

Abdij der Trappisten van Westmalle

Westmalle Dubbel is een trappistenbier dat sinds 1856 wordt gebrouwen. In 1926 werd het recept van dit roodbruine aangepast tot het bier dat we nu kennen. De naam van deze Westmalle - de Dubbel - werd de naam voor een bierstijl. Dit bier zit vol fruitige aroma's en esters, heeft tonen van gebrande mout. De smaak is zoet met een verfijnde bitterheid. Het kan ook niet anders dan dat deze klassieker het ijkvoorbeeld in de smaakcategorie Donker & Rijk is.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

#10
7,6

Brouwersnös Barrel-Aged Port+Madeira

Brouwersnös

Brouwersnös Barrel-Aged Port+Madeira is Stout. 711 dagen gelagerd op Port- en Madeira-vaten met overheerlijke aroma's van koffie, karamel.

Dubbel

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Nieuwe stap in Guinness tijdperk: Guinness 0.0%

De nieuwe Guinness is met alles behalve alcohol verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, de betere slijter en de Ierse pub.

Verder lezen

Rodenbach Red Tripel kroon op 200 jaar craftmanship

Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. Dit jubileum viert de brouwerij met de lancering van Rodenbach Red Tripel.

Verder lezen

Desperados verstopt ADE-passen in Amsterdam

Het ADE staat voor de deur, daarom verstopt Desperados ADE-passen in Amsterdam waarmee je toegang krijgt tot alle events.

Verder lezen

Bierista Speedcourse | Sierra Nevada

Verder lezen